Презентація на тему "Сучасне аранжування класичних творів"

Про матеріал
Презентація для уроку музичного мистецтва у 7-му класі на тему "Сучасне аранжування класичних творів". Висвітлення теми сучасного аранжування класичних творів на прикладі творчості Поля Моріа, його Град-оркестру. Розкриття поняття "аранжування в популярній музиці".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасне аранжування класичних творів. Підготувала вчительмузичного мистецтва Бердянського ЗЗСО №20 Погоріла Ю. В.

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань. Переклад музичного твору, написаного для певного інструмента (голосу, співака чи ансамблю), для його виконання в іншому складі інструментів (голосів) – це..? Кого з відомих італійських композиторів вважають віртуозом-скрипалем? 3. Які обробки музичних творів вам запам’яталися з минулого уроку?

Номер слайду 3

У світі небагато естрадно-симфонічних оркестрів, що користуються такою славою і популярністю, як оркестр під керуванням французького композитора й аранжувальника Поля Моріа. В оркестрі працювали чудові музиканти, кожен з яких досяг високого рівня майстерності, й усе-таки своїми успіхами колектив зобов’язаний одній людині — своєму керівникові. Творчість французького Гранд-оркестру під керівництвом Поля Моріа яскраво поєднала в собі розважальне й академічне музичне мистецтво. Упродовж 30 років колектив аранжував і записав тисячі мелодій.

Номер слайду 4

Поль Моріа04.03.1925 – 03.11.2006 французький композитор, аранжувальник , диригент

Номер слайду 5

Поль Моріа народився й виріс на Півдні Франції, у м. Марсель. З дитинства виявив неабиякі здібності до музики: у 4-річному віці почав грати на фортепіано. Здобув освіту виконавця в Марсельській консерваторії, до якої вступив у 10 років. Протягом життя Поль Моріа створив понад 150 інструментальних композицій та пісень. Свій «Великий оркестр Поля Моріа» («Le grand orchestre de Paul Mauriat») диригент створив у 1965 p. Митець зауважував, що величезний вплив на його музику мала творчість британської групи «Бітлз» («The Beatles»). Починаючи з 1969 p., оркестр Поля Моріа дає концерти в США і Канаді, Японії і Південній Кореї, Бразилії та інших країнах Латинської Америки.

Номер слайду 6

Аранжування у джазовій музиці пов’язане з імпровізаційним стилем, коли гармонічні та фактурні зміни музиканти вносять у твір під час виконання. У XX ст. у світ інструментальної музики вривається електроніка. З появою електронно-акустичної апаратури — синтезаторів, магнітофонів, комп’ютерів — з’явилися нові можливості для творчості композиторів, а виникнення електроінструментів розширило горизонти для виконавців.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Слухання: Й.-С. Бах . Скерцо «Жарт» із сюїти №2

Номер слайду 10

Й.-С. Бах . Скерцо ("Жарт") із сюїти №2 у виконанні оркестру Поля Моріа

Номер слайду 11

Сьогодні твори відомого італійського композитора Джоаккіно Россіні не дуже часто з’являються в репертуарах театрів. Винятком, звісно, є опера «Севільський цирульник», музика якої надзвичайно яскрава, енергійна.

Номер слайду 12

Слухання: Джоаккіно Россіні . Увертюра з опери «Севільський цирульник"

Номер слайду 13

Джоаккіно Россіні . Увертюра з опери «Севільський цирульник" у виконанні оркестру Поля Моріа

Номер слайду 14

Інструментальний твір італійського композитора епохи бароко Томазо Альбіноні «Адажіо» відоме серед поціновувачів музичного мистецтва. З часу його опублікування біографом Ремо Джадзотто 1958р. популярність твору тільки набирає обертів: його виконують на різних інструментах, використовують як фонову музику у фільмах, телепередачах, рекламі.

Номер слайду 15

Слухання: Томазо Альбіноні «Адажіо»

Номер слайду 16

Томазо Альбіноні «Адажіо» у виконанні оркестру Поля Моріа

Номер слайду 17

Аранжування в популярній музиці - це створення інструментального супроводу до мелодії твору.

Номер слайду 18

Поняття «аранжування пісні» — об’ємне і включає в себе багато аспектів. Кожен композитор мріє, щоб його твір став хітом, тому він звертається до аранжувальника, або ж самостійно аранжує твір. Музикант-аранжувальник володіє композиторськими навичками, складає партії для музичних інструментів і вокального супроводу відповідно до поставленого музичного завдання. Аранжувальник підготовлює пісню у форматі, що відповідає європейським і світовим стандартам. Від його роботи залежить успіх твору. Потім відбувається запис вокалу, процес підготовки і перенесення записаної і зведеної фонограми на будь-який носій для подальшого поширення. Аранжувальник може змінити всім відому пісню так, що її ніхто не впізнає.

Номер слайду 19

Рефлексія:- Що нового про сучасне аранжування класичних творів ви дізналися?- Що вам відомо про композитора-аранжувальника Поля Моріа?- Які з прослуханих на уроці творів вам сподобалися найбільше?- Як ви гадаєте, чи часто аранжування використовують сьогодні?

Номер слайду 20

Домашнє завдання: Послухайте твори академічної музики в сучасній обробці у виконанні оркестру Поля Моріа та сформуйте на комп'ютері папку з творами цього композитора.

pptx
Додано
29 листопада 2022
Переглядів
5229
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку