Презентація на тему: "Трихуріози тварин"

Про матеріал
Робота містить матеріали з дисципліни "Паразитологія та інвазійні хвороби тварин", що можуть бути викоритсані для вивчення найпоширеніших трихуріозів тварин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Трихуріози тварин Трихінельоз тварин. Трихуроз свиней

Номер слайду 2

Трихінельоз тварин

Номер слайду 3

Трихінельоз —антропозоонозне захворювання із яскраво вираженими алергічними явищами. Статевозрілі гельмінти паразитують у кишечнику, а личинкова стадія - у поперечно-посмугованих м'язах.

Номер слайду 4

Збудник - Trichinella spiralis. Гельмінти дрібних розмірів. Самці завдовжки 1,2 – 1,6 мм, спікул не мають. Довжина незаплідненої самки становить 1,5 – 1,8 мм, заплідненої — до 4,8 мм. Самки живородні. Личинки завдовжки 0,1 мм. Trichinella spiralis, доросла самка Trichinella spiralis,личинка

Номер слайду 5

Життєвий цикл збудника. Особливості біологіїтрихінел полягають в тому, щотварина(людина)послідовно виступає дефінітивним і проміжним живителем. Зараження тварин і людей трихінельозом відбувається при поїданні м'яса з інвазійними личинками трихінел.

Номер слайду 6

Епізоотологічні даніТрихінельоз — природно-вогнищевий гельмінтоз. В Україні трихінельоз свиней найчастіше виявляється у Хмельницькій, Одеській, Кіровоградській, Миколаївській та Дніпропетровській областях. Сприйнятливі до трихінельозу свині, коні, собаки, коти, дикі кабани, ведмеді, вовки, лисиці, борсуки, щури, їжаки, миші та інші всеїдні та м'ясоїдні ссавці, а також люди.

Номер слайду 7

Основними факторами передачі трихінельозу людині є уражена личинками трихінел свинина (м'ясо, сало, інші продукти забою) та конина. В поширенні епізоотичного процесу дикі тварини та пацюки відіграють другорядну роль

Номер слайду 8

Патогенез Трихінели проявляють на організм живителя алергічну, механічну, токсичну, інокуляторну та трофічну дію. Ступінь хвороботворного впливу цього гельмінта на організм тварини і людини залежить від інтенсивності інвазії і резистентності організму живителя.

Номер слайду 9

Клінічні ознаки хвороби. У хворих тварин підвищується температура, з'являються ознаки розладу діяльності травного каналу, тварини худнуть. У деяких тварин з'являються набряки повік і кінцівок, при дослідженні крові відмічається еозинофілія.  

Номер слайду 10

Патологоанатомічні зміни. При значній інтенсивності інвазії в скелетних м'язах помітні дрібні (з макове зерно) ущільнення білуватого кольору, особливо в ніжках діафрагми. Іноді знаходять звапнілі капсули, які помітні неозброєним оком.

Номер слайду 11

Діагноз хвороби. Прижиттєвим методом діагностики є метод імуноферментного аналізу (ІФА). Виявляються протитрихінельозні антитіла в сироватці крові тварин.

Номер слайду 12

Посмертна діагностика: компресорна трихінелоскопія м'язів;

Номер слайду 13

2. перетравлення м'язів у штучному шлунковому соці.

Номер слайду 14

Лікування Лікування розроблено недостатньо. Ефективними препаратами вважають альбендазол, тіабендазол, мебендазол, парбендазол. Вони згубно діють на збудників, що локалізуються в кишках, на більшість личинок до моменту утворення капсули.

Номер слайду 15

Профілактика хвороби. Проводити ветеринарно-санітарну експертизу з обов'язковою трихінелоскопією м'яса та м'ясопродуктів всіх туш тварин, що сприйнятливі до трихінельозу, отриманих при забої чи полюванні.

Номер слайду 16

Дератизація, відстріл бродячих собак та котів, дослідження їх на трихінельоз, надійна утилізація трупів тварин та боєнських відходів;Систематичне проведення санітарно-освітньої пропаганди серед населення про порядок використання м'яса свиней та інших сільськогосподарських тварин.  

Номер слайду 17

Трихуроз свиней

Номер слайду 18

Трихуроз свинейзахворювання, що характеризується розладом травлення, зниженням апетиту, схудненням, болючістю черевної стінки. Паразити локалізуються в товстих кишках.

Номер слайду 19

Збудник. Trichuris suis – свинячийволосоголовець . Самець завдовжкивід 23 до 51 мм, хвостовий кінець закручений у вигляді спіралі, є одна спікула шаблеподібної форми. Самка завдовжки від 39 до 53 мм. Хвостовий кінець самки закінчується тупо. Яйця дрібні, (0,05...0,06) × (0,02...0,03) мм, бочкоподібної форми, з прозорими пробками на полюсах,жовтого кольору, незрілі.

Номер слайду 20

Життєвий цикл збудника. Trichuris suis – геогельмінт. Свині заражуються аліментарно. Личинки проникають у товщу ворсинок сліпої кишки, де линяють, повертаються в просвіт кишечника і остаточно прикріплюються до слизової оболонки. Статевозрілої стадії гельмінти досягають через 5—6 тижнів і паразитують 3—5 міс.

Номер слайду 21

Епізоотологічні дані До трихурозу сприйнятливі тварини різного віку, але частіше хворіє молодняк 2—8 міс. Масове зараження відбувається в теплий період року в приміщеннях, на вигульних майданчиках.

Номер слайду 22

Патогенез. Волосоголовці травмують слизову оболонку кишечника, порушують ці-лісність кровоносних судин, інокулюють мікрофлору, викликають алергічні реакції, знижують природну резистентність організму тварин.

Номер слайду 23

Відмічають розлади діяльності травного каналу (пронос, калові маси з кров'ю та слизом, втрата або погіршення апетиту). Періодично виникають корчі, болі черевної стінки. Молодняк відстає в рості та розвитку. Клінічні ознаки хвороби

Номер слайду 24

Патологоанатомічні зміни. Слизова оболонка товстих кишок потовщена, гіперемійована, набрякла. На місці прикріплення волосоголовців виявляють крововиливи, виразки, осередки некрозу. Печінка збільшена, кров’яниста. Легені в стані набряку. Серце розширене, його м’язи в’ялі.

Номер слайду 25

Діагноз хворобиза життя ставлять на підставі дослідження проб фекалій на наявність яєць трихоцефал за методом Фюллеборна. Посмертно — на підставі виявлення збудника хвороби та характерних патологоанатомічних змін у товстому кишечнику.

Номер слайду 26

фенбендазол у дозі 10 – 20 мг/кг щодня впродовж 6 днів;фебантел — 5 мг/кг 5 днів; флюбендазол — 7,5 мг/кг щодня 7 – 10 днів; альбендазол — 5 мг/кг упродовж 7 днів;левамізол — 1 мл/10 кг. Лікування

Номер слайду 27

Профілактика хвороби. Головну увагу приділяють знезараженню гною, приміщень і обладнання, карантинуванню свиней, що надходять у господарство, проведенню спеціальних заходів, а також повноцінній годівлі та створенню належних умов утримання свиней.

Номер слайду 28

Дезінвазію свинарників-маточників проводять перед кожним туром опоросів, приміщення для молодняка та відгодівельні блоки — перед розміщенням чергової партії тварин. Як дезинвазійні засоби застосовують: гарячий (70—80°С) розчин однохлористого йоду 1%-ної концентрації, 4—5%-ний розчин натрію гідроксилу, 5%-ну емульсію ксилонафту із розрахунку 1 л препарату на 1 м2 оброблюваної площі.

pptx
Додано
14 лютого 2021
Переглядів
1838
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку