Презентація на тему"Світ Сковороди"

Про матеріал
цей матеріал ознайомить учнів з життям першого українського філософа та його філософською концепцією "сродної" праці. «Сродна праця» є необхідною умовою у досягненні людиною щастя, реалізацією справді людського способу існування. Автор визначає «сродну працю» як те, що праця не виступає засобом існування, а є найперша природна потреба і найвища насолода особистості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Великий наш філософ щедру залишив нам спадщину по собі: обсягом широку, змістовністю глибоку, і щодо світогляду свого — чисту та моральну... Павло Тичина. Сковорода стоїть у центрі української духовної історії. Дмитро Чижевський, український філософ

Номер слайду 3

Григорій Савич Сковорода. Народився 3 грудня 1722 року в містечку Чорнухи, Полтавська область, в козацькій родині. В 7 років пішов у дяківську школу. До Києво-Могилянської академії вступив, коли йому було 16 років, і опанував тут 5 іноземних мов. В академії навчався з перервами 10 років, але так і не отримав диплом про вищу освіту. Садиба Сковороди

Номер слайду 4

Його ставлення до учнів суттєво відрізнялося від узвичаєного на той час у школах. Замість схоластичного зазубрювання навчальних текстів молодий учитель спонукав своїх вихованців міркувати й висловлювати власні думки про прочитане. Після закінчення навчання в академії Сковорода деякий час працював у Переяславській та Харківській колегіях. Хоча викладацької кар’єри так і не зробив. Працював домашнім вчителем у багатих поміщиків.

Номер слайду 5

Після звільнення з Харківського колегіуму Г. Сковорода вів мандрівний спосіб життя. Він свідомо вибрав для себе місію народного вчителя й доводив до співвітчизників думку, що людина не повинна гнатися за матеріальними благами, а має удосконалювати свої чесноти.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Григорій Сковорода мандрівний філософ

Номер слайду 8

В основу філософських поглядів Г. С Сковороди лягло вчення про три світи Символічний світ (Біблія)Макрокосм (всесвіт)Мікрокосм (людина)

Номер слайду 9

Всі світи складаються з двох натур. Невидима (духовна)Видима(матеріальна)

Номер слайду 10

Сковорода відомий своєю філософією «сродної праці»Філософ наполягав: слід робити в житті те, що приносить людині радість і щастя. «Цілком мертва людська душа, яка не вдалася до свого природного діла… Я безнастанно говорив це молодим, щоб випробовували свою природу. Шкода, що батьки не карбують цього на серці своїм синам. Звідси-бо й буває, що військову роту веде той, хто повинен би сидіти в оркестрі».

Номер слайду 11

«Сродна праця» є необхідною умовою у досягненні людиною щастя, реалізацією справді людського способу існування. Автор визначає «сродну працю» як те, що праця не виступає засобом існування, а є найперша природна потреба і найвища насолода особистості.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

ФІЛОСОФІЯ СЕРЦЯ. “Втікай од слави, обіймай самотність, люби бідність, цінуй скромність, дружи з терплячістю, оселися зі смиренням укупі – оце тобі проміння божественного серця” . Саме серце для Сковороди є джерелом думок і бажань, тому його постійно треба тримати в чистоті. ВЧЕННЯ ПРО ЩАСТЯ. На думку Григорія Сковороди, людина тілесна – нещаслива, людина духовна – вільна і щаслива. Аби бути щасливою, людина має пізнати себе, вибрати “сродну працю”, розвинути свої здібності шляхом освіти, дружити з людьми, близькими за інтересами і переконаннями.

Номер слайду 15

Філософ набув слави непересічного оригінального мислителя і талановитого педагога. Про нього знали як про знавця і любителя Біблії й простого життя. Адже він не мав пишних шат, ходив, як прості люди, босоніж, вставав до сніданку споживав просту, селянську їжу. Окрім того, він був завжди веселий, шанобливий до всіх, завжди любив зі всього виводити мораль і товаришував із людьми, що мали «щиру побожність без марновірства, вченість без чванливості». Сковорода – мандрівник із Біблією за пазухою

Номер слайду 16

«Щоб пізнати Бога, треба пізнати самого себе. Поки чоловік не знає Бога в самім собі, годі шукати Його в світі».«Вірити в Бога не значить – вірити в Його існування, а значить – віддатися Йому та жити за Його Законом».«Святість життя полягає в робленні добра людям».

Номер слайду 17

Існує припущення, що саме Григорію Савичу належить фраза “Дасть Бог день - дасть Бог їжу”. Мандрував він Україною з невеликим багажем. При собі мандрівник мав 2-3 предмети одягу, посох, сопілку і Біблію, їжею ніколи не запасався.

Номер слайду 18

Чекліст від Григорія Сковороди з сучасного плакату Кота Інжира, серія «План дій»

Номер слайду 19

4. Що компас у кораблі, то Бог у людині.5. Склавши крила, важко летіти і самому орлу.2. Не за обличчя судіть, а за серце.3. Світ ловив мене, та не спіймав.1. Щастя в серці, серце в любові, любов же в законі Вічного.12345

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Світ ловив мене, та не впіймав…

Номер слайду 22

Цього року із дня народження великого філософа минає 300 років. Окупанти можуть знищити музей, де останні роки життя творив Григорій Сковорода і де був похований. Але вони не знищать пам’яті та наших цінностей!

pptx
Додав(-ла)
Козлюк Ганна
Пов’язані теми
Етика, 9 клас, Презентації
Додано
14 лютого 2023
Переглядів
1293
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку