Презентація на тему: "Теорія будови органічних сполук"

Про матеріал
Презентація на тему: "Теорія будови органічних сполук". Зазначені основні постулати з прикладами. Взят за основу підручник О.В. Григорович
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Теорія будови органічних сполук

Номер слайду 2

Передумови становлення теорії будови органічних сполук

Номер слайду 3

Олександр Михайлович Бутлеров (1828-1886 рр) Сформулював основні положення теорії хімічної будови органічних сполук

Номер слайду 4

Перший постулат. Хімічна будова Атоми в молекулі сполучені в певній послідовності відповідно до їхньої валентності. Цю послідовність називають хімічною будовою. Пригадайте валентність Вуглецю в органічних сполуках.

Номер слайду 5

Другий постулат. Реакційна здатність сполук Атоми в молекулі взаємно впливають один на одного. Хімічна реакційна здатність певних груп атомів суттєво залежить від їх хімічного оточення, тобто з якими атомами чи групами атомів сполучені ці групи.

Номер слайду 6

Приклад Етанова кислота виявляє властивості слабких кислот. Якщо три атоми Гідрогену в молекулі етанової кислоти замінити на атоми Флуору, то сила кислоти зростає й вона стає кислотою середньої сили

Номер слайду 7

Третій постулат. Ізомерія Деякі речовини мають однакову молекулярні формулу(однаковий склад), але різну хімічну будову. Таке явище називають ізомерією, а речовини – ізомери.

Номер слайду 8

Ці вуглеводні мають однаковий склад, але їхні властивості помітно відрізняються. Фізичні властивості: за однакової Mr в н-бутану Ткіп.-0,5 С, а в ізобутану Ткіп - -11,7 С. Хімічні властивості : реакція бромування набагато активніше відбувається в ізобутані Приклад – бутан С4Н10

Номер слайду 9

Види ізомерії

Номер слайду 10

Четвертий постулат Аналіз і синтез Хімічну будову речовини можливо пізнати. Можна синтезувати речовину із заданою будовою. Аналіз (від грец. – розкладання, розбирання) - у хімії це метод, за якого речовину піддають розкладу і встановлюють її хімічну будову шляхом дослідження продуктів хімічних перетворень. Синтез (від грец. з'єднання) – у хімії, це метод сполучення молекул певних речовин шляхом хімічної реакції у нову речовину з необхідною хімічною будовою.

Номер слайду 11

Завдання для засвоєння матеріалу Зобразіть структурні формули всіх можливих карбонових ланцюгів, що складаються: А) з п'яти атомів Карбону; Б) із шести атомів Карбону.

ppt
Додано
7 вересня 2020
Переглядів
1852
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку