Презентація на тему "Використання інформаційно-комунікаційних технологій та інтернет-ресурсів під час освітнього процесу з дітьми дошкільного віку. "

Про матеріал
Презентація знайомить педагогів з перевагами, засобами, напрямками використання ІКТ та інтернет-ресурсів в освітньому процесі ЗДО.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання інформаційно-комунікаційних технологій та інтернет-ресурсів під час освітнього процесу з дітьми дошкільного віку.

Номер слайду 2

«Педагог має подбати про те, щоб якомога більше органів чуття - око, вухо, голос, чуття мускульних рухів і, навіть, якщо можливо нюх та смак, взяли участь в акті запам’ятовування… За такого дружного сприяння всіх органів в акті засвоєння ви переможете найлінивішу пам'ять» К. Ушинський

Номер слайду 3

Істотні переваги використання ІКТ в освітньому процесі1. Інформаційні технології значно розширюють спектр використання освітньої інформації. Застосування кольору, графіки, звуку дозволяє відтворювати реальний предмет або явище .2. Використання комп’ютера дозволяє істотно підвищити мотивацію дітей до навчання.3. ІКТ втягують дітей в освітній процес, сприяючи найбільш широкому розкриттю їх здібностей, активізації розумової діяльності.4. Навчання із застосуванням комп’ютера сприяє формуванню у дітей рефлексії. 5. Навчальні програми з використанням ІКТ дають можливість наочно уявити результат своїх дій, можливість виправити помилку, якщо вона зроблена.

Номер слайду 4

Засоби інформаційно-комунікативних технологій- комп'ютер;- інтернет;- телевізор;- фотоапарат, принтер;- мультимедіа;- відео, DVD, CD, аудіовізуальне обладнання . Види інтерактивних матеріалів- фотографії;- відеоролики;- відеофрагменти (фільмів, казок, мультфільмів);- презентації (електронні книги, електронні виставки);- дитячі розвиваючі комп'ютерні ігри;- колекцій цифрових фотографій і мультфільмів.

Номер слайду 5

Напрямки використання ІКТ та інтернет-ресурсів в освітньому процесі1. Опосередковане навчання та розвиток: - підбір ілюстративних, наочних, аудіо матеріалів для освітньо-виховної діяльності, оформлення стендів, альбомів, групового приміщення; - створення дидактичних ігор; - підбір додаткового пізнавального матеріалу, знайомство зі сценаріями свят та інших заходів; - обмін досвідом, знайомство з періодикою, напрацюваннями інших педагогів ; - оформлення групової документації. 2. Безпосереднє навчання та розвиток: - комп`ютерні ігри та програми розвиваючого характеру; - мультимедійні презентації; - мультиплікаційні фільми.

Номер слайду 6

Мультимедійна презентація. Презентації в програмі Рower Рoint - це зручний і ефективний спосіб надання інформації. Він поєднує в собі динаміку, звук і зображення, тобто ті чинники, які найдовше утримують увагу дитини. Види презентацій: - для позначення теми або як супровід до пояснення педагога;- для супроводу невеликих театралізованих сценок чи постановок казок дітьми; - для супроводу свята для дітей;- для контролю знань та ін.

Номер слайду 7

Комп`ютерні ігри та програми Комп’ютерні ігри сприяють:- швидкому формуванню вмінь орієнтуватися на площині і у просторі;- підвищенню ефективності уваги і поліпшенню пам`яті;- оволодінню навичками читання;- активному поповненню словникового запасу;- розвитку дрібної моторики;- вихованню цілеспрямованості.

Номер слайду 8

Види комп’ютерних ігор Розвиваючі комп’ютерні ігри (спрямовані на формування загальних розумових здібностей, а також пам’яті, мислення, уваги). Навчальні комп’ютерні ігри (які знайомлять дитину з початками математичних понять, дидактичних уявлень, з основами систематизації, класифікації, синтезу, аналізу понять, навчають грамоті, читанню). Ігри – квести (де правила гри приховані і дитина повинна дійти до усвідомлення цілі і способу дій, тобто знайти ключ для розв’язання завдання).Ігри – забави (без завдань для розвитку, проте дають можливість дитині порозважатись, здійснити пошукові дії і побачити результат у вигляді мультика); Комп’ютерні діагностуючі ігри (допомагають виявити рівень знань, розвитку, здібностей або відхилень).

Номер слайду 9

Мультиплікаційні фільми. Критерії добору мультфільмів, як засобу навчання та розвитку дітей:- емоційна та мовленнєва насиченість сюжету мультфільму;- відповідність структури текстів мультфільму можливостям дитячого сприймання й розуміння, життєвому досвіду дитини;- динамізм фільму, гострота й експресивний розвиток сюжету, захопливі для дитини пoдiї;- яскравість, оригінальність та індивідуальність зображення героїв,що запам'ятовуються;- зв'язок фільму з реальною життєвою ситуацією дитини, її відносинами з довкіллям;- пробудження бажання наслідувати позитивного героя, його поведінку, вчинки.

Номер слайду 10

Робота за комп'ютером - Старший дошкільний вік - 2 рази на тиждень. - Тривалість роботи з комп'ютером - до 10 хвилин. Перегляд телепередач, мультфільмів: - Дошкільний вік - 1 раз на день.- Тривалість перегляду: для дітей 3 - 4 років - 20 хвилин на день, для дітей 5 - 6 років - 30 хвилин . Санітарно-гігієнічні вимоги

Номер слайду 11

Правила та вимоги до організації занять- дотримання санітарно-гігієнічних вимог- правильне оснащення робочого місця;- раціональна робоча поза;- якість відеомонітора;- відповідність використовуваних комп'ютерних програм віку дітей;- проведення фізкультхвилинок та комплексів вправ для очей;- дотримання тривалості роботи на ПК.

Номер слайду 12

Використання інформаційно-комунікаційних технологій в освітньому процесі - один з найбільш перспективних напрямів підвищення якості освіти, формуванні основних життєвих компетенцій у дітей дошкільного віку.

Номер слайду 13

Дякую за увагу

pptx
Додано
21 березня 2023
Переглядів
2479
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку