Трезентація до уроку української літератури "Дивосвіт народної казки"

Про матеріал
Матеріал ознайомить учнів з українською народною казкою як жанром фольклору, з'ясує тематику та різновиди казок; учні дізнаються про особливості будови казки; також учні навчаться розвивати творчу уяву, логічне мислення, робити висновки; виховувати почуття любові, пошани до народної творчості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

. Дивосвіт народної казки

Номер слайду 2

Мета презентації: ознайомити учнів з народною казкою як жанром фольклору, з'ясувати тематику та різновиди казок; дізнатися про особливості будови; розвивати творчу уяву, логічне мислення, робити висновки; виховувати почуття любові, пошани до народної творчості; прищеплювати кращі людські якості.

Номер слайду 3

Теоретичні відомості Казка — один з основних жанрів усної народної творчості (фольклору), розповідний твір про вигадані, здебільшого фантастичні події, які сприймаються і переживаються як реальні. * *

Номер слайду 4

* *

Номер слайду 5

Конфлікт казки Про що б не розповідалося в казці, основний її конфлікт - це протистояння добра і зла, у якому зазвичай добро перемагає .

Номер слайду 6

Групи казок за змістом про тварин; героїчно-фантастичні ; побутові.

Номер слайду 7

Групи казок за змістом 1. За змістом казки поділяються на кілька різновидів. Казки про тварин генетично найдавніші. Головними їх героями виступають звірі. З часом казки втрачають міфологічний і магічний сенс і набувають повчально-виховного характеру. Ці казки розвивають логічне мислення, пам'ять, виховують моральні почуття тощо. (Запишіть 2-3 назви казок про тварин)

Номер слайду 8

Групи казок за змістом 2. Фантастичні казки первісно мали магічне призначення, яке з часом воно утратилося; в них органічно поєднується міфічне, фантастичне і героїчне начало. Провідні мотиви: змієборство, добування і використання чудодійних предметів (цілюща вода, жар-птиця, меч, шапка-невидимка, чоботи-самоходи). Герої фантастичних казок, як правило, наділені надзвичайною силою, здібностями, винахідливістю, які допомагають їм подолати усі випробування на шляху до мети. (Запишіть 2-3 назви фантастичних казок)

Номер слайду 9

3. У побутових казках переважають мотиви з повсякденного життя. Героями їх виступають бідний селянин, кмітливий наймит чи солдат, бурлака, вередлива жінка тощо. Часто у цих казках зустрічаються персоніфіковані образи — Доля, Щастя, Горе, Правда, Кривда. Казкові образи і мотиви широко використовуються у художній літературі, музиці та малярстві. (Запишіть 2-3 назви побутових казок ) Групи казок за змістом

Номер слайду 10

Різновиди казок Народна казка Автор народної казки - народ. Літературна казка Літературна казка — це казка, що є результатом творчості певного письменника

Номер слайду 11

Збирачі та автори казок Брати Грімм, Г.К.Андерсен (Німеччина); Божена Немцова (Чехія ) Олександр Афанасьєв (Росія); Шарль Перро (Франція); Наталя Забіла (Україна); О.С.Пушкін (Росія); І.Я.Франко (Україна).

Номер слайду 12

І.Я.Франко Наталя Забіла

Номер слайду 13

Брати Грімм Г.К. Андерсен

Номер слайду 14

Характерні особливості 1. В основі казки — захоплива розповідь про вигадані події і явища, які сприймаються і переживаються як реальні. Казки відомі з найдавніших часів у всіх народів світу. Споріднені з іншими фольклорно-епічними жанрами — сказаннями, сагами, легендами, переказами, епічними піснями, — казки не пов'язані безпосередньо з міфологічними уявленнями, а також історичними особами і подіями. 2. Для них характерні традиційність структури і композиційних елементів (зачини, кінцівки та ін.), контрастне групування дійових осіб, відсутність розгорнутих описів природи і побуту. Сюжет казки багатоепізодний, з драматичним розвитком подій, зосередженням дії на героєві і щасливим закінченням.

Номер слайду 15

3. Казка відзначається «замкнутим часом» і завершеністю, перемогою добра над злом. Функціональна палітра казки надзвичайно розмаїта: її естетичні функції доповнюються і переплітаються з пізнавальними, морально-етичними, соціально-виховними, розважальними та ін. У казок народів світу багато спільного, що пояснюється подібністю культурно-історичних умов їх життя. Водночас казки відзначаються національними особливостями, відображають спосіб життя народу, його працю і побут, природні умови, а також індивідуальні риси виконавця-оповідача (казкаря). Тому казки, як правило, побутують у багатьох варіантах.

Номер слайду 16

Роль казки в житті людини: вона виконує… естетичну функцію; пізнавальну; морально-етичну; соціально-виховну; розважальну та ін.

Номер слайду 17

* * ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ 1.    ІЦо таке казка як жанр усної народної творчості? 2.    Назвіть характерні ознаки казки. 3.    Поясніть виникнення казок про тварин. 4.    Якими постають головні герої в чарівних казках? Як підкреслюється їхня незвичайність? 5.    Про що йдеться в соціально-побутових казках? Чим відрізняються ці герої від героїв чарівних казок?

Номер слайду 18

Закінчіть речення У казках мене здивувало… Із казок я дізнався… Казки навчили мене… Казки надзвичайні тому, що…

Номер слайду 19

Назви автора та героїв казки

Номер слайду 20

Назви автора та героїв казки

Номер слайду 21

Назви автора та героїв казки

Номер слайду 22

Автор презентації – Кузьма Наталія Василівна, учителька української мови та літератури Іршавського закладу загальної середньої освіти І - ІІІ ступенів №1

ppt
Додано
3 грудня 2019
Переглядів
1946
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку