презентація на тему "Творчість К.Трутовського"

Про матеріал
Презентація включає матеріал про деякі картини талановитого художника-реаліста. Відомі полотна: "Кобзар над Дніпром", "На кладці", "Одягають вінок", але у митця їх значно більше... Вивчається на уроці мистецтва у 8 класі (2 семестр)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Костянти́н Олекса́ндрович Труто́вський (1826-1893)

Номер слайду 2

К. Трутовський народився у Курську, вихований у родинному маєтку в селі Попівці на Харківщині, 1845–1849 навчався в Петербурзькій Академії Мистецтв, з 1860 — академік.

Номер слайду 3

c. На картині зображено Тараса Шевченка, який сидить на лежачому стовбурі великого дерева, притуливши до себе велику кобзу, а за його спиною розстилаються Дніпрові яри і сам Дніпро тече велично під своїми горами. І наче впізнаєш у цій фігурі Тараса Григоровича, але разом з тим здається, що нібито це простий українськийселянин, працівник“Кобзар над Дніпром”

Номер слайду 4

c“Повінь”Сіренький весняний пейзаж з хатами під соломою. Дерева і чагарники ще голі. По воді плавають гуси. На передньому плані з води стирчать перильца короткого вузького мосту. Підтикавши, щоб не намокнув, одяг, босоніж по мосту переходить сімейство: молодиця в червоній спідниці з оборками притискає до грудей немовля, поруч з нею - молодий чоловік у чорній шапці і коричневому зипуні несе в руках високі чоботи. На крок позаду від пари - дівчина в червоній хустці і чорному сарафані.

Номер слайду 5

c. На картині зображена мати з донькою і сином. Вони святково одягнуті. На них білесенькі сорочки. Мама акуратно і спокійно надіває на голову дочці квітковий вінок. Він дуже гарний і личить їй. Дівчина дивиться у дзеркало. На її обличчі щирий подив та захоплення від краси. Хлопчик дивиться, як змінилася сестра. Дійство відбувається на природі біля сільської хати. Видно тин. На городі дозрів гарбуз. Надворі кінець літа. Фарби ніжних відтінків передають спокій, дух свята, час відпочинку, особливість українського села.“Одягають вінок”

Номер слайду 6

c. Картина К. Трутовського «Біля тину», написана художником в 1863 році, - це хвилюючий і правдива оповідь про побачення закоханих, першому дотику любові, свіжості першого почуття. В погожий літній день, під синім небом, серед буйної зелені біля тину зустрілися хлопець і дівчина - молоді, красиві, сяючі любов'ю.“Біля тину”

Номер слайду 7

c Один з найдраматичніших творів в мальовничій спадщині художника. З картини виникає сповнений глибокого трагізму образ вмираючого молодого селянина, про якого піклується його старенька сліпа мати. Тримаючись однією рукою за піч, вона повільно наближається до ліжка з кухлем у вільній руці. Трагізм зображеної сцени посилюється деталями інтер'єру: в будинку майже відсутні меблі, на єдиній, збитій з дощок лавці, стоїть старе погнуте відро, лежать кілька картоплин і якесь ганчір'я. На догляд старої залишено і маленьке дитинча. Заплакане, воно безпорадно стоїть посеред кімнати.“Хворий”

Номер слайду 8

c. Ще гостріше за своїм соціальним напрямку картина "Збір недоїмок на селі" Дія відбувається в просторій хаті сільського багатія. Відповідно до ідейним задумом художник згрупував персонажів за принципом контрасту, помістивши на першому місті, за столом, представників сільської влади і протиставивши їм фігури знедолених селян. Троє з персонажів - двоє чоловіків і одна жінка - стоять перед столом на колінах, очевидно, випрошуючи відстрочку платежу. Однак надії їх марні: один з представників влади знущально сміється над нещасними.“Збір недоїмок на селі”

Номер слайду 9

“Весільний викуп” В картині продумано згруповані персонажі, правдиво передано їхні пози, жести, вдало підібрано типаж. Прекрасно написані зокрема постаті молодиці й двох дівчат в правій частині полотна, дівчини-підлітка з глечиком і решіткою в руках і, особливо, — літнього селянина, який, тримаючи в руці чарку, вимагає викупу за молоду. Як і в багатьох інших творах К. О. Трутовського, важливим компонентом в картині є пейзаж. Художникові вдалося успішно вирішити просторову перспективу, майстерно зобразити село вдалині, що потопає в зелені дерев, сповнити картину повітрям, правдиво передати перехідний стан природи — наближення теплого літнього грозового дощу.

Номер слайду 10

Навкруг тиша, все так спокій-но і чарівно, їх душі кружляють над небом радіючи, що вони разом, що вони люблять.  …І тут несподівано для усіх  спокій порушують її батьки, які вже обшукалисяїсвою дочку. Вони забираютьїї додому, і ідилія молодих на цьому закінчується. Але все одно окрім усіх заборон дівчина і хлопець люблять одне одного дуже сильно.  І ця картина нам показує, що краса і кохання врятують світ. “На кладці”

Номер слайду 11

  В картині все в повному розумінні цього слова живописне: і стрункі постаті дівчат, і хатина з світлими вогниками віконець, і темні силуети дерев на тлі освітленого блідим місяцем небесного простору. Дослідники небезпідставно відзначають спорідненість цього твору К. О. Трутовського з українськими повістями М. В. Гоголя та з пейзажами А. І. Куїнджі, в яких з такою ж художньою силою опоетизовані чарівні українські ночі.“Українська ніч”

Номер слайду 12

“Україна”А моя країна — суцільна руїна Як можна не любити свою землю аж так? (А. Кузьменко)

pptx
Додано
16 квітня 2019
Переглядів
3661
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку