Презентація на тему: "Світ дитинства в поезіях Ліни Костенко"

Про матеріал
У презентації подані короткі відомості з життя Ліни Костенко та її поетичні твори для дітей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ліна Василівна Костенко

Номер слайду 2

Я вибрала долю собі сама, і що зі мною не станеться, - у мене жодних претензій нема до Долі – моєї обраниці

Номер слайду 3

Ліна Василівна Костенко народилася 19 березня 1930 року в м. Ржищеві на Київщині. Батьки майбутньої поетеси — високоосвічені порядні люди — учителювали. Батько знав дванадцять мов, був тямущим у всіх навчальних предметах і викладав їх у школі. Родина Костенків зазнала суворих переслідувань у роки сталінщини. Батько був репресований, десять років поневірявся в жахливих єжовсько-беріївських концтаборах.

Номер слайду 4

У 1946 р. опубліковані перші вірші Ліни. Дівчина поступила в Київський педагогічний інститут ім. М. Драгомановаале залишила його і поїхала навчатися в Московський літературний інститут ім. М. Горького, який закінчила 1956 р. Київський педагогічний інститут ім. М. Драгоманова. Московський літературний інститут ім. М. Горького

Номер слайду 5

У 1946 р. опубліковані перші віршіМій перший вірш написаний в окопі, на тій сипкій од вибухів стіні, коли згубило зорі в гороскопі моє дитинство, вбите не війні.

Номер слайду 6

Донька Ліни Костенко – відома українська поетеса Оксана Пахльовська

Номер слайду 7

Автор багатьох збірок, перша - «Проміння землі» (1957 р.)

Номер слайду 8

Автор книг для дітей

Номер слайду 9

Давайте поринемо у чарівний світ дитинства в поезіях Ліни Костенко

Номер слайду 10

Поезія «Польові дзвіночки»Піднімає джміль фіранку,Каже: — Доброго вам ранку!Як вам, бджілко, ночувалось. Чи дощу не почувалось?Виглядає бджілка з хатки: —У дзвіночку добре спатки. Цей дзвіночок — як намет. Тільки дощ — як кулемет.

Номер слайду 11

«Вже брами літа замикає осінь»Задощило. Захлюпало. Серпень випустив серп. Цвіркуни й перепілочки припинили концерт. Чорногуз поклонився лугам і садам. Відлітаючи в Африку, пакував чемодан. Де ти, літо, поділось, куди подалось? Осінь, ось вона, осінь! Осінь, ось вона, ось! Осінь брами твої замикала вночі, погубила у небі журавлині ключі.

Номер слайду 12

«Соловейко застудився»Дощик, дощик, ти вже злива!Плаче груша, плаче слива. Ти періщить заходився,Соловейко застудився. А тепер лежить під пледом,П'є гарячий чай із медом.

Номер слайду 13

«Шипшина важко віддає плоди»Шипшина важко віддає плоди. Вона людей хапає за рукава. Вона кричить: - Людино, підожди! О, підожди, людино, будь ласкава. Не всі, не всі, хоч ягідку облиш! Одна пташина так мене просила! Я ж тут для всіх, а не для тебе лиш. І просто осінь щоб була красива.

Номер слайду 14

«Здивовані квіти»Сю ніч зорі чомусь колючі,Як налякані їжачки. Сю ніч сойка кричала в кручі,Сю ніч ворон сказав: «Апчхи!»Сю ніч квітка питала квітку:— Що ж це робиться, поясни?Тільки вчора було ще влітку,А сьогодні вже — восени!

Номер слайду 15

«Бузиновий цар»У садочку-зеленочку ходить вишня у віночку. Хтось їй грає на дуду, подивлюся я піду. Баба каже: – Не ходи! Темні поночі сади. Там, де вітер шарудить, бузиновий цар сидить. Брови в нього волохаті, сиві косми пелехаті. Очі різні, брови грізні, кігті в нього як залізні, руки в нього хапуни – так і схопить з бузини! Я кажу їй: – Бабо, ні! Очі в нього не страшні. На пеньочку, як на троні, він сидить собі в короні. Грає в дудку-джоломію, я заграв би, та не вмію. А навколо ходять в танці квіти – всі його підданці. Є оркестри духові, равлик-павлик у траві. Є у нього для настрашки славне воїнство – мурашки. Три царівни бузинові мають кожна по обнові. Невсипущі павуки тчуть серпанки і шовки. На царевій опанчі зорі світяться вночі. Він сидить у бузині, усміхається мені!

Номер слайду 16

«Веселий дощ»Дощ полив, і день такий полив’яний,Все блищить, і люди як нові. Лиш дідок, старесенький, кропив’яний. Блискавки визбирує в траві. Струшується сад, як парасолька,Мокрі ниви і порожній шлях…Ген корів розсипана квасолька. Доганяє хмари у полях.

Номер слайду 17

Мурашки думають про зиму. Знайшов мурашка гарну бадилину. Везе-везе... везе-везе...І так, і сяк, і вгору, і в долину! —Така важка, ніяк не доповзе. Прийшла на поміч різна комашина,Ще й коника гукнули стрибунця. Три дні, три ночі царство мурашине. Рубало бадилинку на дровця.

Номер слайду 18

Перший пароплав. Було це вранці. Я ще трохи спав. На землю скочив босими ногами,Як привітався перший пароплав. Далеко десь з Дніпром і з берегами.– Ту-ту! Ту-ту! – він подих перевів.І знов: – Ту-ту! – гукав щосили.– Ту-ту! Ту-ту! – йому я відповів. –Бувай здоровий і пливи щасливий!

Номер слайду 19

Дорогі друзі, читайте поезію Ліни Костенко

pptx
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
671
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку