Історична довідка. В Англії,появу коктейлів пов'язують з історією півнячих боїв. Від англійського слова соск-ale — півняче пиво — можливо і з'явилася на світ назва. Півняче пиво — це суміш з міцноалкогольних напоїв і гірких настоянок. Таким напоєм піднімали бойовий дух бійцівських півнів перед початком змагань. У Франції є два варіанти появи коктейлів. По-перше, слово і сам напій коктейль привезли до Північної Америки французькі офіцери. Французьким словом coquetel жителі провінції Бордо називали змішаний напій, приготований на основі вин. По-друге, стверджують ті ж французи, слово «коктейль» походить від слова coquetiers. І подарував його американцям цього разу не офіцер, а фармацевт, але знову ж таки француз на ім'я Пейшо. У 1875 році він відкрив в Новому Орлеані заклад, де можна було спробувати змішані напої з бренді, гірких настоянок і цукру. Напої подавалися в незвичайних формою склянках, які Пейшо і називав coquetiers. Практичні американці в своєму прагненні все вимовляти скорочено, просили у бармена подати їм cock-tey.
Історична довідкаІснує і ще одна історія, що пов'язує походження «коктейля» з «хвостом півня». Належить ця історія Джеймсу Фенімору Куперу. За його твердженням, перший коктейль був приготований в 70 роках XVIII століття маркітанткою військ генерала Вашингтона Елізабет Фленеган. Одного разу вона подала офіцерам напій з рому, житнього віскі і фруктових соків, прикрасивши келихи пір'ям з хвостів бійцівських півнів. Один з офіцерів, француз за походженням, побачивши такої прикраси келихи, вигукнув: «Vive le cog's tail!» («Хай живе півнячий хвіст!»). Ця наполовину французька, наполовину англійська фраза всім сподобалася, і напій стали називати «коктейль» — півнячий хвіст.
Історична довідка. Основоположником розробок рецептур коктейлів став один із підприємців Америки – Джеррі Томас. Він надав змішуванню певного порядку з урахуванням поєднання компонентів, смаку, густоти, кольорів напоїв і видав про це крижку. Напої Джеррі Томаса популярні і зараз, їх складено за єдиним рецептом і багато з них повторюються у всіх країнах світу: «Техас», «Мартіні», «Ковбой», «Манхеттен», «Колібрі», «Коблер», «Крюшон», «Дейзі» або «Маргаритка».
Визначення змішаних напоїв. Змішаний напій – змішаний напій, до складу якого входять основа, зм'якшуюче-згладжуючий компонент ( ЗЗК ), смако-ароматичний компонент ( САК ) та різні наповнювачіУмовна формула складу змішаного напою: ОСНОВА+ЗЗЗ+САК+НАПОВНЮВАЧКоктейль — це алкогольний або безалкогольний змішаний напій, який складається з основи, зм'якшуюче-згладжую-чого, смако-ароматичного компонентів з використанням ароматичних модифікаторів і в деяких випадках емульгаторів. Умовна формула складу коктейлю: ОСНОВА+ЗЗЗ+САК+МОДИФІКАТОРИ ( ЕМУЛЬГАТОРИ )
Характеристика зм'якшуюче-згладжуючого компонента. Зм'якшуюче-згладжуючий компонент (ЗЗК) є інгредієнтом, який: згладжує гостроту основийого об'єм повинен бути меншим, ніж об'єм основи, в окремих випадках може бути рівним, може бути алкогольним ( ароматизовані вина, бітери, ароматичні лікери) і безалкогольним (соки, яйця, молоко, сметана).
наповнювачіЗа вмістом алкоголю наповнювачі можуть бути: алкогольні і безалкогольні. До алкогольних наповнювачів належать: ігристі та шипучі вина, а також сидр і пиво; до безалкогольних — різні мінеральні води, газовані напої, соки, тонізуючі води, натуральна вода, вода з сифону, молоко. За вмістом вуглекислоти наповнювачі поділяють на ті, що містять вуглекислий газ і без вмісту газу
супутні компоненти, що беруть участь в приготуванні коктейлів - лід Для приготування змішаних напоїв використовується кілька сортів льоду:- Лід в брилах - для короткочасного охолодження у великих кількостях крюшонів і пуншів;- Коктейльний лід - для приготування різних коктейлів;- Лід фіз - для високих напоїв;-Лід коблер - для високих змішаних напоїв. Має вигляд снігу кристалічної форми;-Лід фраппе - фруктовий лід;- Крижаний крем - виготовлений в умовах кондитерського виробництва їстівний лід; використовується для щербетів і глінтвейнів.
супутні компоненти, що беруть участь в приготуванні коктейлів – соуси і прянощі елерова сіль (зелень селери, перетерта з сіллю), томатний кетчуп, соус чилійський, табаско-соус,сангріта (суміш соків помідора, апельсина, лимона), ворчестерський соус (суміш ямайського перцю, чорного перцю, гвоздики, імбиру, цибулі), устричний соус, оливкова олія, оцет, шоколад, мелена кава мокко, чай (цейлонський, зелений), порошок какао, молочний порошок, цибулини мариновані, горіхи.