Презентація на тему Сільське господарство та його складові. Рослинництво України

Про матеріал

В презентації подано поняття та завдання с/г, аграрні відносини,типи господарств,структура с/г, структура сільскогосподарських угіддь в Україні, види с/г поширені в Україні з картами, діаграмами, таблицями обсягу виробництва (подані зі Статистичного збірнику "Рослинництво України" за 2018 р.)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сільське господарство та його складові. Рослинництво України. Для 9 класу

Номер слайду 2

1. Сільське господарство в сучасному світіСільське господарство – вид матеріального виробництва, що займається вирощуванням культурних рослин та розведенням домашніх тварин Завдання сільського господарства: Забезпечити населення продуктами харчування. Забезпечити промисловість сировиною

Номер слайду 3

2. Аграрні відносини. Аграрні суспільства в сучасному світіЕфективність роботи на землі залежить від аграрних відносин. Головним в аграрних відносинах є розподіл землі. Аграрні відносини – форми землеволодіння та землекористування, що впливають на спосіб виробництва й визначені характером чинних у країні законів про землю. За формою власності на землю та використання земель розрізняють дрібнотоварні (традиційні) та високотоварні (сучасні) сектори. Дрібнотоварний сектор передбачає виробництво сільського господарської продукції для власного споживання селянами. Для нього характерні низька забезпеченість сільського господарською технікою, добривами, засобами захисту рослин, переважання рослинництва та невеликих ділянок земель, низький рівень меліорації. До таких господарств належать країни Африки, Азії, Океанії. У ряді країн Латинської Америки з часів колонізації збереглися латифундії – великі ділянки землі, що перебувають у власності поміщика, який здає їх в оренду селянам.

Номер слайду 4

Високотоварний сектор – великі добре організовані господарства, що використовують зрошення земель, мінеральні добрива, сучасну техніку, найману робочу силу. Їх виробництво зорієнтовано на продаж одержаної продукції. Основними типами господарства є плантації та фермерства. Чайна плантація Шрі-Ланка

Номер слайду 5

3. Складові сільського господарства

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

4. Структура сільського господарських угідь в УкраїніЗагальний земельний фонд України становить уся площа поверхні суходолу разом із внутрішніми водами, які розташовані в межах державного кордону. Його площа складає 603.6 тис. км 2 або 60,36 млн. га. Значною частиною земельного фонду України є сільськогосподарські угіддя – земельні ділянки, що використовуються для одержання сільськогосподарської продукції. Їх площа становить 415.1 тис. км., або 68,8% площі земельного фонду.

Номер слайду 9

Залежно від призначення сільськогосподарські угіддя включають в себе рілля, сіножаті, пасовища, багаторічні насадження, перелоги. Основна частина рілля зайнята одно та дворічними культурами, на ній розміщують посіви багаторічних трав, парники і теплиці. Під ріллею у нашій країні зайнято 325,3 тис.км2 (32.53 млн. га), що становить 78% від усіх площ сільгоспугідь. Частка пасовищ та сіножатей становить 13% та 5% від площі сільгоспугідь України. Найбільше під пасовища використовують гірські території та площі луків уздовж річок.

Номер слайду 10

Багаторічні насадження включає ділянки, зайняті насадженнями для отримання плодів, ягід, винограду, хмелю; насадження ефіроолійних культур, розсадники (крім лісових); плантації декоративних багаторічних насаджень (квітники) для декоративного оформлення територій, а також для реалізації квітів; лікарські багаторічні насадження (беладона, наперстянка, шалфей лікарський та інші)

Номер слайду 11

Таким чином, Україна має унікальну структуру сільськогосподарських земель, яка характеризується великим ступенем розораності території та відносно низькою часткою природних кормових угідь і багаторічних насаджень. Розгляньте карту та дайте відповіді на питання: В якій зоні найбільше рілля?В якій зоні найбільше пасовищ та сіножатей?В якій зоні найбільше садів та виноградників?

Номер слайду 12

5. Рослинництво України

Номер слайду 13

Основним видом землеробської діяльності України є зернове господарство – вирощування продовольчих хлібних, зернобобових, круп'яних, фуражних культур. Найважливіша зернова культура – пшениця, яка є двох видів. Озиму пшеницю вирощують в степовій і лісостеповій зоні. На сході лісостепу та степу переважають посіви ярої пшениці. В Україні лідерами за валовими зборами пшениці є Харківська, Дніпропетровська, Запорізька, Одеська, Херсонська, Вінницька обл. (за 2015 р.)

Номер слайду 14

Жито - важлива хлібна культура. Воно невимогливе до тепла та ґрунтів та його вирощують на Поліссі. Найбільші валові збори дають Чернігівська та Житомирська,Волинська, Сумська область (2015 р.)

Номер слайду 15

Ячмінь – третя за значенням зернова культура, яка відрізняється високою врожайністю і невибагливості до ґрунтів. Розрізняють кормовий ячмінь, що йде на корм тваринам і продуктовий,із якого отримують крупи, борошно,замінники кави. Його вирощують переважно у лісостеповій та степовій зоні. Провідними виробниками ячменю є Одеська, Миколаївська, Дніпропетровська, Херсонська області (2015 р.).

Номер слайду 16

Невибагливий до умов зростання овес вирощують на Поліссі. Це цінна фуражна та продовольча рослина, зерно якої йде на крупу, борошно,кондитерські вівсяні вироби.

Номер слайду 17

Україна вирощує ряд зернофуражних культур. Серед них за посівними площами лідером є кукурудза, під яку зайнято 15.9% рілля. Це дуже теплолюбна та вимоглива до ґрунтів рослина. Такі умови є в степу, південній частині лісостепу, Закарпатті. В країні лідерами за валовими зборами є Полтавська, Чернігівська, Сумська, Черкаська, Кіровоградська області (2015 р.).

Номер слайду 18

Серед круп'яних культур України найбільші площі зайнято під гречкою. Цю холодостійку, невибагливу до ґрунтів рослину вирощують на Поліссі.

Номер слайду 19

Посухостійке й теплолюбне просо вирощують у степовій зоні,переважно у межах Запорізької, Дніпропетровської,Херсонської та Харківської області.

Номер слайду 20

На півдні України за умов штучного зрошення вирощують невелику кількість рису, переважно у Херсонський та Одеській області. Розсаду цієї вологолюбної й теплолюбної рослини висаджують у грунт на залитих водою ділянках.

Номер слайду 21

В Україні вирощують багато видів зернобобових областей. Серед них найбільші площі та валовий збір має горох, який вирощують на Поліссі. Посухостійку квасолю вирощують у степовій зоні. Як цінні кормові рослини вирощують на Поліссі вику та люпін.

Номер слайду 22

Провідними технічними культурами в Україні є соняшник,соя,ріпак,цукрові буряки,льон-довгунець. Соняшник – ця культура посухостійка, вибаглива до тепла і потребує родючих ґрунтів, тому росте в степовій зоні. Найвища концентрація посівів спостерігається у Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Харківський областях.

Номер слайду 23

В Україні зростає вирощування сої. Її вирощують в західній та центральній частині України, зокрема Хмельницька, Київська, Полтавська, Житомирська. Соя використовують для виробництва олії, борошна, цінних добавок та комбікормів, а також як недорогий замінник м'яса.

Номер слайду 24

Вологолюбний та теплолюбний ріпак вирощують у західній частині лісостеповій зони. Олію ріпаку використовують у харчовій, миловарній, шкіряній, текстильній промисловості, а також як сировину для виробництва дизельного пального.

Номер слайду 25

В Україні сформувалися сприятливі ґрунтово-кліматичні умови для вирощування цукрового буряку. Ця культура залежна від тепла, світла й вологи та потребує родючих ґрунтів, тому основним регіоном її вирощування є лісостеп. Найбільше сіють і збирають цукрового буряку в Хмельницькій, Вінницький, Полтавській, Тернопільській, Київський областях.

Номер слайду 26

Льон-довгунець – невимоглива та тепла культура, але їй потрібно багато вологи. Тому його посіви розташовані в північній та західній частинах України. Посіви льону-довгунцю зосереджувалися в Чернігівській, Житомирській, Рівненській, Волинській, Львівській областях.

Номер слайду 27

З технічних культур в Україні вирощують хміль на Поліссі (Житомирській,Рівненській,Хмельницькій областях). Його використовують у пивоварному та фармацевтичному виробництві. Вирощування тютюну не набуло в Україні великого поширення. Незначні площі є в Чернівецькій,Вінницькій,Закарпатській областях.

Номер слайду 28

Україна є одним із найбільших виробників картоплі в Європі. Під культурою зайнято більш ніж 1.3 млн. га, середня врожайність становить понад 150 ц/га. Найбільше картоплі вирощують у Вінницькій, Львівській, Чернігівській, Київській, Житомирській, Сумській, Волинській областях.

Номер слайду 29

У різних районах України овочі вирощують у відкритому ґрунті. На півночі та в центрі основні культури – капуста,буряк,морква,огірки; на півдні – баклажани, солодкий перець, томати, цибуля. Виробництво у закритому ґрунті розвинене у приміських зонах великих міст. Воно забезпечує городян вітамінами в холодну пору року.

Номер слайду 30

Значні площі в Україні займають баштанні культури: гарбузи,кавуни,дині,кабачки,патисони. Основна зона їх вирощування – степова (Херсонська, Миколаївська, Запорізька , Одеська, Дніпропетровська області).

Номер слайду 31

Практично в усіх областях України вирощують плодові та ягідні культури. До лідерів зі збору яблук належать Вінницька, Закарпатська, Чернівецька, Хмельницька,Львівська області. У південних районах вирощують абрикоси,персики. Переважну більшість ягідних культур вирощують у приміських районах.

Номер слайду 32

У південній і центральній частинах степу, у передгір'ях Криму та на Закарпатті розвинуте виноградарство. Найбільші площі під виноградники зосереджено в Криму, Закарпатській, Одеській, Миколаївській,Херсонській областях.

Номер слайду 33

Найбільше кормових культур сіють у південних і південно-східних областях країни, найменше – на Поліссі та в передгірських районах Карпат

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Крохіна Юлія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Географія 9 клас (Бойко В.М., Дітчук І.Л., Заставецька Л.Б., Гринюк Т. А., Смаль І. В., Харенко І. М.)
Додано
5 червня 2021
Переглядів
9685
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку