Презентація на тему: Сільськогосподарська радіоекологія

Про матеріал
Сільськогосподарська радіоекологія - це наука, предметом якої є вивчення закономірностей міграції радіонуклідів по біологічним ланкам та вплив іонізуючих випромінювань на сільськогосподарські рослини та тварин. Прикладне призначення цієї науки – розробляти заходи, що обмежують залучення радіонуклідів у біологічний кругообіг, зниження вмісту радіоактивних речовин в рослинах та тваринах і як слідство в продукції рослинництва та тваринництва. Взагалі це обгрунтуваня  системи ведення і функціювання агропромислового виробництва на територіях з підвищеним вмістом радіоактивних речовин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: Сільськогосподарська радіоекологія. Підготувала:студентка 21 – Е групи Кременецької ОГПА ім. Тараса Шевченка. Хоршунова Іванна

Номер слайду 2

План. Вступ. Джерела радіоактивного забруднення. Дія іонізуючого випромінювання на живі організми. Заходи зменшення вмісту радіонуклідів у сільськогосподарській продукціїПринципи зменшення сільськогосподарського виробництва на радіаційно-забруднених територіях. Висновок

Номер слайду 3

Вступ. Сільськогосподарська радіоекологія - це наука, предметом якої є вивчення закономірностей міграції радіонуклідів по біологічним ланкам та вплив іонізуючих випромінювань на сільськогосподарські рослини та тварин. Прикладне призначення цієї науки – розробляти заходи, що обмежують залучення радіонуклідів у біологічний кругообіг, зниження вмісту радіоактивних речовин в рослинах та тваринах і як слідство в продукції рослинництва та тваринництва. Взагалі це обгрунтуваня  системи ведення і функціювання агропромислового виробництва на територіях з підвищеним вмістом радіоактивних речовин.

Номер слайду 4

І. Джерела радіоактивного забруднення. Живі організми в навколишньому середовищі постійно зазнають різних видів випромінювання природного та штучного походження.

Номер слайду 5

У рослини радіонукліди надходять з :

Номер слайду 6

Ступінь накопичення радіонуклідів залежить від: Зрошуване землеробство посилює інтенсивність кругообігу радіонуклідів.

Номер слайду 7

При ареальному забрудненні, яке відбувається швидше, ніж через кореневу систему, відбувається осідання на надземній частині рослин аерозоль­них і газоподібних викидів (первинне забруднення) та забруднених часток ґрунту (вторинне).

Номер слайду 8

Концентрація затриманих радіонуклідів у рослинах зни­жується під впливом дощу, туману, роси, у результаті розбавлення наростаючої фітомаси в процесі росту і роз­витку рослин і внаслідок усихання і опадання раніше заб­руднених частин рослин.

Номер слайду 9

При забрудненні штучни­ми радіонуклідами на початковому етапі вони знаходяться на поверхні ґрунту і в контакті з масою рослин, поступово перерозподіляючись по профілю під впливом вітру, наростанням фі­томаси і випадання опадів, а також пересуваючись у глибину ґрунту в результаті міграційних процесів або агро­технічних заходів.

Номер слайду 10

Наступною ланкою міграції радіонуклідів є тварини.

Номер слайду 11

Перехід радіонуклідів у м'ясо із раціону тварин визна­чається фізико-хімічними властивостями радіонуклідів, а також видовими особливостями і віком тварин. При тривалому споживанні забруднених кормів, радіонук­ліди нагромаджуються в органах і тканинах найбільш ін­тенсивно на перших етапах.

Номер слайду 12

Потім швидкість поступово знижується, і настає рівноважний стан, при якому інтен­сивність відкладання вирівнюється з швидкістю виведення з організму. При цьому максимальне нагромадження радіонуклідів і строки до­сягнення стану рівноваги для різних тварин різні.

Номер слайду 13

ІІ. Дія іонізуючого випромінювання на живі організми. Первинні реакції у рослинному організмі по­чинаються з дії радіації на біологічно активні молекули живої тка­нини. При цьому відбувається онтогенетичне посилення непомітних пошкоджень деяких молекул до яскраво виявлених біологічних наслідків.

Номер слайду 14

Реакція рослин залежить від генетичного потенціалу сорту та ре­жиму випромінювання. Візуально виявлений ефект пригнічення ростових проце­сів виявляється після разового опромінення у перші 5-7 діб.

Номер слайду 15

У злакових культур може спостері­гатися гальмування росту головного пагона у висоту, а також збільшення вегетативної маси.

Номер слайду 16

При впливі великих доз у рос­лин виникають різні морфологічні аномалії та активізуються про­цеси старіння. При впливі випромінювання в інтервалі невисоких доз темпи росту вегетуючих рослин прискорюються. Це явище називається радіостимуляцією.

Номер слайду 17

Паростки і вегетуючі рослини більш чутливі до ви­промінювання, ніж насіння, що зумовлює і значно менші дози, які стимулюють ріст і розвиток. Стимулюючі дози молодих рослин у фазі активного метаболізму в 10-15 ра­зів менші, ніж для насіння, що перебуває у спокої.

Номер слайду 18

Період вегетації значно впливає на уразливість. Найбільш чутливими рослини є у фазі кущіння та ви­ходу у трубку, коли можливе відмирання конусу наростання головного пагона.

Номер слайду 19

Під впливом опромінення зменшується кіль­кість та якість зерна. Воно має низьку енергію проростання і схожість. Максимальне зменшення схожості у ярої пшениці відзна­чається при опроміненні її у фазах колосіння і цвітіння.

Номер слайду 20

Чутливими до опромінення є горох, картопля, соняш­ник.

Номер слайду 21

Продуктивність опромінених куль­тур суттєво починає залежати від погодних умов, погіршення яких уповільнює темпи росту, подовжує період вегетації.

Номер слайду 22

Радіочутливість тваринного організму визначається генетично і залежить від віку. Молоді організми більш вразливі. Наслідки ураження тісно зв'язані з видовою інтенсивністю пострадіаційного відновлення.

Номер слайду 23

Кінцевим радіобіологічним ефектом на клітинному рів­ні при опроміненні тварин є загибель клітин. На початкових стадіях відхилення від фізіологічного стану можуть і не проявлятись.

Номер слайду 24

Синдромом гострої променевої хвороби є патологія кро­вотворення і пов'язана з нею депресія всіх клітинних еле­ментів. Ступінь зміни в кровотворних органах і в крові зна­ходиться в прямій залежності від дози опромінення.

Номер слайду 25

При опроміненні у відносно малих дозах помітних змін у серцевій діяльності тварин, як правило, не спостерігаєть­ся, але при більш високих дозах відразу ж після опромі­нення відзначається прискорене серцебиття.

Номер слайду 26

Під впливом випромінювання змінюється увесь комплекс захисних механізмів і реакція організму. Малі дози випро­мінювання підвищують специфічний і неспецифічний клі­тинний і гуморальний захист організму. При сильному опроміненні у тварин розвиваються глибокі функціональні й морфологічні порушення клітин­них структур, змінюється діяльність усіх систем організму.

Номер слайду 27

Негативний вплив випромінювання на відтворювальну функцію і якість потомства визначається в основному ураженням ембріону в період диференціації органів, а також сім'яродного епі­телію батьків.

Номер слайду 28

Радіоактивне забруднення шкіри може викликати її ура­ження. Опіки розвиваються раніше і протікають важ­че в місцях, де шкіра слабо захищена волосяним покри­вом.

Номер слайду 29

ІІІ. Заходи зменшення вмісту радіонуклідів у с/г продукціїДля зниження концентрації радіонуклідів у сільсько господарських рослинах використовують:

Номер слайду 30

Хімізація землеробства є од­ним з важливіших шляхів обмеження надходження радіо­нуклідів у сільськогосподарські рослини, а потім і у продукцію тваринництва.

Номер слайду 31

Застосування мінеральних і органічних добрив, вапна, торфу – найбільш ефективні заходи зменшення концентрації радіонуклідів в урожаї.

Номер слайду 32

Ряд факторів, що пов’язані із застосуванням добрив:

Номер слайду 33

Ефективним прийомом є оранка ґрунту. Звичайна оранка зменшує потужність дози гамма-випромінювання в декілька разів. Глибоке заорювання ще більше знижує нагромадження радіонуклідів.

Номер слайду 34

 Зняття шару до 5см з 1га відповідає відчуженню близько 500 т ґрунту, який по суті може розглядатися як радіоактивні відходи.

Номер слайду 35

Для переведення радіонуклідів у важкозасвоювані фор­ми можна вносити в ґрунти різні хімічні реа­генти. Можна також промивати ґрунт, застосовуючи розчини кис­лот, луги, нейтральні солі.

Номер слайду 36

Значно зменшити кількість радіонуклідів у продукції рослинництва можна також при переробці різних видів рос­линної сировини. До таких процесів належать:

Номер слайду 37

Чим менший вміст хіміч­них елементів у кінцевому продукті, тим меншою буде в ньому концентрація радіонуклідів. Однак під час переробки можуть з'явитися такі продукти в яких вміст радіонуклі­дів більший, ніж у початкових продуктах, наприклад, у макухах рослинного походження.

Номер слайду 38

 Вміст радіонуклідів у рос­линницькій продукції може змінюватися при:

Номер слайду 39

В умовах радіоактивного забруднення угідь необхідно застосовувати прин­цип зонального розміщення

Номер слайду 40

Заходи щодо зменшення вмісту радіонуклідів у продук­тах тваринництва поділяються на чотири групи:

Номер слайду 41

Основним заходом по обмеженню надходження радіо­нуклідів в організм тварин після випадання радіоактивних речовин на пасовища є припинення випасання тварин і пе­реведення їх на стійлове утримання.

Номер слайду 42

З радіоекологічної точки зору найбільш раціональними галузями є: Ведення яких ґрунтується на використанні найменш забруднених кормів (корене- і бульбоплодів, комбікормів, зернофуражу) і на стаціонар­ному утриманні тварин у приміщеннях.

Номер слайду 43

ІV. Принципи зменшення сільськогосподарського виробництва на радіаційно-забруднених територіях

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Висновок. Роль сільського господарства в економіці країни або регіону показує її структуру і рівень розвитку. Сільське господарство має більший вплив на природне середовище, ніж будь-яка інша галузь народного господарства. Причина цього в тому, що сільське господарство вимагає величезних площ. В результаті зазнають змін ландшафти цілих континентів. Фахівці відзначають, що 78 % земної поверхні мають серйозні природні недоліки для розвитку землеробства, 13 % площ відрізняються низькою продуктивністю, 6 % середньою і тільки 3 % високою. Наразі обробляється близько 11 % всієї суші, ще 24 % використовується під пасовища. Особливості агроресурсної ситуації і спеціалізації сільського господарства значно відрізняється за регіонами.

Номер слайду 47

pptx
Додано
30 вересня 2020
Переглядів
1853
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку