Презентація на тему: "Вплив Кока - коли на організм людини"

Про матеріал
Метою нашого дослідження було: 1.Вивчити хімічний склад напою «Coca-Cola» ; 2.Розглянути цікаві факти про «Coca-Cola» ; 3.Дослідити вплив «Coca-Cola» на організм людини; 4.За результатами досліджень зробити висновки про користь чи шкоду газованого напою «Coca-Cola» на організм людини;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема науково – дослідницької роботи:« «Кока-Кола» та її вплив  на організм людини.» Автор науково - дослідницької роботи: Новік Поліна – учениця 8 класу КЗ « Перчунівський ліцей»Науковий керівник: Непота О. Д. – вчитель біології та хімії2023

Номер слайду 2

Мета дослідження:1. Ознайомитися з історією походження та властивостями газованого напою «Coca-Cola»;2. Опрацювати літературу з даної теми; 3. Провести анкетування серед учнів школи, (що відомо про газований напій «Coca-Cola»?);4. Сприяти формуванню ціннісного ставлення до свого здоров’я;

Номер слайду 3

Завданнями дослідження є: Вивчити хімічний склад напою «Coca-Cola» ;Розглянути цікаві факти про «Coca-Cola» ;Дослідити вплив «Coca-Cola» на організм людини; За результатами досліджень зробити висновки про користь чи шкоду газованого напою «Coca-Cola» на організм людини;

Номер слайду 4

Об’єкт дослідження – газований напій «Coca-Cola»предмет дослідженнявластивості газованого напою «Coca-Cola»методи дослідження:теоретичні: пошук аналіз узагальнення інформації практичні: проведення анкетування спостереження, експеримент

Номер слайду 5

Історичні відомості1886 рік – Джон Пембертон (фармацевт) зварив напій з незвичним смаком, який швидко набув популярності. Френк Робінсон (бухгалтер) дав назву напою - «Coca-Cola» До складу цього напою входили вода, цукор, кофеїн, три частини листя коки і одна частина горіхів тропічного дерева коли.

Номер слайду 6

Історичні відомості

Номер слайду 7

Хімічний склад «Coca-Cola» Щоб вивчити хімічний склад «Coca-Cola» я уважно прочитала на етикетці склад інгредієнтів напою:

Номер слайду 8

Хімічний склад «Coca-Cola» 1. Газована вода - пригнічує ферменти, які розщеплюють жири, що призводить до появи зайвих кілограмів ;2. Вітаміни групи Е: E150d   барвник) - цукровий колер (палений цукор);Е211   (бензоат натрію) - відхаркувальний засіб, консервант харчових продуктів, протигрибковий засіб;Е330   (лимонна кислота)E338   (ортофосфатна кислота), пожежо- та вибухонебезпечна речовина, при контакті викликає подразнення очей і шкірних покривів;E950   (ацесульфам калію) - погіршує роботу серцево-судинної системи, збуджує нервову систему, може викликати звикання; E951   (аспартам) - цукрозамінник, викликає головний біль, нудоту, сильне серцебиття, збільшення ваги, дратівливість, тривожний стан, втрату пам'ятіE952   -замінник цукру, штучний підсолоджувач, викликає рак;3. Аromas   - ароматичні добавки.

Номер слайду 9

Цікаві факти про «Coca-Cola»Перша Кока-Кола була створена, як ліки від депресії та інших нервових розладів;До складу першої версії Кока-коли входив екстракт листя коли, ванілін, масла лайма, лимона і мускатного горіха, а також апельсиновий еліксир і кофеїн. Напій не був газований. У світі кожну секунду випивається близько півтори тисячі літрів Кока-Коли. У звичайній 0,33 банці міститься одинадцять чайних ложок цукру. Активний інгредієнт Кока – Коли – ортофосфатна кислота.Її р. Н дорівнює 2.8. За 4 дні такий рівень кислотності може розчинити нігті людини

Номер слайду 10

Вплив «Coca-Cola» на організм людини. Через 5 хвилин після вживання в організмі збільшується вироблення дофаміну, який допомагає контролювати центри задоволення. Це викликає відразу бажання випити ще одну баночку газованої води. Через 10 хвилин 10 чайних ложок цукру ударять по травній системі. Блювального рефлексу не відбудеться, тому що фосфорна кислота пригнічує дію цукру. Протягом 20 хвилин після вживання в організмі різко підвищується рівень цукру, зіниці розширюються, відбувається сплеск інсуліну. Після цього печінка починає переробляти цукор в жир. Через 40 хвилин. Поглинання кофеїну завершено. Зіниці розширюються, кров’яний тиск збільшується, тому що печінка викидає більше цукру в кров. Через 45 хвилин. Ваше тіло збільшить виробництво гормону дофаміну, стимулюючи центр задоволення мозку. Такий же принцип дії, наприклад, у героїну. Через годину. Фосфорна кислота зв’язує кальцій, магній і цинк у вашому кишківнику, прискорюючи метаболізм. Збільшується виділення кальцію через сечу. Через дві години. Сечова система виводить з організму кальцій, магній, цинк, які знаходяться у кістках людини. Також виводяться з організму натрій, калій, електроліт і вода. Людина врешті стає дратівливою, млявою.  

Номер слайду 11

Вплив Кока –Коли на організм людини Особливу увагу варто приділити ортофосфатній кислоті. Це небезпечна харчова добавка знаходиться у великій кількості у складі «Кока-коли». Потрапляючи в організм, вона виводить з кісток солі кальцію. Далі вони потрапляють в кров'яний потік і осідають у нирках, що шкодить подвійно.

Номер слайду 12

Вплив Кока –Коли на організм людини В результаті кісткова тканина втрачає кальцій, а в нирках формуються камені. Багато інших напоїв містять барвники та інші компоненти. Але тільки «Кока-кола» через наявність ортофосфатної кислоти знищує нирки. Крім цього, така харчова добавка погано позначається на зубній емалі, руйнуючи її і додаючи жовтизни.

Номер слайду 13

Вплив Кока –Коли на організм людини Кофеїн присутній і в інших напоях і ліках, але в поєднанні з перерахованими вище компонентами він перетворюється на потужну зброю, яка негативно позначається на організмі. Посилюється сечогінний ефект, тому виводяться корисні мінерали, які необхідні для здоров'я кісток.

Номер слайду 14

Вплив Кока –Коли на організм людини  Газована вода, що входить до складу напою, пригнічує ферменти, які розщеплюють жири, що призводить до появи зайвих кілограмів. На це впливає і цукор, який міститься в напої. Барвники надають шкоду шкірному покриву, шлунку, кишківнику, печінці.

Номер слайду 15

Вплив Кока –Коли на організм людини  У такий напій, як «Кока-кола», замість натурального цукру зараз добавляють замінник цукру. Його називають цикламат. Він являє собою синтетичний компонент, який в сотню разів солодше натурального продукту. Його виробляють на основі нафти. Ця речовина здатна викликати розвиток раку, тому що являє собою канцероген. У багатьох країнах цей продукт забороняється використовувати. На етикетці «Кока – коли» його позначають К952. 

Номер слайду 16

Вплив Кока –Коли на організм людини  Шкода для репродуктивної системи. Протягом багатьох років фахівці досліджували різноманітні напої, в тому числі і «Кока-колу». У підсумку вони прийшли до невтішних висновків. Доведено, що люди, які часто вживають цей напій, піддаються ризику порушити роботу репродуктивної системи. Чоловіки можуть зіткнутися з імпотенцією, а жінки - з безпліддям. 

Номер слайду 17

Перший рекламний щит «Кока-Коли», намальований ще в 1904 році, до сих пір знаходится на своєму місті в містечку Картерсвилл (штат Джоржія).

Номер слайду 18

Перший завод з виробництва «Кока – коли» в Україні відкрився у Львові в 1994 році. А вже в 1998 році на повну потужність запрацював ще один новозбудований завод біля міста Бровари, що на Київщині, який є одним із найбільших та найсучасніших в Європі. Зараз в Україні залишився один завод з виробництва даного напою у Київській області.

Номер слайду 19

Розділ ІІ. Практична частина. Експеримент 1. « Дія напою «Кока – кола» на білок молока» Ми відлили трохи напою у склянку, додали молока. Спостерігаємо бурхливу реакцію. Фосфорна кислота, яка є в складі Кока – коли, поєднується з білками молока. Утворюється біло – коричневий осад, а зверху освітлена рідина. Хімічна реакція така: утворюється сіль трикальцій фосфат та водень. Подібні зміни відбуваються і в нашому організмі з білковими молекулами в клітинах при вживанні досліджуваних напоїв.

Номер слайду 20

Розділ ІІ. Практична частина. Експеримент 1. « Дія напою «Кока – кола» на білок молока»

Номер слайду 21

Експеримент 2. « Дія «Кока – коли» на іржу»Взяли дуже іржаві болти та цвяхи, поклали їх у склянку та залили їх «Кока - колою». Реакція була бурхлива, мов невеличкий гейзер. На стінках склянки ми бачимо чорні пластівці іржі, яка відділяється від цвяхів. Коли ми протерли цвяхи ганчіркою, іржа зникла. Висновок: знов свою силу проявляє фосфорна кислота. Виходить що іноді «Колу» можна використовувати, як побутовий очисний засіб.

Номер слайду 22

Експеримент 2. « Дія «Кока – коли» на іржу»

Номер слайду 23

Експеремент №3 .«Дія напою Кока – Кола на тваринні клітини». Мета: з'ясувати дію «Кока-Кола» на тваринні клітини.«Дія напою на клітини м'яса.» Методика експерименту: Взяла шматочок м'яса і шматочок курячої печінки. Поклала їх в скляні чашки і додала напій. Результат експерименту: Через день печінка та м’ясо почали змінювати свій колір. На дні склянок з'явився рихлий осад. Білки м’яса вступили в реакцію з ортофосфатною кислотою і утворилася сіль – трикальцій фосфат і водень. На 4 -й день розчин «Кока-Кола» став прозоріший, коричневого осаду стало більше, а печінка змінила свій колір на рожево-білий і покрилася нальотом слизу. Висновок: коли ми п’ємо «Кока – колу» з нашого організму виводиться у великих кількостях кальцій,який нам необхідний для побудови зубів і кісток.

Номер слайду 24

Експеремент №3 .«Дія напою «Кока – Кола» на тваринні клітини». Отже, «Кока-Кола» агресивно діє на м'язову тканину (слизову оболонку шлунка) і може привести до розвитку гастриту або виразки шлунка.

Номер слайду 25

Експеремент №3 .«Дія напою Кока – Кола на тваринні клітини».

Номер слайду 26

«Дія напою на білок курячого яйця.»Методика експерименту: Взяла 1 яйце і відділила білок. Білок налила в скляну чашку. Залила білок «Кока – колою». Спостерігаю бурхливу реакцію. Результати експерименту:. Сталася денатурація білка курячого яйця, утворилися менш щільні згустки білка і так само, як і в досліді з м'ясом, з'явилися рихлі пластівці коричневого кольору (передбачаю, що це в осад випадають компоненти різних добавок, що знаходяться в напоях). Висновок: Подібні зміни відбуваються і в нашому організмі з білковими молекулами в клітинах при вживанні досліджуваних напоїв.

Номер слайду 27

«Дія напою на білок курячого яйця.»

Номер слайду 28

Експеремент №4 «Дія напою на рослинні клітини». Мета: з'ясувати дію Кока-Кола на рослинні клітини. Методика експерименту: Для цього досліду ми взяли проростки квасолі і пшениці. Контрольні зразки залили водою, а експериментальні - «Кока-кола». Результати експерименту. Через два дні я побачила, що у воді рослини добре розвиваються, а в експериментальних зразках виявила наступні зміни: проростки пшениці стали блідими, верхня частина листа почала скручуватися і засихати. Через два дні хлорофілу стало ще менше (листя ще блідіше) і майже все у верхній частині скрутилося і всохло. Висновок: Напій пригноблює розвиток пшениці і квасолі однаково: листя скрутилося і засохло.

Номер слайду 29

Експеремент №4 «Дія напою «Кока – кола» на рослинні клітини».

Номер слайду 30

 Поради для вибору здорових напоїв:1. Змінюйте звички – відмовтеся від цукровмісних напоїв. 2. Уникайте низькокалорійних напоїв. Так звані «дієтичні» напої із штучними замінниками цукру шкідливі для організму. 3. Спробуйте додати у воду шматочок лимона, апельсина, або мандарина, чи іншого натурального фруктового соку. 4. Не пийте енергетичні напої. Ці недешеві солодкі шипучі рідини мають стільки ж цукру, як і безалкогольні напої, плюс багато кофеїну і можуть призвести до підвищення кров’яного тиску. Особисто я - за здоровий спосіб життя!

Номер слайду 31

Висновок Проведені мною експерименти показали, що «Кока-Кола» шкідлива для здоров'я, так як є штучним продуктом, містить замінники цукру, багато кислот і різні харчові добавки, які негативно діють на організм. Узагальнивши вище викладене, можна зробити висновок, що «Кока-Кола» - небажаний продукт для раціону і категорично не рекомендуються підлітковому організму.

Номер слайду 32

Список використаних джерел:  Піль А. Моє тіло (Все про все). - М .: ТОВ «Видавництво Астрель», 2002.. Байер К., Шейнберг Л. Здоровий спосіб життя. М. : Світ, 1997.. Класі Л. та інших. Їжа - наш друг, їжа-наш ворог. Азбука здорового харчування. Пер. з англ. СПб. ; Рідерз Дайджест, 1999.. Попов С. В. Валеологія в школі і вдома. СПб,: Союз, 1998.. Сурін Ю. В. Методика проведення проблемних дослідів з хімії. Розвиваючий експеримент. - М.: Школа-Пресс, 1998.. Краузер Б., Фрімантл М. Хімія. Лабораторний практикум. М.: Хімія, 1995. Використані інтернет ресурси. 1.www.wikipedia.org 2. www.kuking.net. 3. www.ximik.ru.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
Додано
8 лютого
Переглядів
648
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку