Презентація на тему: "Опісторхоз тварин"

Про матеріал
Матеріал містить фото збуника оісторхозу, опис особливостіей його морфології, а також методи діагностики, лікування та профілактики цього небезпечного захворювання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Опісторхоз. Ехінококоз

Номер слайду 2

Загальна інформація. Опісторхоз — гельмінтозне захворювання, яке викликає трематода Opistorchis felineus з родини Opisthorchidae. Паразитують опісторхи в жовчних ходах печінки у собак, котів, людини та хутряних звірів — лисиць, песців, видр і ондатр. На території України вогнища опісторхозу м'ясоїдних та людини зареєстровані в басейні Дніпра (Київська, Дніпропетровська, Сумська області)..

Номер слайду 3

Збудник хвороби. O.felineus має ніжне видовжене тіло завдовжки 8—13 мм, завширшки 1,2—2 мм. На передньому кінці тіла є два недорозвинених присоска. Яйця дуже дрібні (0,02—0,03 х 0,01 мм) овальної форми з кришечкою на одному з полюсів, світло-жовтого кольору, зрілі.

Номер слайду 4

Життєвий цикл збудника

Номер слайду 5

Патогенез. Паразитуючи в жовчних протоках печінки, опісторхи викликають механічне подразнення слизової оболонки, яке посилюється токсичною дією паразитів. Це призводить до хронічного запалення жовчних ходів. Опісторхи викликають циротичні зміни в печінці. Інколи спостерігаються пухлиноподібні розростання тканини у вигляді злоякісних новоутворень.

Номер слайду 6

Клінічні ознаки. У хворих тварин спостерігають жовтяничність слизових оболонок, зниження апетиту, пригнічений стан, загальне виснаження, розлад діяльності шлунково-кишкового каналу. Температура тіла перебуває в межах норми. Тварини відчувають біль у ділянці печінки, реагуючи на надавлювання. При слабкій інтенсивності інвазії клінічні ознаки відсутні.

Номер слайду 7

Патологоанатомічні зміни. Печінка збільшена і ущільнена. На поверхні печінки помітні численні кистоподібні утворення. Спостерігають потовщення жовчних протоків, цироз. Жовчний міхур збільшений і розтягнутий. В жовчних протоках, жовчному міхурі виявляють поодиноких або до 5 тис. опісторхів у тварин та близько 25 тис. — у людини.

Номер слайду 8

Діагноз. Прижиттєвий діагноз на опісторхоз ставлять на підставі дослідження фекалій тварини та людини методом послідовних промивань, а посмертно — при розтині трупів м'ясоїдних та дослідженні печінки на наявність статевозрілих опісторхів. Допоміжне діагностичне значення має дослідження поверхневих м'язів хвоста та спини риб під лупою з 10- чи 20-разовим збільшенням.

Номер слайду 9

Лікування Гексихол дають у дозі 0,2 г/кг одноразово. При тяжкому перебігу хвороби препарат застосовують дрібними дозами по 0,1 г/кг протягом двох днів. Гексихол С та політрем дають у дозі 0,1 г/кг (за АДР) одноразово. Празіквантел (дронцит) призначають у дозі 0,1 г/кг (за АДР) одноразово, індивідуально собакам у невеликій кількості м'ясного або рибного фаршу після дванадцятигодинного голодування.

Номер слайду 10

Профілактика Заборона згодовування м'ясоїдним сирої риби, запобігання зараженню водоймищ фекаліями людей та тварин. Обов'язкове гельмінтологічне дослідження риби на м'ясо-молочних і харчових контрольних лабораторіях ринків.

pptx
Додано
17 лютого 2021
Переглядів
1843
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку