Презентація на тему ". Співучий символ України.(За оповіданням Костянтини Малицької «СОЛОВЕЙ»).

Про матеріал
Ознайомити із змістом оповідання «Соловей», дати поняття про художній опис; допомогти учням розібратися з жанровими особливостями оповідання; розвивати навички виразного читання та розповіді на основі прочитаного; прищеплювати вміння користуватися додатковою літературою, енциклопедією; виховувати любов до птахів, прагнення вивчати таємниці живої природи, розвивати непримиренне ставлення до жорстокості та садизму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Хіба можна бути байдужим, коли влітку чуєш високо- високо над хлібною нивою виспівує жайворонок, ніби натягує невидимі струни між небом і землею?

Номер слайду 3

А чи знаєте ви, хто цей невидимий геніальний музикант? Здається. Разом із цілющим повітрям ця музика вливається у вашу душу, будить у ній добрі почуття, радісні надії.

Номер слайду 4

- А хтось із вас що-небудь знає про солов’я?

Номер слайду 5

Вірш Наталі Забіли Не щебечи, соловейку, Під вікном близенько. Не щебечи, малюсінький, На зорі раненько. Як затьохкаєш, як свиснеш; Неначе заграєш: Так і б’ється в грудях серце. Душу розриваєш, Як засвищеш голосніше, А далі тихенько, - Аж у душі похолоне, Аж замре серденько.  

Номер слайду 6

Бесіда: У якому стилі написані ці висловлювання? А який тип мовлення? У якому описі подані точні конкретні дані про птаха? А що передає художній опис?

Номер слайду 7

Художній опис-це змалювання зовнішнього вигляду, якостей, властивостей предмета чи особи з використанням різноманітних художніх засобів ( епітетів, порівнянь, метафор).

Номер слайду 8

-А яких ще ви знаєте птахів? -А чи чули ви, як вони співають? -А які з них, на вашу думку, є улюбленцями людей і чому?

Номер слайду 9

ЗОЗУЛЯ

Номер слайду 10

СОВА

Номер слайду 11

СИНИЦЯ

Номер слайду 12

ГОРОБЕЦЬ

Номер слайду 13

ШПАК

Номер слайду 14

Згадайте загадки, прислів’я,приказки, народні прикмети, в яких згадано пташок.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Словникова робота: Май - травень Легіт – вітерець Дуне – подме Не голосить – не оголошує Бузьки – лелеки Оповістка – повідомлення, оголошення З’єднає – тут: завоює Поклонників – прихильників Непочесна – тут: непомітна Квилить – про звук, що нагадує тихий, жалібний стогін Най радже – найчастіше Товпа – натовп, юрма Буцімто – ніби Пожиточний – корисний Ворожать – тут: передбачають Сльота – дощова погода Живо – швидко Перестрігати – застерігати, слідкувати Пуста – бешкетна, неслухняна Підсоння - сонця

Номер слайду 17

Обмін враженнями: - Чи сподобався вам твір? - Що найбільше вразило? - Чому солов’я названо маленьким артистом? - До чого закликає автор твору?

Номер слайду 18

Робота в групах 1гр.(літературознавці) – доведіть, що цей твір являється художнім описом; 2 гр.(науковці) –аналіз твору: у чому користь пташки; визначити тему і ідею; 3 гр.(творча група) – які враження і асоціації викликає у вас цей твір; 4гр.( критики) –передайте ставлення автора до головного героя цього твору. 5гр.(дослідники) – виписати народні прикмети, що пов’язуюють з соловейком.

Номер слайду 19

ГРА У зашифрованому вигляді подано прислів’я, яке співзвучне з ідеєю твору.   2 со 10 має 4 в’я 8 ни 11 Укра 5 та 7 ли 9 не 3 ло 1 без 12 їни 6 ка Вислів: «Без солов’я та калини нема України».

Номер слайду 20

Українська народна пісня “СОЛОВЕЙКО”

ppt
Додано
30 листопада 2019
Переглядів
1285
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку