Віртуальна екскурсія до Королівського замку у Варшаві (8 клас)

Про матеріал
Мета уроку: познайомити учнів з історією створення та сучасною історією замку у Варшаві; Тип уроку: комбінований урок Наочність: презентація Обладнання: комп’ютер, проектор, екран, ґаджети з виходом до мережі Інтернет, зошити; Міжпредметні зв’язки: всесвітня історія; художня культура; географія; Структура уроку І. Організаційний момент 1 хв. ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь 7 хв. ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності 4 хв. IV. Повідомлення теми та завдань уроку 3 хв. V.Вивчення нового матеріалу 10 хв. VI.Закріплення нових знань 5 хв. VII.Творче завдання 10 хв. IX.Заключна частина 5 хв.
Перегляд файлу

Тема уроку: Віртуальна екскурсія до Королівського замку у Варшаві (8 клас)

Мета уроку: познайомити учнів з історією створення та сучасною історією замку у Варшаві;

Тип уроку: комбінований урок

Наочність: презентація

Обладнання: комп’ютер, проектор, екран, ґаджети з виходом до мережі Інтернет, зошити;

Міжпредметні зв’язки: всесвітня історія; художня культура; географія;

Структура уроку

І. Організаційний момент 1 хв.

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь 7 хв.

ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності 4 хв.

IV. Повідомлення теми та завдань уроку 3 хв.

V.Вивчення нового матеріалу 10 хв.

VI.Закріплення нових знань 5 хв.

VII.Творче завдання 10 хв.

IX.Заключна частина 5 хв.

Хід і зміст уроку

І. Організаційний момент

1. Привітання;

2. Перевірка присутності учнів за журналом;

3. Ознайомлення учнів з планом уроку;

ІІ. Актуалізація опорних знань та вмінь

Актуалізація проводиться у формі беіди:

  1.               Що таке замок?
  2.               Для чого будували замки?
  3.               Які найвідоміші замки ви знаєте?

 ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності

На сьогоднішньому уроці ми матимемо змогу поринути віртуально до Королівського  замку у Варшаві, побачимо велич і  цієї споруди, дізнаємось історію збудування та сучасну історію споруди;

IV. Повідомлення теми та завдань уроку

Тема: Віртуальна екскурсія до Королівського замку у Варшаві

Завдання уроку: познайомити учнів з історією створення та сучасною історією замку у Варшаві;

V. Вивчення нового матеріалу

Використовуємо презентацію для розповіді.

Королівський замок у Варшаві (Zamek Królewski w Warszawie) - найвідоміша визначна пам'ятка польської столиці, яка декілька століть була резиденцію правителів Речі Постолитої, а сьогодні тут знаходиться один з найцікавіших музеїв Варшави, в якому відтворено інтер'єри королівської резиденції і зібрана велика колекція польських витворів мистецтва. Замок знаходиться У Старому місті Варшави, своїм головним фасадом він виходить на Замкову площу, а парковим фасадом - на Віслу.

Історія Королівського замку тісно пов'язана з історією самої Варшави, оскільки будівництво першого замку збіглося за часом із зведенням цього міста, що почалося в кінці 13 століття. Перша фортифікаційна споруда, що входила в систему оборонних міських стін, зводилася з дерева і була укріплена земляними валами. Тоді замок був володінням князів мазовецьких і належав братам Конраду I і Болеславу II. У 1340-х роках Варшава перетворилася на важливий центр князівської влади, а замок став не лише місцем проживання князя і його свити, але і будівлею для урочистих прийомів і судових розглядів. У цей період на території замку з'явилася перша кам'яна споруда – Башта Гродзка, вибудувана в готичному стилі за образом Тевтонської вежі в Хелмно.

Першим польським королем, який побував у замку князів мазовецьких, став Владислав II Ягайло, який навесні 1426 року, під час подорожі з Казімєжа (Кракова) в Плоцьк, зупинився на кілька днів у Варшаві. Але тоді король був усього лише гостем князя Януша Мазовецького, землі якого ще не входили до складу Польського королівства. Однак, через сто років, в 1526 році Варшава перейшла у володіння династії Ягеллонів, оскільки останній представник мазовецької лінії, молодий князь Януш III помер бездітним. У 1529 році король Сигізмунд I скликав у замку перший сейм, щоб підтвердити королівське право на землі Мазовецького князівства, яке остаточно увійшло до складу Польського королівства.

З XIV століття замок виконував функції резиденції династії Мазовецьких П'ястів, а від XVI століття був резиденцією владарів Першої Речі Посполитої: Короля і Сейму (Дому Посольського та Сенату). У XIX столітті, після закінчення Листопадового повстання 1830–1831 років, замок був переданий на потреби російської адміністрації. Під час І Світової війни слугував резиденцією німецького генерала-губернатора. В період з 1920 по 1922 роки - садиба Голови держави Другої Речі Посполитої. У 1926–1939 роках — був резиденцією Президента Другої Речі Посполитої. Замок, спалений і пограбований німцями у 1939 році, був дощенту знищений у 1944 році. У 1971 році відбудований та реконструйований у бароково-класицистичному стилі.

У наші дні ретельно відновлений Королівський замок є одним з найпопулярніших музеїв польської столиці, в якому можна побачити картини видатних живописців, старовинні меблі, нумізматичну колекцію, великі збори східних килимів і європейських гобеленів. Основні експозиції розташовані в залах замку, красивий декор яких заслуговує не меншої уваги, ніж самі колекції. Найбільш відомими оглядовими приміщеннями замку є: Овальна галерея, Лицарський, Мармуровий і Тронний зали, Зал асамблей, Великий зал, замкова каплиця.

VI.Закріплення нових знань 5 хв.

Закріплення нових знань у формі бесіди:

  1.               Що вам запам’яталося?
  2.               Що найбільше сподобалося у вигляді замку?
  3.               Чи хотіли б ви там побувати?

VII.Творче завдання 10 хв.

Завдання для учнів: описати свою  улюблену  памятку в Україні чи за її межами (учні можуть користуватися мережею Інтернет)

IX.Заключна частина 5 хв.

  1.               Вчитель повідомляє про досягнення цілей уроку
  2.               Домашнє завдання: зробити презентацію про свою улюблену пам’ятку історії,архітектури чи мистецтва (на вибір учня)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
10 листопада 2020
Переглядів
388
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку