Презентація на тему "Виробнича фізична культура"

Про матеріал

Виробнича фізична культура - раціонально визначена та методично обґрунтована система оздоровчих, професійно-прикладних фізкультурних заходів, спрямованих на збереження і підвищення здатності людини до трудової діяльності на виробництві.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виробнича фізична культура

Номер слайду 2

Виробнича фізична культура - раціонально визначена та методично обґрунтована система оздоровчих, професійно-прикладних фізкультурних заходів, спрямованих на збереження і підвищення здатності людини до трудової діяльності на виробництві. Завдання виробничої фізичної культури: 1. Зміцнення здоров’я працівників. 2. Створення найбільш сприятливих умов для оволодіння професією, підвищення і збереження кваліфікації та професійної працездатності. 3. Сприяння швидкому відновленню працездатності та зниженню втоми як під час роботи, так і після неї.4. Профілактика професійних захворювань та попередження травматизму.

Номер слайду 3

Ввідна гімнастика. Вправи які необхідно обов’язково включати до ввідної гімнастики (тривалість 5 -7 хв.), незалежно від виду діяльності: ходьба; - вправи на точність рухів і концентрацію уваги; - дихальні вправи.

Номер слайду 4

Виробнича гімнастика Це набір елементарних фізичних вправ, які виконуються працівниками на робочому місці впродовж 10-15 хв. та включаються у режим робочого дня з метою підвищення працездатності, зміцнення здоров’я і запобігання втомі працівників, що виникли у першій половині робочого часу. Комплекс вправ для виробничої гімнастики складається з урахуванням особливостей трудового процесу, віку та статі працівників, а також стану здоров’я. Виробнича гімнастика може проводитися як поряд із робочим місцем, так і за межами виробничих приміщень.

Номер слайду 5

Паузи активного відпочинку. Фізкультурні паузи - це фізичні вправи тривалістю 4-5 хв., що використовуються у моменти, які виникають перед розвитком втоми працівників, з метою запобіганню зниження працездатності і збереженню високого рівню продуктивності праці протягом першої та другої половини робочого часу. Виконання вправ фізкультурної паузи в середньому і швидкому темпі відновлює працездатність набагато ефективніше, ніж виконання цих же вправ у повільному темпі. Фізкультурні хвилини - це комплекс фізичних вправ тривалістю 1,5-2 хв., які проводяться для зниження локальної втоми, коли виникає необхідність відпочинку. Існують фізкультурні хвилини загальної динамічної дії, загальної ізометричної дії, для покращення мозкового кровообігу, для зняття втоми з плечового поясу, для покращення кровообігу в нижніх кінцівках.

Номер слайду 6

Виробнича фізична культура у позаробочий час – це оздоровчо -відновні заходи з використанням засобів фізичної культури, що здійснюються в межах організації чи виробництва, для чого створюються спеціалізовані комплекси, або у спортивних спорудах міста, які орендуються для працівників. Методика оздоровчої-профілактичної фізичної культури включає:- швидкість дозованої щоденної ходьби 100–120 кроків за хвилину 2 рази на день довжина дистанції 4 -5 км;- темп ходьби на прогулянках перед сном довжиною дистанції 2 км - 70-80 кроків за хвилину;- виконання щоденних фізичних вправ тривалістю 30-45 хвилин, із змінним темпом.

Номер слайду 7

Систематичні заняття фізичними вправами сприяють підвищенню ефективності виробництва, якості роботи, зростанню продуктивності, зниженню захворювань і травматизму. Основні завдання організатора ФВіС:– створення умов для проведення фізкультурно-оздоровчої і спортивної роботи на підприємстві, у робітничих гуртожитках, заміських базах підприємства, зонах відпочинку та ін.;– організація роботи груп різного оздоровчого спрямування (туризм, спортивне орієнтування, ритмічна гімнастика, атлетична гімнастика тощо), у тому числі й абонементних з кваліфікованими фахівцями; – розробка заходів щодо розвитку матеріальної бази та реалізація цих заходів. У цілому можна відзначити, що робота організатора складається із трьох основних видів діяльності: організаційної; агітаційно-пропагандистської; методичної.

Номер слайду 8

1-а група - професії легкої праці, робота пов’язана з виконанням простих операцій кистями та пальцями рук. Напруження уваги і зору при обмеженій рухливості та робоча поза стомлюють людину своєю одноманітністю. Прикладом може бути праця на конвеєрі.2-а група - професії фізичної праці середньої напруженості, робота виконується в позі стоячи, включає елементи розумової та фізичної праці, вимагає напруження уваги, зору, великої точності. Рухи різноманітні, динамічні, з помірними фізичними зусиллями. Прикладом є праця на верстатах.

Номер слайду 9

3-я група - професії важкої фізичної праці; робота пов’язана із застосуванням значних фізичних зусиль. В основному виконується стоячи, за участю практично всіх м’язових груп, викликає значну фізичну втому. Прикладом можуть бути праця вантажників, монтажників – висотників, малярів4-а група - професії розумової праці; робота вимагає значного інтелектуального, нервового, емоційного напруження, але малорухома, без фізичних зусиль. Прикладом можуть бути праця бухгалтерів, вчителів, науковців.

Номер слайду 10

Сільськогосподарське виробництво має свою специфіку, суттєво відрізняється від інших сфер виробництва. Зазначені особливості змісту оздоровчої фізичної культури аграріїв вимагають вирішення таких завдань:• упровадження засобів фізичної культури в режим праці, відпочинку, формування здорового способу життя;• зміцнення здоров’я, розвиток фізичних якостей, продовження творчого довголіття;• формування, удосконалення рухових умінь і навиків, необхідних у виробничій діяльності та побуті;• підвищення працездатності, забезпечення результативної виробничої діяльності у важких і мінливих умовах;• профілактика професійних захворювань, позбавлення негативних проявів, що виникають у виробничій і побутовій праці тощо.

Номер слайду 11

Фахівці, які працюють у сільськогосподарському виробництві, умовно поділяються на чотири професійні групи:- тваринники: ветлікарі, зооінженери, зоотехніки, скотарі, доярки; - хлібороби, рільники, працівники лісового господарства;- механізатори: трактористи, комбайнери, інженери-механіки, інженери-електрики;- працівники адміністративно-управлінського апарату: керівники, бухгалтери, контролери, обліковці тощо.

Номер слайду 12

Методика виробничої гімнастики включає два компоненти: методику складання комплексів виробничої гімнастики та методику їх проведення в режимі робочого дня. Обидва компоненти тісно пов’язані один з одним, вони визначають ефект занять. Якщо грамотно складений комплекс фізичних вправ проводиться не вчасно, то він принесе мало користі, так само як комплекс, складений без урахування основних методичних вимог до різних видів виробничої гімнастики. Методики складання та проведення комплексів у різних видах виробничої гімнастики мають суттєві відмінності. Якщо місце вступної гімнастики визначено чітко - до початку роботи, то час проведення інших видів виробничої гімнастики залежить від динаміки працездатності людини протягом трудового дня.

pptx
Додано
19 липня 2018
Переглядів
3191
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку