презентація на тему: Труби до водопровідних мереж

Про матеріал
Предмет: технологія монтажу санітарно технічних систем і устаткування Презентація на тему: Труби до водопровідних мереж
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Труби для водопровідних мереж

Номер слайду 2

Монтаж будь-якого трубопроводу у будинках та різних спорудах починається з вибору труб. Далі - роботи з фітингами, склеювання або зварювання та прокладання. Але як вибрати ідеальну трубу для водопостачання, опалення або каналізації? Який матеріал найкращий?

Номер слайду 3

Сталеві труби Металеві труби вже давно використовуються у цивільному будівництві і не лише. Особливості монтажу металевих труб та його властивості залежать від властивостей самого металу. Сталеві водопровідні труби – дешевий, міцний та надійний варіант. У міських квартирах усі стояки виготовляються із сталевих труб. Радіатори опалення, сушарки для рушників також монтуються на них.

Номер слайду 4

Сталеві труби Але є каверза — схильність до корозії. Щоб уникнути пошкоджень, наносять цинкове покриття зовні та всередині. Сталеві магістралі мають високу теплопровідність, тому дуже часто труби холодного водопостачання «потіють». На їх нерівній внутрішній поверхні з часом наростає накип. Сталь важкий матеріал, тому такі труби досить складно монтувати. Термін їхньої служби - 30-40 років.

Номер слайду 5

Сталеві труби Існує три способи з'єднання сталевих труб: муфтове (різьбове), зварене та за допомогою прес-фітингів. Для оцинкованих труб підходить тільки муфтове та прес-з'єднання, оскільки зварювання здатне зруйнувати антикорозійний шар.

Номер слайду 6

Мідні труби До цих пір у багатьох будинках встановлені сталеві, чавунні та мідні труби (останні зустрічаються рідко), які мають як переваги, так і певні недоліки, до яких відноситься нюанс, пов'язаний з появою окислів міді, але таке явище зустрічається далеко не в кожному випадку. Також цьому матеріалу притаманна традиційна для металевих труб складність монтажу – пайку мідних труб не можна віднести до простих процесів.

Номер слайду 7

Мідні труби Мідні труби здавна завоювали собі звання елітних. Водопровід із мідних труб прослужить у гіршому випадку 70 років (як правило, значно довше), при цьому мідна труба не постаріє, не зіпсується і ніяк не змінить своїх робочих якостей. До того ж, мідь має бактерицидні властивості, а в таких трубах тектиме чиста питна вода. Мідні труби не схильні до впливу ультрафіолетових променів, не бояться перепадів атмосферного тиску, опадів, можуть працювати в широкому температурному діапазоні - від -200 до +500 °С, не піддаються корозії. Мідні труби чудово підходять як основа для системи опалення, а також організації холодного та гарячого водопостачання.

Номер слайду 8

Мідні труби Монтаж мідних труб дуже простий, тому що вони не дуже важкі, їх нескладно гнути, пиляти та паяти. Один із найпоширеніших способів з'єднання — високотемпературне паяння. Припій використовується олов'яно-мідний, срібно-бронзовий, що рівномірно розподіляється на всій поверхні труби. Найзручніше їх монтувати за допомогою фітингів. Мабуть, чи не єдиний, але найголовніший їхній недолік — висока вартість.

Номер слайду 9

Чавунні труби Вони на відміну від сталевих здатні чинити опір корозії, але чавун - дуже важкий матеріал, і в цьому його основний недолік. Такі труби мають товсті стінки з шорсткою внутрішньою поверхнею. Труби з чавуну підходять до використання в системах каналізації та водопостачання, вони не покриються іржею, довго не виходитимуть з ладу. Термін служби, наприклад, чавунної каналізації становить від 80 до 100 років. З'єднуються чавунні труби за допомогою ущільнюючих прокладок та розтрубів.

Номер слайду 10

Чавунні труби Залежно від маси виробів виділяють 3 типи чавунних труб: дуже важкі, важкі та середньої тяжкості. На них наноситься спеціальний антикорозійний шар силікатно-емальовий. Такі труби високоміцні, стійкі до перепадів температур, мають низький коефіцієнт теплового розширення.

Номер слайду 11

Пластикові труби Стійкість до погодних умов, що змінюються (різкі похолодання, знижений тиск, підвищена вологість), несхильність до корозії, довговічність в експлуатації (приблизно 50 років), простота в монтажі, установці та налагодженні, низька ціна — ці якості роблять пластикові труби незамінними при обладнанні будинку водопроводом. Вони майже не втрачають тепло при доставці гарячої води, не обростають відкладеннями зсередини, безпечні для здоров'я.

Номер слайду 12

Пластикові труби Для з'єднання пластикових труб використовують фітінг. Недоліки таких труб: втрата еластичності під час нагрівання, більший коефіцієнт температурного розширення, швидке старіння під дією сонячних променів. Пластикові труби мають кілька різновидів: труби з полібутілену, поліетилену, полівінілхлориду (ПВХ), поліпропілену та інші.

Номер слайду 13

Пластикові труби Полібутиленові труби роблять із еластичного та теплопровідного матеріалу, який придатний для транспортування води температурою до +90 °С. З'єднують такі труби за допомогою зварювання. До їх недоліків відносять легку сприйнятливість до вогню, і навіть непереносимість бензолу. Фарбувати полібутиленові труби не можна.

Номер слайду 14

Пластикові труби Поліетиленові труби – труби з еластичного та міцного матеріалу, ідеально підходять для проведення водопостачання у власному будинку. Завдяки своїй еластичності легко переносять низькі температури навіть при замерзлій всередині воді. Поліетиленові труби мають гладку поверхню всередині, вода, що проходить по них, не залишає на стінках окису і відкладень домішок. Недолік їх у тому, що поліетилен застосовується лише для холодного водопостачання. При температурі кипіння води та близьких до неї труби починають плавитися. Крім того, цей матеріал дуже чутливий до ультрафіолетових променів. Поєднують поліетиленові труби фітингами під обтиск. Сьогодні на будівельному ринку таке різноманіття труб, що тільки поліетиленових можна знайти кілька різновидів залежно від матеріалів і способів, що використовуються для їх виробництва.

Номер слайду 15

Пластикові труби Труби з зшитого поліетилену мають високу міцність і стійкість до високих температур, тому вони чудово підходять для систем теплої підлоги. У процесі виробництва такі труби проходять обробку під високим тиском, завдяки чому молекули матеріалу утворюють додаткові зв'язки. Процес повної обробки називається зшивкою.

Номер слайду 16

Пластикові труби. На сьогоднішній день існує чотири види зшивки: пероксидна зшивка (РЕХа), силанова зшивка (РЕХb), зшивка потоком електронів в ЕМ-полі (РЕХс) та зшивка за допомогою азотних сполук (РЕХd). Сировина, що використовується для отримання цих труб, називається пошитим поліетиленом. Труби зі зшитого поліетилену вважаються сьогодні найпередовішим матеріалом у оснащенні систем водопостачання та опалення. Легкість у монтажі за допомогою прес-фітингів лише додає їм популярності.

Номер слайду 17

Пластикові труби Труби з полівінілхлориду (ПВХ) - найжорсткіші з усіх пластикових труб, що представлені на ринку. Такі труби практично не горять, мало важать, стійкі до дії сонячних променів, сполучаються одна з одною склеюванням. Недолік - використання хлору у процесі виробництва полівінілхлориду, що не додає матеріалу екологічності.

Номер слайду 18

Пластикові труби Поліпропіленові труби використовують для холодного та гарячого водопостачання, каналізації, опалення. За своїми термічними показниками вони схожі з трубами зі зшитого поліетилену, але дешевшими і простими в монтажі. З'єднуються між собою зварюванням або паянням, для чого використовується паяльник.

Номер слайду 19

Пластикові труби Металопластикові труби поєднали у собі позитивні властивості металу та пластику. Вони підходять для систем водопостачання та опалення. Такі труби складаються з трьох шарів, між двома шарами полімеру знаходиться тонкий шар металу. Їх не потрібно спаювати або зварювати, вони еластичні, легкі, довговічні та естетичні. Як метал усередині труби найчастіше використовують алюміній. Тому неприпустимий його контакт з іншими металами у місцях з'єднання. Вони здатні витримувати температурне навантаження до +95 °С, короткочасно - до +110 °С.

Номер слайду 20

Гнучка сантехнічна підводка Це просто шланг у металевій обмотці. Такий водогін здатний витримати досить високий робочий тиск, але при цьому зовсім не стійкий до зовнішніх пошкоджень. Його використовують для з'єднання раковини, пральної, посудомийної машин та нагрівача з центральною трубою, стояком.

Номер слайду 21

Гнучка сантехнічна підводка Гнучке сантехнічне підведення може бути виконане із пластикового гофрованого шланга, з гофрованої нержавіючої сталі. Приєднати сантехнічне підведення до системи водопостачання можливо або за допомогою штуцера, який вкручують в прилад, що підключається, або за допомогою накидної гайки, яку нагвинчують на торець труби з різьбленням. Усередині металевого обплетення прихований гумовий шланг, який виготовляється з етиленпропіленового каучуку. Цей матеріал відноситься до класу нетоксичної гуми, тому вода з такого шланга може використовуватись для пиття.

Номер слайду 22

Види, властивості та область застосування труб для внутрішнього та зовнішнього водопроводу. Матеріал виготовлення труби. ВластивостіОбласть застосування. Способи монтажу. Термін експлуатації, років. Металеві труби Сталь. Схильні до корозії, важкі, висока теплопровідність. Трубопроводи водопостачання та каналізаціїМуфти, косинці, фітинги, зварювання30–40 Чавун. Велика товщина стін; менше, ніж сталь, схильні до корозії; важкі, стійкі до перепадів температур, міцні, неаварійніВодопровідні та каналізаційні мережі, дощові та фекальні водостоки. Ущільнюючі прокладки та розтруби80–100 Мідь. Мало схильні до корозії, надійні, витримують перепади температур, теплопровідність міді в 4 рази вище, ніж у сталі; стійкі до дії УФ-променів; непроникні для газів; мають бактерицидну дію; діапазон робочих температур від -200 до +500 ° С; не схильні до старіння. З часом покриваються тонким шаром оксиду, який не впливає на їхню міцність. Трубопроводи систем опалення, холодного та гарячого водопостачання, маслопроводи, газопроводи. Капілярне високотемпературне паяння, фітинги.50–70

Номер слайду 23

Матеріал виготовлення труби. ВластивостіОбласть застосування. Способи монтажу. Термін експлуатації, років. Пластикові труби Полібутилен. Еластичність, теплопровідність, максимальна температура експлуатації +82 °С, схильні до впливу УФ-променів, стійкі до замерзання. Тепла підлога. Фітинги45–50 Поліетилен. Еластичність, міцність, переносимість замерзань, підвищена чутливість до УФ-променів. Плавляться за високої температури. Холодне водопостачання. Зварка50 Пошитий поліетилен. Висока міцність, стійкість до високих температур, киснепровідність. Внутрішні водопровідні, опалювальні зовнішні газо- та водопроводи. Сфера застосування дуже широка. Обтискні металеві муфти50 Полівінілхлорид (ПВХ)Негорючість, легкість, стійкість по відношенню до УФ-променів. Питне водопостачання, будівництво водно-технічних споруд (басейнів)Склеювання50 Поліпропілен. Еластичність, герметичність, міцність, стійкість до високих температур. Холодне та гаряче водопостачання, каналізація, опалення. Зварка50 (у холодному водопостачанні), 25 (у гарячому) Металопластик. Еластичні, естетичні, легкі та довговічні здатні витримувати температурне навантаження +95 °С, короткочасно – до +110 °СВодопостачання та опалення. Фітинги50

pptx
Додано
2 березня
Переглядів
112
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку