Презентація на тему: "Види застібок"

Про матеріал
Презентація до уроку трудового навчання (обслуговуючі види праці) для 8 класу на тему: "Види застібок"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Види застібок

Номер слайду 2

МЕТА: Формувати предметні компетентності:засвоєння учнями знань про способи обробки застібок у поясному виробі;вміння обробляти застібки з використанням тасьми-блискавки. Розвивати ключові компетенції:здатність спілкуватися рідною та іноземними мовами (уміння оперувати базовою технічною термінологією);інформаційно-комунікаційна компетентність (розповідь про послідовність обробки застібки тасьмою-блискавкою)соціальна та громадянська компетентності (уміння організовувати свою діяльність);навчання впродовж життя (уміння працювати самостійно, використовуючи інструкційні карти,  виховувати охайність, старанність і уважність).

Номер слайду 3

1. Який елемент виробу робить спідницю функціональною та спрощує процес її вдягання та знімання?2. Які види застібок ви знаєте?3. Які види застібок «блискавок» вам відомі?

Номер слайду 4

Вибір виду застібки залежить від моделі, тканини, з якої виготовляється спідниця, індивідуальних вподобань та модних тенденцій.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

ЦЕ ЦІКАВОІсторія «блискавки» налічує понад сто років. Їх придумав американський інженер Уїткомб Джадсон для свого хворого товариша, якому було важко шнурувати черевики. Джадсон створив застібку з двох ланцюжків, що складалися з гачків і петель. Елементи конструкції зчіплювалися за допомогою ключика-язичка. Довгі роки цей винахід не мав успіху через його складність. До винаходу додавалася інструкція на двох сторінках! люди ніяк не могли навчитися користуватися «блискавкою», а її виробництво було дуже дороге. «Блискавка» набула популярності тільки через 20 років, коли шведський інженер Гідеон Сунбек зробив застібку тоншою, гнучкішою і надійнішою, збільшивши кількість гачків. 

Номер слайду 7

У 1923 році президент великої взуттєвої компанії Бертран Рок вибрав «блискавку» для нової моделі гумових калош. вона сподобалася йому за характерний звук — zzzzzip! (щось на зразок нашого «вжик!»). З того часу в англійській мові застібка отримала нове ім'я — зіпер. У середині XX століття нові технології дозволили їй міцно влаштувалися на дамських сукнях. і до сьогодні вона є не тільки прикрасою, а й незамінною частиною багатьох виробів.

Номер слайду 8

Застібка «блискавка» У. Джадсона

Номер слайду 9

Існують різні види «блискавок». Усі вони виконують однакову функцію, але мають конструктивні відмінності. Залежно від форми зубців та зовнішнього вигляду застібки «блискавка» бувають тракторні, спіральні та потайні 

Номер слайду 10

Зубці застібок виготовляють з пластмаси або металу

Номер слайду 11

Вшивають застібку в спідницю у верхню частину лівого бічного шва, середнього шва заднього або переднього полотнищ

Номер слайду 12

 Обробка застібки тасьмою «блискавка» з розташуванням зубців застібки на однаковій відстані від згинів припуску

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Обробка застібки тасьмою «блискавка» зі зміщенням зубців застібки в бік переднього полотнища

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Практична робота. Обробка застібки. Обладнання, інструменти та матеріали: швейна машина, праска, прасувальна дошка, голки, нитки, шпильки, ножиці, спідниця, тасьма «блискавка». Правила безпеки: робота виконується з дотриманням правил безпечної праці в шкільних майстернях.

Номер слайду 17

Послідовність виконання роботи:1. Запрасувати згини припуску на застібку.2. Вибрати спосіб вшивання застібки у виріб.3. Приметати ліву і праву частини «блискавки» до переднього та заднього полотнищ спідниці обраним способом.4. Пришити тасьму «блискавка» на швейній машині.5. Видалити зметувальні стібки та виконати ВТО застібки.

Номер слайду 18

Робота в парах. Уважно розгляньте зображення спідниць. Зважаючи на моделі й особливості тканин, обговоріть та доберіть спосіб обробки застібки. висновки запишіть у зошит.

Номер слайду 19

Контрольні запитання1. Які види застібок ви знаєте?2. Які бувають види тасьми «блискавка»?3. Як обробити застібку тасьмою «блискавка»?4. Що полегшує роботу при обробці потайної застібки «блискавка»?

Номер слайду 20

Працюємо творчо й самостійно. Самостійно розробіть моделі спідниць, у яких застібка «блискавка» виконує декоративну функцію. намалюйте ескізи в зошиті.

Номер слайду 21

ЦЕ ЦІКАВОЗастібки «блискавка» мають не тільки експлуатаційне застосування. Сучасні дизайнери використовують їх для виготовлення різних видів оздоблення.

Номер слайду 22

.я зрозуміла, що… тепер я можу… я навчилась…у мене вийшло…мені захотілось…я спробую…я змогла… Закінчи речення

pptx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
4004
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку