Презентація на тему: Василь Земляк

Про матеріал
Василь Земляк згадував своє дитинство: "... виріс і жив серед чехів, знаю їхню мову, звичаї, культуру... Я люблю Україну, вважаю себе споконвічним українцем, але ніколи не забуваю про чехів, і коли приїжджаю в рідне село, то почуваюсь майже правовірним чехом. До речі, я закінчив з відзнакою чеську семирічну, хоча до п'ятого класу (ми жили тоді в українському селі) по-чеськи не вмів розмовляти". Закінчивши середню школу, він вступив до Харківського авіаційного училища, мріючи стати льотчиком.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Василь Земляк. Вацлав Вацик (1923—1977)

Номер слайду 2

Дитинство письменника. Василь Земляк народився 23 квітня 1923 р. в селі Конюшівці на Вінниччині в селянській родині. По батьковій лінії рід його походить із Чехії, звідки в 1874 р. в Україну пересилився прадід майбутнього письменника.

Номер слайду 3

Дитинство письменника. Згодом Василь Земляк згадував своє дитинство: "... виріс і жив серед чехів, знаю їхню мову, звичаї, культуру... Я люблю Україну, вважаю себе споконвічним українцем, але ніколи не забуваю про чехів, і коли приїжджаю в рідне село, то почуваюсь майже правовірним чехом. До речі, я закінчив з відзнакою чеську семирічну, хоча до п'ятого класу (ми жили тоді в українському селі) по-чеськи не вмів розмовляти".

Номер слайду 4

Участь у війніЗакінчивши середню школу, він вступив до Харківського авіаційного училища, мріючи стати льотчиком. Але війна перервала навчання: вісімнадцятирічний юнак потрапив на фронт. Дуже скоро Василь став командиром партизанського взводу, а згодом кінного загону імені О. Суворова. Побачене й пережите пізніше він використав у своїх творах "Гнівний Стратіон", "Підполковник Шиманський", кіносценарії "Олесь Чоботар", багатьох оповіданнях. 

Номер слайду 5

ТвориІм'я письменника привернуло увагу громадськості після появи друком двох його повістей — "Рідна сторона" (1956) та "Кам'яний брід" (1957), які він присвятив темі українського повоєнного села. До літературної спадщини Земляка також відносимо повісті "Гнівний Стратіон" (1960).

Номер слайду 6

Твори "Підполковник Шиманський" (1966), роман-дилогію "Лебедина зграя" (1971) і "Зелені млини" (1976), трагедію "Президент" (1974—1976), кіносценарії "Олесь Чоботар", "Новели Красного дому", "Останній патрон". Писав він також оповідання, нариси та літературно-критичні статті.

Номер слайду 7

“Лебедина зграя” аналіз твору. Жанр – роман. Тема: зображення українського села після революції (примусова колективізація, яку супроводжували драматичні зміни у людських долях).Ідея: не зважаючи на важке життя, люди прагнуть досягнути висот, краси. Саме цим люди нагадують автору лебедину зграю в дорозі. Проблематика твору:• Проблема вибору людини. • Фанатичне засліплення комуністичними ідеалами.• Поєднання трагедiï та нiжностi, зла та любовi, епiчностi та iронiï, високоï фiлософiï та буденноï дрiб’язковостi

pptx
Додано
5 квітня 2021
Переглядів
576
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку