Презентація на тему: Вантажопідйомні машини, предмет "Будівельна техніка"

Про матеріал
Презентація на тему: Вантажопідйомні машини, предмет "Будівельна техніка", фаховий молодший бакалавр
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Вантажопідйомні машини»презентація на тему: Розробив:викладач ІІ категоріїБойко Андрій Миколайович

Номер слайду 2

Вантажопідйомні машини застосовуються в усіх без винятку галузях господарства, але особливе застосування вони знайшли у будівництві, оскільки саме ця група машин механізує процес монтажу, здійснює лінійне або просторове переміщення вантажів. За допомогою вантажопідйомних машин (ВПМ) виконують значну частину завантажувально-розвантажувальних робіт.

Номер слайду 3

Працюють ВПМ циклічно і їх можна розділити на такі групи: прості вантажопідйомні машини (домкрати, лебідки, талі); підйомники (ковшові, шахтові, стоечні, струнні); крани (переносні, стрілові, стаціонарні, баштові, стрілові самохідні, мостові, козлові та кабельні).

Номер слайду 4

Просте вантажопідйомне обладнання виготовляється як із ручним (механізми), так і з машинним (машини) приводом. ПРОСТЕ ВАНТАЖОПІДЙОМНЕ ОБЛАДНАННЯ

Номер слайду 5

Домкрати - вантажопідйомні пристрої для переміщення вантажу на незначну відстань.

Номер слайду 6

Гвинтовий домкрат. Має корпус, в якому нерухомо закріплена гайка. У гайку вгвинчується гвинт, у верхній частині якого встановлена чашка.

Номер слайду 7

Рейковий домкрат. Має корпус, у направляючих якого переміщується повзун, на якому нарізані зубці. У нижній частині повзуна виготовлена чашка, яка дозволяє підіймати вантажі низькорозміщені над поверхнею.

Номер слайду 8

Гідравлічні домкрати з ручним приводом Суміщають у своїй конструкції гідроциліндр та насосну станцію. Такий домкрат має литий корпус, на якому розміщена розточка для встановлення підйомного плунжера, ємкість для робочої рідини (мінерального мастила) та ручний плунжерний насос. .

Номер слайду 9

Гідравлічні домкрати з ручним приводом Вантажопідйомність гідравлічних домкратів з ручним приводом досягає 200т, а висота підйому 0,2 м.

Номер слайду 10

Лебідки. Це вантажопідйомні машини, призначені для переміщення вантажів за допомогою каната, який намотується на барабан.

Номер слайду 11

Лебідки. Це вантажопідйомні машини, призначені для переміщення вантажів за допомогою каната, який намотується на барабан. Лебідки можуть бути з ручним і машинним приводом.

Номер слайду 12

За призначенням поділяються на підйомні та тягові.

Номер слайду 13

Ручні лебідки виготовляють однобарабанними та важільними (без барабана).

Номер слайду 14

У фрикційних лебідок кінематичний зв'язок від двигуна до барабана може розмикатися за допомогою фрикційної муфти.

Номер слайду 15

ТаліЇх використовують для ремонтних, такелажних і рідше при монтажних роботах. Це вантажопідйомні пристрої які підвішуються на опорах чи переміщуються по однорейковому шляху.

Номер слайду 16

При потребі горизонтального переміщення вантажу таль підвішують на візочок, який рухається по монорейці.

Номер слайду 17

Будівельні підйомники це вантажопідйомні машини, в яких несучий орган (платформу, ківш, кабіну і т.д.) не підвішують вільно на канатах, як у кранів, а переміщують у спрямовуючих або з’єднують пересувними елементами конструкцій. БУДІВЕЛЬНІ ПІДЙОМНИКИ

Номер слайду 18

За призначенням розрізняють підйомники вантажні та вантажопасажирські. Підйомники бувають стаціонарні та пересувні.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Стаціонарні виготовляють вільно стоячими (при висоті підйому до 12 м) та приставними, тобто такими, що прикріплюються до споруди.

Номер слайду 21

За конструкцією направляючих підйомники бувають з гнучкими (струнні) та жорсткими (щоглові, шахтні) направляючими. У шахтних підйомниках вантажонесучий орган пересувається в середині металоконструкцій.

Номер слайду 22

Пересувні підйомники на базі автомобілів, тракторів, причепів часто називають монтажними вишками.

Номер слайду 23

Схеми підйомників

Номер слайду 24

Більшість підйомників мають одну платформу чи кабіну, але існують підйомники з двома кабінами, розміщеними з двох боків щогли з залежним або незалежним одна від одного переміщенням кабін.

Номер слайду 25

Козлові, мостові та кабельні крани належать до кранів прогінного типу. Вони характеризуються постійною вантажопідйомністю та більшою стійкістю, ніж баштові та стрілові. КОЗЛОВІ, МОСТОВІ ТА КАБЕЛЬНІ КРАНИ

Номер слайду 26

Козлові крани. Вони широко застосовуються при навантажувально-розвантажувальних роботах на складах, як технологічний транспорт на полігонах залізобетонних виробів. Значно рідше їх застосовують при монтажі споруд та приміщень.

Номер слайду 27

Відповідно розрізняють козлові крани загального призначення та монтажні. Перші мають вантажопідйомність до 32 т, прогон до 32 м, висоту підйому до 10 м, другі - вантажопідйомність до 100 т, прогон - 80 м, висоту підйому - до 80 м.

Номер слайду 28

Козлові крани поділяються на безконсольні, одно- та двоконсольні. Довжина консолі може досягати 25...30 відсотків прогону.

Номер слайду 29

Анемометр

Номер слайду 30

Мостові крани Широко застосовуються як технологічний транспорт на заводах залізобетонних виробів, у цехах машинобудівних заводів і т.п. Для монтажу будівельних конструкцій мостові крани, як правило, не використовуються.

Номер слайду 31

Кабельні крани. Застосовують при будівництві мостів, шлюзів, гребель та інших споруд, для транспортування матеріалів через водяні перепони та в інших випадках.

Номер слайду 32

БАШТОВІ КРАНИПереміщують вантажі по складних просторових траєкторіях. Завдяки стрілі, закріпленій у верхній частини башти, вони мають значний підстріловий простір, у якому розташовується новобудова. Баштовий кран з поворотною баштою

Номер слайду 33

Схема баштового крану з поворотною баштою1- поворотна платформа; 2- противага; 3,4- стрілова та грузова лебідки 5,6- стріловий канат та поліспаст; 7- консоль; 8- кабіна керування; 9- стріла; 10- гакова підвіска; 11- башта; 12- опорно-поворотний пристрій та механізм повороту; 13 рама ходового пристрою; 14- ходові візки; 15- кранові шляхи; 16- вантажний канат

Номер слайду 34

Схема баштового крана з неповоротною баштою. Показана схема баштового крана з нерухомою баштою та зміною вильоту стріли за допомогою вантажного візка.1- фундамент; 2- башта; 3- кабіна керування; 4- механізм повороту; 5- консоль; противага; 7,8- вантажна та стрілова лебідки; 9- наголовник; 10- стріла; 11-вантажний канат; 12- гакова підвіска; 13- вантажний візок; 14- лебідка переміщення візка

Номер слайду 35

Баштовий кран з неповоротною баштою

Номер слайду 36

Існують конструкції, у яких стріла утримується за допомогою жорстких тяг.

Номер слайду 37

Крюкова обойма

Номер слайду 38

Монтажний поліспас

Номер слайду 39

Самопідйомні крани використовуються при будівництві висотних споруд (150 м та вище), які мають металевий або потужний залізобетонний монолітний каркас. Кран прикріплюється на новобудові і в міру її зведення за допомогою додаткових механізмів піднімається по споруді.

Номер слайду 40

СТРІЛОВІ САМОХІДНІ КРАНИВикористовують при виконанні навантажувально-розвантажувальних робіт та монтажі конструкції при малоповерховому будівництві, при частому перебазуванні, малих обсягах монтажних робіт.

Номер слайду 41

Крани автомобільні на спеціальному шасі.

Номер слайду 42

Схема крана на спеціальному шасі автомобільного типу1- спеціальне шасі автомобільного типу; 2- кабіна; 3- гакова підвіска; 4,7,8- вантажний поліспаст, лебідка і канат; 5- стріла; 6- гідроциліндр підйому та опускання стріли; 9- двунога стійка; 10- поворотна платформа; 11- противага; 12- виносний пульт керування; 13- виносні опори; 14- опорно-поворотний пристрій; 15- двигун внутрішнього згорання; 16- стійка

Номер слайду 43

Крани обладнують найчастіше гідрофікованими виносними опорами (аутригери), якими частіше керують із виносного пульта.

Номер слайду 44

Пневмоколісні крани

Номер слайду 45

Схема пневмоколісного стрілового крана1- ходовий пристрій; 2- опорно-поворотний пристрій; 3- виносні опори; 4- противага; 5- двигун внутрішнього згорання; 6- двунога стійка; 7,8- стрілова та вантажна лебідки; 9- стріла; 10- гакова підвіска; 11- поворотна платформа; 12- дишло

Номер слайду 46

Засоби для транспортування пневмоколісного крана

Номер слайду 47

Гусеничні крани. Крани мають не пневмоколеса, а гусеничний, без пружних елементів рушій. Це дозволяє їм обходитися без виносних опор. На значні відстані їх перевозять на великовантажних причепах чи напівпричепах, тому дишло в них відсутнє.

Номер слайду 48

Тракторні крани Можуть мати різне компонування. Найширше використовуються крани-трубовкладальники, які є основними вантажопідйомними машинами при будівництві трубопроводів. Промисловість виготовляє крани-трубовкладальники з гідравлічним і механічним приводом.

pptx
Додано
2 березня
Переглядів
123
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку