Презентація на тему "Травлення"

Про матеріал

Презентація до уроку біології у 8 класі на тему "Травлення" містить матеріал про будову органів травлення, їх функції, а також про гігієну та правила правильного харчування.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Матеріал до уроку біології у 8 класі

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Як відбувається живлення людини? Для росту і розвитку всіх органів людини та їх роботи потрібні поживні речовини. Вони надходять в організм з рослинною і тваринною їжею. В нашому організмі є спеціальна система органів, завдяки роботі якій вся їжа перетворюється в необхідні нашому організму речовини

Номер слайду 4

ротова порожнина стравохід печінка товста кишка підшлункова залоза тонка кишка шлунок жовчний міхур язик і зуби пряма кишка

Номер слайду 5

Травлення – це перетворення їжі в організмі людини на поживні речовини 1 хвилина 3 секунди 2-4 години 3 -5 годин від 10 годин до кількох днів

Номер слайду 6

У роті їжа пережовується зубами і перемішується язиком. Подрібнена їжа в роті починає перетравлюватися. Із рота стравоходом - м’язовою трубкою - їжа направляється в шлунок

Номер слайду 7

Шлунок має вигляд вигнутого мішка. У шлунку їжа частково перетравлюється шлунковим соком.

Номер слайду 8

Печінка – найбільший орган людини, маса якого 1,5-2кг. В ній утворюється жовч, яка зберігається в жовчному міхурі. Печінка має захисну функцію: в ній знешкоджуються шкідливі речовини, що потрапили в організм. печінка жовчний міхур

Номер слайду 9

товста кишка тонка кишка пряма кишка В кишечнику відбувається остаточне перетравлення їжі та всмоктування поживних речовин у кров. Довжина всього кишечника в середньому 7 метрів

Номер слайду 10

Це треба знати! Щоб бути завжди здоровим, додержуй правил гігієни харчування. Перед їдою завжди мий руки з милом. Під час їди не розмовляй. Їжу треба добре пережовувати. Вечеряй за дві години до сну. Не переїдай. Уживай як тваринну, так і рослинну їжу. Їж тільки добре вимиті овочі і фрукти.

Номер слайду 11

Їжа є основним джерелом життєвої енергії, яку людина невпинно витрачає, навіть під час сну. Ми знаємо, що: Усі необхідні поживні речовини для нормальної життєдіяльності людина отримує з їжею. З їжею людина отримує понад 60 різних поживних речовин: білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей, вітамінів, води.

Номер слайду 12

Піраміда створена з використанням кольорової схеми світлофора: зелений — вживай без обмежень (споживати щодня не менше 400 г овочів (додатково до картоплі) та фруктів ) жовтий — споживай обачливо (продукти цієї зони необхідні в малих кількостях ) червоний — поміркуй чи варто вживати, тому що продукти цієї зони з високою енергетичною цінністю і незначним вмістом мікроелементів. ЇСТИ ТРЕБА З РОЗУМОМ!  

Номер слайду 13

Е100-Е182 - барвники Е200-Е299 - консерванти Е300-Е399 - антизакислювачі Е400-Е499 - стабілізатори Е500-Е599 - емульгатори Е600-Е699 - посилювачі смаку та аромату. Е900-Е999 – піногасники

Номер слайду 14

БІЛКИ необхідні для росту клітин ЖИРИ джерело енергії організму ВУГЛЕВОДИ ВІТАМІНИ захищають організм від хвороб допомагають травленню

Номер слайду 15

Білки – основа життя, оскільки вони входять до складу всіх клітин і виконують різноманітні функції. Тому безперервне надходження білків є цілком необхідне для будови, росту й відновлення тканин м'язів і шкіри. Це основний будівельний матеріал клітин організму. Білкове голодування призводить до затримки, а потім до повного припинення росту організму, а надлишок білків – до перевантаження діяльності печінки і нирок.

Номер слайду 16

Головні джерела енергії для організму людини. Тваринні жири за своїм складом є більше повноцінними, ніж рослинні. Забезпечують організм енергією, сприяють регуляції проник-нення у середину клітин води, солей, цукру та інших речовин і виведення з них продуктів обміну. Надлишок споживання жирів сприяє виникненню серцево-судинних захво-рювань, а недостаток – затримує ріст і розвиток молодого організму.

Номер слайду 17

Вуглеводи – основне джерело енергії, що забезпечує 50-70% загальної калорійності раціону. Недостатня кількість вуглеводів у харчуванні приводить до роз-щеплення білків, а надлишок – до ожиріння. На вуглеводи особливо багаті продукти рослинного поход-ження (крупи, овочі, фрукти).

Номер слайду 18

вода сприяє протіканню хіміч-них реакцій в організмі. Без води людина гине через декілька діб, а надлишок її споживання сприяє виведенню з організму мінеральних солей, вітамінів й інших корисних сполук.

Номер слайду 19

Хворі зуби погано подрібнюють їжу. Не пережована їжа зумовлює захворювання шлунка і кишечника. З хворих зубів в організм потрапляють хвороботворні мікроби. БЕРЕЖИ ЗУБИ! Зуби у людини змінюються лише один раз. На місці втрачених постійних зубів нові уже ніколи не виростуть.

Номер слайду 20

Дякуємо за увагу !

ppt
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
31 жовтня 2018
Переглядів
1674
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку