Презентація на тему "Створення ситуації успіху як одна з умов гуманізації навчального процесу"

Про матеріал

Презентація на тему "Створення ситуації успіху як одна з умов гуманізації навчального процесу"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ти народжений для щастя!Все життя тебе ніхто тягнути не буде!Щасливий той, хто хоче ним бути!Люди, які читають книги, завжди будуть керувати тими, хто дивиться телевізор.

Номер слайду 2

Боїшся падати?Тоді ніколи не зможеш літати. Нема нічого неможливого

Номер слайду 3

Створення ситуації успіху як одна з умов гуманізації навчального процесу

Номер слайду 4

Я — успішний учень, у дорослому житті — успішний працівник

Номер слайду 5

Мета діяльності вчителя — створити ситуацію успіху для розвитку особистості дитини, дати можливість кожному вихованцю відчути радість досягнення успіху, усвідомлення своїх здібностей, віри у власні сили.

Номер слайду 6

Завдання педагогадопомогти особистості дитини зрос­ти в успіхудати відчути радість від здолання труднощівдати зрозуміти, що задарма в житті нічого не дається, скрізь необхідно прикласти зусилля

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Алгоритм створення ситуації успіху. Мобілізація активності або педагогічне виконання. Прихований інструктаж дитини про способи і форми здійснення діяльності. Внесення мотиву. Персональна винятковість. Зняття страху. Авансування успішного результату. Висока оцінка деталі.

Номер слайду 9

Категорії учнів

Номер слайду 10

Номер слайду 11

«Невтручання» - максимальне надання самостійності учням у вирішенні проблем. «Холодний душ» – учитель відтягує час з поліпшенням оцінок, не одразу «поливає бальзамом» зачеплене самолюбство, ущемлені амбіції, а дещо й «підсипає солі» «Емоційне поглажування» – вселити учневі віру в себе, похвалити за будь-що, навіть незначне, усмішкою, поглядом«Анонсування» – спершу обговорити з учнем, що йому потрібно буде зробити, створити психологічну установку на можливий успіх, дати впевненість у власних діях.

Номер слайду 12

«Вчасна допомога» - учні потрапили у складну ситуацію, проте не перестають боротися за перемогу і потрібно вчасно надати допомогу, підтримати.«Даю шанс» - створення такої ситуації, за якої учень дістає можливість неочікувано для самого себе розкрити власні здібності«Сповідь» - правильно прогнозуючи реакцію учнів, щиро звернутися до їх найкращих почуттів.«Еврика» - активізувати учнів, нехай на маленьке, але власне відкриття відомих фактів.

Номер слайду 13

«Навмисна помилка» - використовується уже на відомому учням матеріалі, при перевірці знань для активізації уваги учнів «Емоційний сплеск» - дати емоційний заряд упевненості, звільнити від психо-логічної затисненості знання, думки«Обмін ролями» - дає учням можливість проявити себе. Вчитель показує учням, що вони здатні зробити набагато більше, ніж від них очікують.«Сходинки до успіху» - вчитель веде виховання поступово вгору, піднімаючись сходинками самовизначення, знаходження віри в себе та оточуючих

Номер слайду 14

Ситуація успіху має характер штучно створеної, бо педа­гог на деякий час посилює оцінний акцент на позитивних якостях праці учня, при цьому зовсім не зважає на наявні недоліки.

Номер слайду 15

Технологія "Створення ситуації успіху" звучить у таких висловлюваннях педагога: Це зовсім не складно. Навіть якщо не вийде — нічого страшного. Я впевнений, що ти пам'ятатимеш про... Починай же! Ти це добре зробиш!Ось ця деталь (елемент, частина) вийшла дуже гарно!Це дуже важливо, і у тебе неодмінно вийде... Саме ти і міг би зробити таку справу...

Номер слайду 16

Як викликати в дитинипозитивну установку на роботу(рекомендації вчителям) Починайте урок з посмішки. Це створює позитивний «фон» для самосприйняття дитини в комплексі «навчальна діяльність». Демонструйте зацікавленість навчальним матеріалом. Намагайтеся давати навчальні завдання у вигляді пошукових. Пам'ятайте, що кожна з ігор, яка відпрацьовує ту чи іншу навичку, сприймається дитиною як зовсім нове. Урізноманітнюйте ігри. Давайте завдання, посильні для виконання (на висоті можливостей дитини).

Номер слайду 17

Оцінюйте кожен результат діяльності дитини. Не порівнюйте результати діяльності дитини з діяльністю інших дітей, а тільки з її особистими досягненнями. Відверто радійте кожному успіху дитини. Знаходьте можливість нагородити дитину за кожний успіх (словом, символічним подарунком, картинкою, тощо). Ніколи не заганяйте дитину в «глухий кут», туди, де вона нічого не знає і не розуміє.

Номер слайду 18

Пам’ятка «Як досягти успіху в житті»Постав перед собою реальну мету. Склади власну схему досягнення успіху. Розвивай силу волі. Не зупиняйтеся на досягнутому. Учися працьовитості й наполегливості. Думай про позитивне. Умій захоплюватися справою.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Випадкових перемог не буває. Успіх приходить до тих, хто розподіляє свої сили з розумом. Людина лише там чогось досягає, де вона сама вірить у свої сили. Людвіг Фейєрбах

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Черняк Галина
    Дякую! Пізнавально! Актуально!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 липня 2018
Переглядів
1710
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку