Презентація на тему: "Укуси комах"

Про матеріал
Чим можуть бути небезпечні укуси комах, зокрема комарів? Самиці комарів кусають людей і тварин задля крові, яка необхідна їм, щоби відкласти яйця. Самці комарів не кусають людей чи тварин. Коли комариха кусає, вона проколює шкіру хоботком і смокче кров. Як тільки комариха нап’ється крові, вона випорскує слину, у складі якої є білок, що, своєю чергою, спричиняє місцевий набряк, почервоніння та свербіж, а часом алергічну реакцію. В одних осіб виникає помірна реакція на укус комара, натомість в других можливе виникнення сильної реакції, а саме: поява великої ділянки набряку, подразнення, інтенсивного свербіння та почервоніння. Симптоми (ознаки) укусу комара почервоніння та свербіж ділянки укусу; червонуватий, набряклий міхурець, що з’являється на шкірі через декілька хвилин після укусу; червонувато-коричневі тверді ґульки (вузлики), які сильно сверблять та можуть з’явитися на наступний день після укусу; поява дрібних міхурців замість твердих вузликів; темні плями, подібні до синців.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Укуси комах

Номер слайду 2

Щорічно в світі більше 10 мільйонів чоловік піддаються нападам отруйних тварин, більше 50 тисяч потерпілих гинуть. Причому летальних результатів від укусів бджіл або ос в 3 рази більше, ніж від укусів гримучої змії.

Номер слайду 3

Комарі. Із-за специфічних властивостей слини комара, в місці його укусу утворюються невелике почервоніння, виникає свербіння, відчуття жару. Свербіння можна усунути, якщо змочити шкіру нашатирним спиртом або розчином питної соди: 1/2 чайної ложки на стакан води. Щоб уникнути укусу обробіть всі відкриті місця тіла репелентом (речовиною, що відлякує комарів) — цей засіб повинен бути обов’язково в аптечці мандрівника чи мандрівної групи.

Номер слайду 4

Мошка. Мошки активні в жаркі сонячні дні. Їх приваблює світлий одяг та запах поту. Момент укусу мошки не відчувається, але через декілька хвилин з’являється відчуття жару, сильне свербіння, великий червоний набряк. Набряк спадає через декілька днів, а ось нестерпне свербіння може турбувати декілька тижнів. Діти звичайно розчісують місця укусу до крові та появи виразок. Численні укуси мошки можуть викликати підвищення температури і появу ознак загального отруєння. Якнайскоріше протріть шкіру нашатирним спиртом, а потім прикладіть лід. Всередину можна прийняти антигістамінний засіб з аптечки (діазолін, цетиризин). Щоб уникнути укусів необхідно обробити шкіру репелентом.

Номер слайду 5

Ґедзь. Ґедзі можуть переносити інфекції. У місці укусу може з’явитися відчуття жару, набряк, почервоніння шкіри, можливе також збільшення лімфатичних вузлів. Укус ґедзя може швидко перетворитися на значну припухлість з білим пухирем посередині. Ранка може загноїтися та боліти до двох тижнів, тому її негайно треба промити з милом, прикласти компрес з 40 % спиртом і розчином питної соди.

Номер слайду 6

Бджоли, оси, джмелі і шершні. Бджоли, оси, джмелі і шершні — комахи, що жалять, можуть бути небезпечними для людей які мають підвищену чутливість до їх отрути. Бджіл, ос і шершнів приваблює аромат квітів, солодких парфумів, фрукти, солодощі, напої та яскравий одяг, тому щоби уникнути укусів цих комах необхідно:— збираючись на прогулянку, одягати світлий, нейтральний одяг;— проявляти обережність на ринках і в овочевих магазинах, поблизу кубел. Якщо їсте фрукти, простежте, щоб на них не було бджіл або ос;— бути обережними в місцях скупчення комах, що жалять. Якщо оса виявляє нав’язливу цікавість треба або завмерти і чекати, поки вона не відлетить, або різко переміститися в інше місце, але не махати руками;— не наближатися до бджолиних вуликів і осиних кубел, а також здійснювати різкі рухи, оскільки це провокує напад комах;— якщо оса сіла на рукав одягу, треба просто струсити її, а не прихлопувати, інакше укус гарантований;— ніколи не пити з носика чайника, банок і пляшок, що стояли відкриті, треба наливати напій спочатку в стакан. Уважно роздивіться, чи немає там небезпечних комах. Обтирайте губи після поїдання солодощів. Допомога при укусі. Отрути бджіл, ос і джмелів викликають місцеву реакцію, при укусі кількох комах можуть діяти токсично на нервову систему, а також можуть викликати алергічні реакції у людини. Перш за все, в місці укусу виникають біль, паління, почервоніння і набряк. Крім таких місцевих реакцій можуть з’являтися і загальні: нездужання, запаморочення, нудота, болі в суглобах, підвищення температури (іноді, досить значне), утруднення дихання або навіть, втрата свідомості.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Якщо потерпілий не приходить в свідомість або місце укусу все більш набрякає, підвищується температура, з’являється висип, головний біль, запаморочення, проблеми з диханням — необхідно забезпечити хворому повний спокій і негайно звернутися за медичною допомогою. Така реакція організму указує на алергічну реакцію, яку можна зняти тільки у медичні установі. До прибуття лікаря необхідно забезпечити спостереження за станом хворого, при зупинці дихання і серцевої діяльності почати проведення реанімаційних заходів (СЛР).

Номер слайду 9

Кліщі. Через слину цих комах можуть поширюватися до 60 видів вірусів. Найнебезпечніший з — них це кліщовий енцефаліт. Перш ніж вкусити, кліщ може повзати по тілу кілька годин. Але як тільки він знаходить м’які частини тіла — згин ліктя, внутрішня сторона кисті, під пахвами, під коліном, за вухами або в паху, — швидко присмоктується. Запобігти нападам кліщів неважко, для цього треба користуватися спеціальними засобами — репелентами. Недорогим і досить дієвим репелентом є бальзам «Зірочка».Існує кілька способів видалення кліщів. Але всі вони відрізняються тільки інструментом для видалення. Класичною рекомендацією було видаляти кліща зігнутим пінцетом або хірургічним затискувачем. При цьому кліща захоплюють якомога ближче до хоботка. Потім його акуратно потягують і при цьому обертають навколо своєї осі в зручну сторону. Через 1-3 оберти кліщ витягується цілком разом з хоботком. Якщо ж кліща намагатися висмикнути, то велика ймовірність розриву. Якщо немає інструментів, то можна видалити петлею з грубої нитки. Петлею кліщ захоплюється як можна ближче до шкіри і акуратно, похитуючись в сторони витягується. Обробка олією не змусить кліща вийняти хоботок. Олія тільки вб’є його, закупоривши дихальні отвори. Масло змусить кліща відригнути вміст в ранку, що може збільшити ризик зараження. Тому олію, яку часто пропонують для видалення кліща, використовувати не треба. Після видалення ранку обробляють йодом, або іншим антисептиком для шкіри. Руки та інструмент після видалення кліща треба ретельно вимити. Якщо в ранці залишилася голова з хоботком, то страшного в цьому нічого немає. Хоботок в ранці не страшніше скалки. Якщо хоботок кліща стирчить над поверхнею шкіри, то його можна видалити, затиснувши пінцетом і викрутивши. Видалити можна і у хірурга в поліклініці. Якщо ж хоботок залишити, то виникає невеликий гнійничок, і через деякий час хоботок виходить.

Номер слайду 10

Найкраще мати в аптечці спеціальний пристрій для безпечного видалення кліщів. Такі пристрої являють собою петлю чи гачок, яким захоплюється кліщ в найнижчий точці його контакту зі шкірою. Після цього кліщ «викручується» (незалежно за чи проти годинникової стрілки) з одночасним його підтягуванням. Такий спосіб дозволяє витягти кліща повністю з максимальною безпекою для постраждалого. Детально про кліщів та методи боротьби з ними. При видаленні кліща не треба: Прикладати до місця укусу їдкі рідини — нашатирний спирт, бензин, та інші. Припікати кліща сигаретою. Різко смикати кліща — він обірветься. Колупатися в ранці брудною голкою. Прикладати до місця укусу різні компреси. Тиснути кліща пальцями. Видаленого кліща треба знищити або краще залишити для аналізу, помістивши в банку. Якщо все нормально, то ранка гоїться за тиждень. Але спостерігати за нею необхідно протягом наступних трьох місяців і в разі її почервоніння, виникнення головного, м’язового болю звернутись до лікаря. Також треба звернутись по медичну допомогу в разі підвищення температури протягом цього часу. При цьому обов’язково повідомте лікаря про укус кліща.

Номер слайду 11

pptx
Додав(-ла)
Снігур Олена
Додано
6 серпня 2023
Переглядів
164
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку