Презентація на тему: "Віртуальна екскурсія пам'ятними місцями гетьмана-емігранта Пилипа Орлика"

Про матеріал
Презентацію на тему: "Віртуальна екскурсія пам'ятними місцями гетьмана-емігранта Пилипа Орлика" можна використовувати як у освітньому процесі, так для позакласних занять та самоосвіти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Віртуальна екскурсія пам'ятними місцями гетьмана-емігранта Пилипа Орлика

Номер слайду 2

Мудрий державник і дипломат зустрів смерть у такому убозтві і бідності, що молдовський господар мусив поховати його власним коштом. Після смерті Пилипа Орлика його справу гідно продовжував син Григір, який був маршалом Франції. Його нащадки від шлюбу з графинею Оленою Дентевіль і досі живуть у Франції, зберігаючи родинний архів. Певно живуть нащадки гетьмана-емігранта і в Україні. Родину Орликів дбайливо вшановують на Україні і пам’ятають у Європі, зокрема у Швеції, Франції, в Парижі, Польщі, Литві, Білорусії, зокрема:● на честь Пилипа Орлика названо вулиці в багатьох населених пунктах України;● у шведському місті Крістіанстад встановлена меморіальна табличка на будинку, де проживав Орлик;● у селі Косута Вілейського району Мінської області встановлено пам’ятний знак;● червень 2011 року – пам’ятник Орлику у Києві (скульптор Анатолій Кущ), який встановлено на вулиці, названій на його честь;● 29 червня 2011 року – пам’ятник у Крістіанстаді (Швеція);● в Україні заснована премія імені Пилипа Орлика;● Орлик зображений на поштовій марці України, випущеній у 1997 році в серії, яка присвячена українським гетьманам.

Номер слайду 3

На перетині вулиць Липської та Пилипа Орлика до 2011р. стояв пам'ятний знак. На камені - напис: «На цьому місці буде встановлено пам'ятник автору першої української конституції гетьману Пилипу Орлику»Зупинка 1 « Вулиця Липська»

Номер слайду 4

В Києві з нагоди 15-ї річниці ухвалення Конституції України та на відзначення 300-ліття Конституції Пилипа Орлика 27 червня 2011 року було відкрито пам’ятник видатному гетьманові (скульптор Анатолій Кущ). Монумент встановлено у сквері на перетині вулиць Липської та Пилипа Орлика. Зупинка 2 «Пам’ятник Пилипу Орлику в м. Києві »

Номер слайду 5

Вулиця Пилипа Орлика, будинок №1. Портал дверей та пам'ятна дошка Пилипу Орлику. На дошці - напис:«Пилип Орлик (21. X.1672р. - 26. V.1742р.) Видатний державний і політичний діяч, гетьман України 1710-1742рр., автор першої української Конституції 1710р. Разом з гетьманом І. Мазепою та кошовим отаманом Війська Запорізького К. Гордієнком боровся за утвердження незалежної української держави.» Зупинка 3 «Вулиця Пилипа Орлика, будинок №1»

Номер слайду 6

Будинок №3 - пам'ятка архітектури кінця XIX - початку XX століття. Зараз у будинку №3 міститься Академія правових наук України (київський регіональний центр). Зупинка 4 «Вулиця Пилипа Орлика, будинки №1 та №3»

Номер слайду 7

13 жовтня 2007 р. на Вілейщині (Мінська область) — історичній батьківщині видатного державного діяча України, гетьмана й автора її першої Конституції Пилипа Орлика відбулися урочистості, присвячені 335-річчю з дня його народження. Зупинка 5 «Пам’ятна дошка на вулиці, названій на честь Пилипа Орлика у місті Вілейка (Мінська обл.)»

Номер слайду 8

У шведському місті Крістіанстад встановлено меморіальну дошку на будинку, де проживав у 1715 році гетьман Пилип Орлик. У Швеції мешкали українські козаки — учасники Північної війни (1700—1721 роки). Зупинка 6 « Пам'ятна дошка у м. Крістіанстад »

Номер слайду 9

29 червня 2011р. у місті Крістіанстад (Швеція) за участю українського артиста Богдана Бенюка відбулося урочисте відкриття пам’ятника та меморіальної дошки українському гетьману Пилипу Орлику. Зупинка 7 « Пам'ятник Пилипу Орлику у місті Крістіанстад »

Номер слайду 10

9 квітня 2010 року на території Бендерської фортеці (споруджена в 1538—1541 роках під керівництвом архітектора Сінан на правому березі річки Дністер у місті Бендери Молдова),було відкрито пам'ятник Конституції Пилипа Орлика, встановлений на честь її 300-річчя. Пам'ятний знак споруджено у вигляді книги, на якій викарбувано інформацію про історію написання Конституції та її повну назву українською і латинською мовами. Зупинка 8 « Бендерська фортеця»

Номер слайду 11

Пам'ятні знаки про одного з найбільших патріотів України Пилипа Орлика. Ювілейна монета присвячена пам`ятці української політично-правової думки XVIII ст. `Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорозького`.

Номер слайду 12

Поштові марки

Номер слайду 13

Оригінал документу «Конституції» П. Орлика з архіву музею у Швеції

Номер слайду 14

Булава Пилипа Орлика зберігається в Кабінеті курйозних речей міської бібліотеки шведського містечка Лінчопінг.

Номер слайду 15

«Іван Мазепа з Пилипом Орликом». Кін. ХІХ ст., м. Кам’янець Подільський. Полотно, олія. УЦНК “Музей Івана Гончара” - Невідомий художник XIX століття.

Номер слайду 16

Природним правом є визволятися від гноблення і трудитися, аби повернути те, що несправедливістю та переважною силою було забрано… Пилип Орлик. Дякую за увагу!Слава Україні!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Євдокименко Юлія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 листопада 2020
Переглядів
750
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку