Презентація на тему "Вчення В.І. Вернадського про біосферу і ноосферу"

Про матеріал
Презентація підходить до конспекту уроку за цією ж темою у 11 класі, містить тестові питання, що входять до ЗНО за курс біології тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Мозковий штурм»1. Агроценоз - це:а) збагачене угруповання рослин, тварин, грибів і мікроорганізмів, створене природою;б) збіднене угруповання рослин, тварин, грибів і мікроорганізмів, створене людиною для її потреб.2. Біоценоз - це:а) історично сформована сукупність усіх видів організмів, які тісно пов’язані з умовами середовища мешкання;б) процес саморозвитку біогеоценозів в результаті взаємодії між собою та абіотичними факторами.3. Сукцесія – це:а) покинуте пшеничне поле;б) заростання озера водною рослинністю;в) заселення вулканічної лави після її застигання.

Номер слайду 2

4. Процес формування клімаксного біогеоценозу може тривати десятки і сотні років: трави відновлюються за 1-10 років, чагарники- 10-25 р., листяний ліс- 25-100 р., мішаний ліс- 100-150 р., хвойний- 150-250 р. Змоделюйте етапи формування клімаксного біогеоценозу в місцях, зруйнованих стихійним видобуванням бурштину та в місцях масового вирубування карпатського лісу.

Номер слайду 3

«Відстрочена загадка» Серед багатьох всесвітньо відомих діячів науки які своїм походженням- українці, зіркою першої величини сяє ім’я геніального вченого, глибокого мислителя, блискучого педагога. Його життя й наукова діяльність тісно пов’язані з Україною, зокрема з Полтавщиною. Особливо багато вчений працював на своїй дачі в Шишаках, де завжди було багатолюдно. Бутова гора – це історичне місце, де жив і працював великий вчений. Тут він написав свою відому на весь світ книгу «Жива речовина». Вона про те, що біосфера- нероздільна зона життя, похідним від якого є Людство.

Номер слайду 4

Вчення В.І. Вернадського про біосферу і ноосферу та його значення для уникнення глобальної екологічної кризи. Відкритий урокз біологіїв 11-Б класіОЗ «Кобеляцький ліцей №2 імені О. Гончара»Вчитель Остапенко С. А. 12.02.2020

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

У підручнику на стор.132 схарактеризовані біохімічні функції живої речовини. Прочитайте і назвіть їх. Поміркуйте, яка роль морських мешканців в утворенні осадових порід ( мал.38.2)?«Знайомі незнайомці» 1. На відміну від форамініфер , в Азовському і Чорному морях з низькою солоністю води вони не мешкають . Більшість видів має внутрішньоклітинний скелет із Силіцій (II ) оксиду та інших мінералів. З їхніх решток за сотні млн. років утворились особливі породи – радіолярити (яшма, опал, халцедон). У Карибському морі острів Барбадос складається переважно з їхніх решток.

Номер слайду 20

2. А з їхніх черепашок утворюються значні поклади вапняку завтовшки десятки та сотні метрів. Унаслідок гороутворення ці поклади можуть опинятися на суходолі. Такі гірські системи як Піренеї, Альпи, Гімалаї значною мірою складаються з їхніх вапняків. Британські острови давні римляни назвали Альбіоном (від лат. альбус- білий) за кольором прибережних вапнякових скель.

Номер слайду 21

Домашнє завдання: опрацювати 38 параграф у підручнику. Написати про власні кроки, що роблять вас жителями ноосфери - сфери розуму по відношенню до довкілля.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. фріндт Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Пономаренко Лина
    Дякую за розробку
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Hnatiuk Lesiia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 червня 2020
Переглядів
3823
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку