Презентація на тему "Синдром Дауна"

Про матеріал
Презентацію на тему "Синдром Дауна" можна використати на уроках біології у 9-10 класах при вивченні теми "Спадкові хвороби". Синдром Дауна - генетична аномалія, яку спричинює додаткова хромосома у 21 парі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Синдром Дауна

Номер слайду 2

Синдро́м Да́уна (трисомія за 21 хромосомою) — генетична аномалія, яку спричинює присутність додаткової хромосоми у 21 парі. Синдром Дауна є хромосомною аномалією (не є хворобою і не лікується), якій притаманна додаткова хромосома в 21 парі — цілковита (трисомія 21) або часткова (внаслідок транслокації).

Номер слайду 3

Такі діти мають 47 хромосом у каріотипі замість звичних 46. Їм притаманна характерна зовнішність, підвищена можливість появи певного спектра захворювань, певна розумова відсталість, яка спричинює повільніший розумовий розвиток на фоні здорових особин та гіршу соціальну адаптацію. Через неможливість повного вирішення проблем цієї аномалії медицина ставить на меті не постійне лікування, а забезпечення нормального соціального статусу для людей, що мають синдром Дауна. Синдром Дауна відноситься до природжених вад розвитку, деформації та хромосомних аномалій - код Q 90

Номер слайду 4

50 відсотків немовлят мають вроджені аномалії (вади) серця, шлунку і кишківника. Раніше вони жили до 40 років, тому що ці захворювання не лікували. Зараз тривалість життя становить 60-65 років. Такі діти — візуали, 80 відсотків інформації сприймають очима. Діти в таких родинах не народжуються, майже всі чоловіки із синдромом Дауна безплідні. У жінок вагітність часто закінчується викиднем або передчасними пологами. Через доброзичливість і відкритість дітей з синдромом Дауна називають "сонячними". Це не зовсім вдала асоціація, адже їм притаманна вся палітра людських емоцій - в тому числі злість, образи і впертість, радість і любов.

Номер слайду 5

Англійський лікар Джон Ленгдон Даун у 1862 році першим описав та схарактеризував синдром, який згодом був названий його ім'ям, як форму психічного розладу. У грудні 2011 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 21 березня Всесвітній день людей із синдромом Дауна. Березень обраний тому, що синдром Дауна являє собою трисомію (березень – третій місяць року) за 21 хромосомою (тому і 21 березня). Жовтень - місяць обізнаності про синдром Дауна коли проводяться різноманітні заходи, метою яких є інформування суспільства про цю найпоширенішу генетичну аномалію.

Номер слайду 6

Причини аномалії: Вік матері. Це основний фактор ризику для синдрому Дауна. Чим старше вагітна жінка, тим вище ризик народження дитини з випадковою генетичною патологією. У віці 30-40 років ризик генетичного збою становить 1/1000, після 42 років - 1/60. Основний фактор - старіння яйцеклітин, які закладаються ще в період внутрішньоутробного розвитку дівчинки і поступово втрачають здатність до утворення генетично здорового плоду. Також має значення вік батька - до або після 45років, коли ймовірність народження малюка з синдромом Дауна різко зростає. Спадковий фактор. Причиною розвитку синдрому можуть стати близькоспоріднені шлюби, наявність захворювання у одного з рідних дитини. Неправильний спосіб життя, шкідливі звички, стреси і перенесені захворювання під час вагітності, природно впливають на розвиток плода

Номер слайду 7

В Херсоні діє Херсонська обласна громадська організація підтримки дітей з синдромом Дауна та їх сімей «Сонячні діти Херсонщини»

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Додано
10 листопада 2020
Переглядів
5218
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку