Презентація на тему "Виробництво та застосування бетону"

Про матеріал
Бетон — штучний каменеподібний матеріал, результат раціонально підібраної суміші в'яжучого, заповнювачів, води і, при потребі, спеціальних добавок. До затвердіння цю суміш називають бетонною. Один з основних будівельних матеріалів, що застосовується для виготовлення збірних залізобетонних та бетонних конструкцій і бетонних виробів, а також для будівництва монолітних бетонних і залізобетонних споруд.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: «Виробництво і застосування бетону»

Номер слайду 2

Бето́н — штучний каменеподібний матеріал, результат раціонально підібраної суміші в'яжучого, заповнювачів, води і, при потребі, спеціальних добавок. До затвердіння цю суміш називають бетонною. Один з основних будівельних матеріалів, що застосовується для виготовлення збірних залізобетонних та бетонних конструкцій і бетонних виробів, а також для будівництва монолітних бетонних і залізобетонних споруд.

Номер слайду 3

Суміш щебню(подрібненої гірської породи гранітного походження), піску й цементу дістала назву бетон, який також широко використовують у будівництві. Зведення мостів, будинків, гребель не обходиться без залізобетону – бетону, підсиленого залізним каркасом.

Номер слайду 4

У випадку зведення будови з бетону його види і марки визначаються на стадії створення проекту. Для різних елементів будівельної конструкції (фундаменти, що тримають стіни, внутрішні перегородки, підлоги) застосовуються різні види і марки бетонів.

Номер слайду 5

Сфери застосування бетону в сучасному будівництві постійно розширюються. Широкі перспективи використання високоміцних бетонів (важких і легких), а також бетонів із заданими фізико-технічними властивостями: малою осадкою і рухливістю, морозостійкістю, довговічністю, тріщиностійкістю, теплопровідністю, жаростійкістю і захисними властивостями від радіоактивних дій.

Номер слайду 6

Історія бетону. Хоч часто бетон сприймається як новітній матеріал, але насправді його використовують вже тисячі років, відомий ще в IV тисячолітті до н. е — Шумер. Давньоримська монументальна архітектура в часи свого розквіту була саме бетонною. Такі відомі споруди як Колізей, Пантеон чи знамениті римські дороги збудовані саме з бетону. Саме майже двохтисячолітнє існування цих споруд (наприклад 43 м бетонний купол Пантеону досі цілий) свідчить про можливості цього давнього але досі актуального будівельного матеріалу.

Номер слайду 7

Класифікація бетону. За видом в'яжучого матеріалу (основна класифікація):цементні (найпоширеніші);асфальтові (найпоширеніші у будівництві доріг);вапняні;гіпсові;глинянітощо.

Номер слайду 8

За характером та структурою заповнювачів:важкий або звичайний (об'ємна вага > 1 800 кг/м³), із заповнювачами із щебеню або гравію з щільних порід, застосовується в залізобетонних та бетонних конструкціях, де потрібна висока міцність і щільність;особливо важкий (> 2 700 кг/м³) із заповнювачами з бариту, залізних руд або металів; застосовується для захисту від γ-променів на атомних електростанціях, в лабораторіях і т. п.;легкий бетон (< 1 800 кг/м³) — арболіт, шлакобетон, пемзобетон та ін. — з легкими заповнювачами відзначається малою теплопровідністю і застосовується для огороджувальних конструкцій та покриттів; особливо легкий — ніздрюватий бетон (пінобетон, газобетон) з об'ємною вагою 800 — 600 кг/м³ та менше.

Номер слайду 9

За матеріалом арматури:бетон зі сталевою арматурою — залізобетон (найпоширеніший):із ненапруженою арматурою;із попередньо напруженою арматурою;деревобетон;очеретобетон;бетон, армований синтетичним волокном;дисперсне армування (фіброю)тощо

Номер слайду 10

За консистенцією бетонної суміші:жорсткий — застосовується для масивних монолітних конструкцій;пластичний — для тонкостінних густоармованих конструкцій.

Номер слайду 11

За властивостями: Водонепроникний бетон— конструкційний бетон, що не пропускає воду при 0,2 МПа і вище. Застосовується в шахтному, гідротехнічному, транспортному будівництві. Морозотривкий бетон — бетон, що має підвищену морозостійкість (розрахований на більшу кількість циклів замерзання-відмерзання у порівнянні з неморозостійкими бетонами). Вогнетривкий бетон — бетон, що має підвищену вогнетривкість (витримує до зруйнування вищі температури, ніж невогнетривкі бетони).

Номер слайду 12

За способом бетонування: Торкетобетон — бетон, що отримується торкретуванням бетонної суміші на поверхню будівельних конструкцій або форму за допомогою цемент-пушки.

Номер слайду 13

Складові частини бетону. До 85% складу становлять заповнювачі, здебільшого місцеві матеріали. Розрізняють заповнювачі:дрібні (пісок природний або штучний, шлаковий пісок тощо) з розміром зернин від 0,08 до 5 мм;крупні (щебінь або гравій) з розміром зернин від 5 до 70 мм, а для масивних споруд — до 120 мм.

Номер слайду 14

Крім заповнювачів із щільних гірських порід, застосовуються легкі заповнювачі — природні (пемза, туф, ракушняк) або з штучних пористих матеріалів (керамзит, термозит тощо).пемзаракушняктуф

Номер слайду 15

Клей (цементуюча речовина) складається з в'яжучих матеріалів і води; бувають різновидності, що тужавіють без води, наприклад асфальтобетон. В'яжучими матеріалами є цемент, глина, вапно, гіпс, рідке скло, бітум, смола тощо. Можуть бути бетони:з сумішшю дрібного і крупного заповнювача,з одним дрібним заповнювачем (піщаний або дрібнозернистий Б),з одним крупним заповнювачем (крупнозернистий),зовсім без заповнювача (ніздрюватий).

Номер слайду 16

Властивості бетону. Найголовніша властивість — міцність при стисканні. Залежить від:якості в'яжучого матеріалу,від водов'яжучого (водоцементного) відношення (чим воно вище, тим нижча міцність),від щільності заповнювачів і самого бетону.

Номер слайду 17

Міцність розрізняють за так званими марками, що відповідають границі міцності при стиску 28-денного бетонного кубика з розміром ребра 20 см. Марки бетону в кг/см²:звичайні — 25, 35, 50, 75, 100, 150, 200, 300, 400, 500, 600;легкі — 10, 15, 25, 35, 50, 75, 100, 150, 200.

Номер слайду 18

Розрізняють ще такі властивості: морозостійкість, водонепроникність, жаростійкість, кислотостійкість, міцність на згин, стійкість проти корозії та ін. Для одержання бетону потрібної марки роблять розрахунок складу, що визначається відношенням (головним чином вагою, рідше за обсягом) цементу, піску та щебеню (гравію) в бетонній суміші:1 : П : Щ

Номер слайду 19

Вага або об'єм цементу приймаються за одиницю у відношенні до піску (П) та щебеню (гравію) — (Щ). Всі матеріали для виготовлення бетонної суміші обов'язково дозуються. Іноді в бетонну суміш додають спеціальні речовини (хімікати), так звані добавки — активні, прискорюючі або уповільнюючі тужавіння та ін. Умови тужавіння бетону до набуття ним розрахункової міцності вимагають додержання певного режиму температури і вологості (захист від сонячних променів, поливання водою, запобігання замерзанню при мінусових температурах тощо). Виготовлення бетонної суміші провадиться в бетономішалках, на спеціалізованих механізованих бетонних заводах або бетонозмішувальних установках.

Номер слайду 20

Бето́н доро́жній — багатокомпонентний, штучно отриманий кам'яноподібний матеріал, який являє собою затверділу суміш в'яжучого (цементу), заповнювачів, води та необхідних домішок.

Номер слайду 21

Залізобето́н — це композиційний будівельний матеріал, що являє собою залиту бетоном сталеву арматуру.

Номер слайду 22

Запатентований залізобетон в 1867 році Жозефом Моньє як матеріал для виготовлення кадовбів для рослин.

Номер слайду 23

У XX столітті залізобетон є найрозповсюдженішим матеріалом в будівництві.

Номер слайду 24

Термін «залізобетон» абстрактний і вживається зазвичай у виразі «теорія залізобетону». Якщо мова йде щодо конкретного об'єкта, правильніше говорити «залізобетонна конструкція», «з/б конструкція», «залізобетонний елемент».

Номер слайду 25

До позитивних якостей залізобетонних конструкцій відносяться:невисока ціна — залізобетонні конструкції значно дешевші від сталевих;вогнестійкість — порівняно зі сталлю і деревом;технологічність — при бетонуванні нескладно отримувати будь-яку форму конструкції;хімічна і біологічна стійкість — не схильний до корозії, старіння, гниття.

Номер слайду 26

До недоліків залізобетонних конструкцій належать:невисока міцність при великій масі — міцність бетону в середньому в 10 разів менша, ніж міцність сталі. У великих конструкціях залізобетон «несе» більше своєї маси, ніж корисного навантаження.

Номер слайду 27

Баритобето́н — особливо важкий бетон, в якому заповнювачем служить барит або баритова руда або їх суміш з металевим скрапом. Застосовується для захисту персоналу, що обслуговує ядерні реактори, від радіоактивного випромінювання.

Номер слайду 28

Полімербетон — композиційний матеріал, що складається з високомолекулярних смол, дрібного й великого заповнювача, тонкомолотого наповнювача й добавок. Сполучними в полімербетоні можуть бути: фуранові, поліефірні, епоксидні полімери. Одержують шляхом інтенсивного перемішування підігрітих заповнювачів, смол і добавок з наступним зануренням у форму, ущільненням і витримкою при температурі до 1000. Заповнювачі вибирають залежно від умов експлуатації. Полімербетон — єдиний матеріал, що успішно працює в цехах хімічної, харчової, целюлозної промисловості, забезпечуючи корозійну стійкість несучих і самонесучих конструкцій. Від звичайного бетону полімербетон відрізняється не тільки хімічною стійкістю, але й високими показниками міцності: при стиску — 60-120 МПа, при розтяганні — 7-40 МПа, морозостійкість — 200—300 циклів, але його вартість у кілька разів вище цементних. Застосування полімербетону доцільно там, де його вартість буде виправданою.

pptx
Додано
20 січня 2019
Переглядів
3870
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку