Презентація на тему "Торгівельне холодильне обладнання" для учнів ПТНЗ.

Про матеріал

В даній презентації представлені матеріали з класифікації торгівельного холодильного обладнання, його видів та застосування. описана система маркування холодильного обладнання. Може використовуватись як викладачами, так і учнями.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала : МАРКІНА І.Г. ДНЗ“Чортківське ВПУ” “ТОРГІВЕЛЬНЕ ХОЛОДИЛЬНЕ ОБЛАДНАННЯ”

Номер слайду 2

ПЛАН Призначення та вимоги до торгівельного холодильного обладнання. Класифікація торгівельного холодильного устаткування . Умовні позначення торгівельного холодильного обладнання. Огляд сучасного торгівельного холодильного обладнання. Розташування торгівельного холодильного обладнання.

Номер слайду 3

Торгівельне холодильне устаткування використовують для : нетривалого зберігання продуктів, демонстрації попередньо охолоджених або заморожених швидкопсувних харчових продуктів; продажу продуктів.

Номер слайду 4

Застосування холоду в торгівлі дозволяє: створити запаси швидкопсувних продуктів у різноманітному асортименті; збільшити тривалість їхнього зберігання; транспортувати на будь-які відстані; рівномірно протягом року продавати товари сезонного виробництва; знизити товарні втрати; впроваджувати прогресивні форми продажу товарів; задовольняти потреби населення в доброякісних продовольчих товарах; забезпечити високий рівень торговельного обслуговування й санітарного стану торговельних підприємств і ін.

Номер слайду 5

Торгівельне холодильне устаткування повинне відповідати вимогам : заданому температурному режиму зберігання товарів; припустимим нормам шуму для торговельних залів магазинів; зовнішньому вигляду, що відповідає інтер'єру магазина; зручності користування для покупців і продавців; малій теплопровідністі; зручності для санітарної обробки й технічного обслуговування й ін.

Номер слайду 6

Класифікація торгівельного холодильного обладнання За призначенням: -для зберігання швидкопсувних товарів: а)холодильні камери; б)шафи з металевими дверцятами; в)закриті прилавки; -для демонстрації й продажу товарів покупцям: а)прилавки; б)вітрини; в)прилавки-вітрини; г)прилавки з прозорими кришками; д)скрині; ж)бонети; з)шафи з прозорими дверцятами; -для демонстрації товарів: а)демонстраційні вітрини; б)шафи-вітрини; -для приготування охолоджених продуктів: а)фризери; б)льодогенератори; в)охолоджувачі напоїв; г)гранитори; д)холодильні столи.

Номер слайду 7

За температурним режимом зберігання: - високотемпературне ( 4-12 °С ); - середньотемпературне ( 0-8 °С ); - низькотемпературне ( -18...-30°С ); - комбіноване. За циркуляцією повітря: із природною конвекцією; примусовою конвекцією. За конструкцією для доступності до товару : - відкрите, з вільним доступом до товарів для покупців; - закрите, встановлене на робочому місці, з доступом тільки для продавця.

Номер слайду 8

За захищеністю від доступу тепла до охолоджуваного об'єкта: - закрите (є глухі або прозорі двері , кришки); - відкрите без повітряної завіси; - відкрите з повітряною завісою. За місцем зберігання продуктів : - для зберігання запасу поза торгівельною залою; - для зберігання виставочного й поточного запасу товарів у торговельній залі За методом продажу: - для робочого місця продавця, - для продажу методом самообслуговування, - для ексклюзивного продажу.

Номер слайду 9

За способом розташування: - пристінне; - острівне; - кутове; - відокремлене. За кількостю ярусів для викладення товарів: - одноярусні; - багатоярусні. За кліматичною зоною : - у звичайному виконанні ( для повітря з t= 12...32 °С і φ =80 % ); - у південному виконанні ( для повітря з t= 12...40 °С і φ =40 % ).

Номер слайду 10

За комплектністю: - одиничне; - комплексне; - групове . За видом холодильної машини: - з компресійною ХМ, - з абсорбційною ХМ. За місцем розташування холодильного агрегату: - з убудованим холодильним агрегатом: а) у верхній частині; б) у нижній частині; - з винесеним агрегатом; - з підключенням до централізованої системи холодо постачання.

Номер слайду 11

Умовні позначення торгівельного холодильного обладнання 1. Букви : вид обладнання: К - камера Ш – шафа П – прилавок В – вітрина ПВ – прилавок-вітрина С – стіл 2. Буква : призначення Х- холодильні 3. Буква : температурний режим: В – високо температурний С – середньо температурний Н – низько температурний 4. Цифра / після рисочки/: розташування агрегату: 1 – вмонтований (вбудований) 2 – виносний 5. Цифри /після другої рисочки/: внутрішній об'єм в метрах куб. 6. Буква : способи викладення товарів : П - на полицях устаткування, К - у контейнерах або тарі-обладнанні 7. Буква : ступінь герметичності устаткування 3 - закрите, В - відкрите 8. Буква : кліматичне виконання : буква відсутня – звичайний клімат П– південний клімат

Номер слайду 12

ПРИКЛАД: КХС-1-8,0 КВ означає: К - камера ; Х – холодильна; С - середньо-температурна; 1 - з убудованою холодильною машиною; 8,0 - із внутрішнім охолоджуваним обсягом 8 куб.м; К - призначена для зберігання товарів у контейнерах; В – відкритого типу; букви відсутні – для застосування у любому кліматі.

Номер слайду 13

Холодильні вітрини

Номер слайду 14

Холодильні гірки(регали)

Номер слайду 15

Холодильні бонети

Номер слайду 16

Холодильні прилавки

Номер слайду 17

Холодильні скрині

Номер слайду 18

Холодильні столи

Номер слайду 19

Холодильні шафи

Номер слайду 20

Холодильні камери

Номер слайду 21

Розташування холодильного обладнання При проектуванні та розташуванні холодильного обладнання крім цього необхідно врахувати : розмір площі магазину; спеціалізацію ( рибний , м'ясний, молочний тощо або універсальний); кількість товару ( можливість створення запасу товару); температурні режими холодильного зберігання (для охолоджених або заморожених продуктів); спосіб торгівлі ("продавець – покупець" або самообслуговування); автономне чи централізоване холодопостачання.

Номер слайду 22

Розташування холодильних обладнання у невеликому магазині 1 2 3 4 1 – холодильні відкриті гірки вітрини; 2 - холодильні засклені вітрини; 3 – холодильні шафи; 4– холодильні вітрини-скрині.

Номер слайду 23

1 2 3 4 1 – холодильні відкриті гірки вітрини; 2 - холодильні шафи; 3 - холодильні засклені вітрини; 4 – холодильні вітрини-скрині.

Номер слайду 24

Розташування холодильного обладнання з центральною системою холодопостачання 1 2 3 4 5 6 7 1 – пристінна відкрита холодильна гірка;2 – двобічні торгівельні стелажі; 3 – холодильні бонети; 4 – касові апарати; 5 – холодильні вітрини; 6 – компресорні агрегати; 7 – конденсатори.

Номер слайду 25

Магазин “ЄВРОПА”

Номер слайду 26

Моцарелла 10 Йогурти 9 Сирки плавлені 8 Сир м'який 7 Сир твердий 6 Сметана 5 Масло вершкове 4 Морозиво 3 Кефір 2 Молоко 1 Температурний режим Марка Холодильне обладнання Назва продукту № Практична вправа: Підбір холодильного обладнання для магазину “МОЛОЧАРНЯ”

Номер слайду 27

Рибні консерви у бляшанках 10 Крабові палички охолоджені 9 Креветки заморожені 8 Коктейль морепродуктів ( пресерви у поліетиленовому упакуванні) 7 Сайра холодного копчення 6 Скумбрія гарячого копчення 5 Оселедець солений 4 Риба заморожена 3 Риба охолоджена 2 Риба жива 1 Температурний режим Марка Холодильне обладнання Назва продукту № Практична вправа: Підбір холодильного обладнання для магазину “ОКЕАН”

Номер слайду 28

М'ясо тушковане ( у скляній тарі) 10 Ковбаса сирокопчена 9 Ковбаса напівкопчена 8 Ковбаса варена 7 Курка заморожена 6 Курка охолоджена 5 Фарш заморожений 4 Фарш охолоджений 3 М'ясо заморожене 2 М'ясо свіже 1 Температурний режим Марка Холодильне обладнання Назва продукту № Практична вправа: Підбір холодильного обладнання для магазину “МАСАР”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Чунихина Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Карпик Сергій Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Василюк Марія Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 лютого 2018
Переглядів
9021
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку