Презентація на тему: "Технологія сівби гороху"

Про матеріал
Презентація на тему: Технологія сівби гороху. Коротко та зрозуміло викладений матеріал
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Державний навчальний заклад«Бердичівське вище професійне училище»«Технологія сівби гороху»

Номер слайду 2

План. Вимоги до грунтово-кліматитичних умов. Сівозміна, удобрення гороху. Обробіток ґрунту. Сівба, догляд за посівами культури. Сорт та насіння гороху. Хвороби та шкідники. Збирання гороху та строки. Висновок. Список використаної літератури

Номер слайду 3

Вимоги до грунтово-кліматитичних умов. Горох культура раніх термінів сівби. Багато аграріїв розпочинають посівну кампанію саме з гороху. До того ж, культура рано звільняє поле. Горох витримує -6-7°C. До вологи рослина вимоглива. У посушливі роки тривалість вегетації гороху може скорочуватись у півтора рази. У гороху не надто розвинена коренева система. У червні на період збирання він скидає листя і починає сохнути. Ця червнева й липнева спека вона просто висушує ґрунт. Особливо в останні роки, коли посуха така, що ґрунт як суцільна брила, яку не можна ні виорати,ні скультивувати.

Номер слайду 4

2. Сівозміна, удобрення гороху. Для гороха найгіршими попередниками є бобові культури, а хорошими озимі та ярі зернові. Горох унікальна культура в ланці сівозміни, адже він добрий попередник, який допомагає боротися зі злаковими бур'янами. Горох найкращий попередник для озимої пшениці. Ця культура рано звільняє поле, накопичує багато азоту, але встигає використати лише порівняно небагато цього елемента. А позаяк 60% врожайності забезпечує сівозміна, Україні потрібно переглянути структуру площ на користь бобових і, зокрема, гороху.

Номер слайду 5

Продуктивність гороху залежить від багатьох факторів, але більшість дослідників вважають, що його висока врожайність формується за умов достатнього живлення, яке, у свою чергу, залежить від родючості ґрунту, мінеральних добрив, симбіотичної азотфіксації, кліматичних і погодних умов. Стартова доза удобрення для гороху потрібна, тому спеціалісти з Інституту рослинництва рекомендують дати НПК нітроамофоски під сівбу обов'язково. Азотом надалі рослину забезпечить ґрунт, тому потрібно вносити фосфорно-калійні добрива, максимально PK60, а мінімально PK30 нітроамофоски. Для живлення рослин гороху, поряд із основними елементами, потрібні також мікроелементи – молібден, бор, мідь тощо

Номер слайду 6

3. Обробіток ґрунту. Основний обробіток залежить від попередника. Після збирання зернових на полях, що забур’янені однорічними бур’янами, проводять лущення в два сліди на глибину 5-6 см. Якщо поле забур’янене кореневищними бур’янами, то проводять лущення лемішними лущильниками на глибину 10-12 см. При нестачі вологи в ґрунті застосовують обробіток важкими дисковими боронами. Через 15-20 днів проводять зяблеву оранку на глибину 25-27 см. У лісостепу та степу найкращими строками оранки є кінець серпня перша половина вересня, у поліссі – друга половина вересня-перша декада жовтня. При розміщенні гороху після просапних культур грунт не лущать, а одразу проводять зяблеву оранку на глибину 22-25 см. Після кукурудзи грунт двічі дискують у поперечних напрямах важкими дисковими боронами на глибину 10-12 см і проводять зяблеву глибоку (25-27 см) оранку. Від якості передпосівного обробітку ґрунту залежить енергія проростання насіння, польова схожість, дружність і одночасність росту рослин. Передпосівний обробіток починають з настанням фізичної стиглості ґрунту. При достатньому підсиханні ґрунту можна використовувати для передпосівного обробітку комбіновані агрегати з обов’язковою умовою, щоб їх розпушуючі лапи були відрегульовані на глибину не менше 8-10 см. Це потрібно для якісного глибокого загортання насіння. Розрив між передпосівним обробітком і сівбою не повинен перевищувати 1 годину.

Номер слайду 7

4. Сівба, догляд за посівами культури Оптимальна глибина загортання насіння у більшості випадків становить 6-8 см. На важких запливаючих ґрунтах насіння загортають на 4-5 см. На легких ґрунтах або в умовах швидкого пересихання верхнього шару глибину загортання збільшують до 8-10 см. Горох добре переносить глибоке загортання насіння, оскільки не виводить сім'ядолі на поверхню ґрунту, як, наприклад, соя. Норми висіву гороху сягають 1-1,4 млн нас./га. Вони залежать від умов вирощування та сорту насіння. Сіяти горох краще у лютневі вікна, коли ґрунт уже придатний, а вегетація озимих ще не відновилася.  Тим, хто вирощує горох, потрібно запастись інсектицидами, як контактними, так і системними. Горох дуже полюбляють багато шкідників. Під культивацію сульфат амонію 120 кг/га. Коли сіяли, внесли 80 кг Yara. Mila NPK Yara. Mila NPK. Минуло року вносили добрива від Organic Україна й усе робили без хімії. Здійснили інсектицидний догляд, вносили фунгіцид Пульсар та проводили 3 інсектицидні обробки», Пульсар ФГ «Катюша».

Номер слайду 8

5. Сорт та насіння гороху. Найбільш поширеними сортами гороху, які сіють в Україні –Царевич та Оплот. У них добре зав'язуваність бобів. До речі,коли в цих сортах плід тріскається, то насіння не висипається. Сучасні сорти, придатні для прямого комбайнування, стійкі до вилягання, одночасно достигають і дають мінімум 4, а нерідкой 5 т/га. У ФГ «Катюша» сіють такі сорти: німецьку Мадонну та австрійський Фабіо. Австрійський сорт вродив торік краще на 0,2 тонни/га,ніж німецький. Він трохи вищий і насіння більшого розміру. Мадонну Насіння гороху в господарстві протруювали біокомплексом АТ і Максимом XL. Давали бульбочкові бактерії.

Номер слайду 9

6. Хвороби та шкідники. Рослини гороху на всьому етапі росту та розвитку піддаються негативному впливу шкідливих організмів і хвороб. Для отримання хорошої врожайності й високої якості продукції важливо застосовувати комплексну систему захисту посівів. Найбільшу небезпеку для врожаю даної культури являють жуки бульбочкових довгоносиків, метелики горохової плодожерки. Обробку інсектицидами можна проводити відразу ж після появи перших сходів, тим самим захистивши їх від несприятливих факторів. Захист гороху від шкідників ключове завдання, яке стоїть перед агрономом, проте не єдине, адже йому ще потрібно захистити рослину від хвороб. Для успішного контролю основних захворювань потрібно навчитися їх правильно діагностувати. Значної шкоди врожаю гороху можуть нанести захворювання. Уражене аскохітозом насіння гороху втрачає схожість і може спровокувати сильне зріджування посівів. Своєчасно проводячи профілактичні дії і створивши сприятливі умови для нормального росту й розвитку, спостерігаємо, що стійкість гороху до ураження патогенами різко збільшується.

Номер слайду 10

7. Збирання гороху та строки. Збирання врожаю розпочинається, коли плоди рослини є зеленими у технічній стиглості. Зерно тоді вже соковите та має в діаметрі 6-7 мм. Горох збирають у декілька заходів через кожних 2-4 дні. За 14 днів до збору врожаю проводять десикацію посівів, що має значний вплив на шкідників і хвороби. За даними динамічної інфографіки урожайності ранніх культур за роки, найвища середня врожайність в Україні за 2018 рік становила 3,6 т/га. динамічної інфографіки урожайності ранніх культур за роки. Боби гороху дозрівають нерівномірно спочатку нижні, потім у верхніх ярусах. Строки збирання визначають, зважаючи на стан дозрівання (пожовтіння) 60-75% нижніх і середніх бобів на рослинах, у яких формується найкрупніше, добірне насіння. Починають збирання, коли насіння в пожовклих нижніх і середніх бобах затвердіє (матиме вологість 30 35%), набере форми й забарвлення, типових для сорту. Чекати, поки дозріють верхні боби, які становлять приблизно третю частину усіх бобів на рослині, не можна, бо через розтріскування нижніх бобів втрачається найцінніше зерно. Не слід також поспішати із збиранням, коли на рослинах дозріло близько половини бобів, що призводить до недобору врожаю за рахунок недозрілого насіння, маса 1000 шт. якого на г менша, ніж дозрілого.

Номер слайду 11

Висновок. Отже популярність даної культури обумовлена тим, що вирощувати його можна в будь-яких кліматичних умовах, адже він досить невибагливий у догляді, достигає швидко й рясно. Однак для отримання стабільно багатих врожаїв слід докласти чимало зусиль.

pptx
Додав(-ла)
Кірієнко Олена
Додано
11 квітня
Переглядів
177
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку