Презентація на тему "Вплив шкідливих звичок на розвиток зародка"

Про матеріал
Презентація містить матеріали-пояснення впливу алкоголю,нікотину,наркотиків на розвиток зародку людини. Гарні якісні світлини .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив алкоголю,нікотину,наркотичних речовин на розвиток людини

Номер слайду 2

Що таке алкоголізм?сукупність шкідливих звичок, пов'язаних із зловживанням алкоголем, впливів на здоров'я, життя, працю і добробут людей.

Номер слайду 3

Ознаки алкоголізму: Хворобливий потяг до алкоголю;Ріст толерантності (зростає витривалість до великої кількості алкоголю);Втрата кількісного контролю;Наявність синдрому відміни або абстинентного синдрому.

Номер слайду 4

Наслідки вживання алкоголю. Перш за все відбувається отруєння кори головного мозку, де концентрація алкоголю на 60—70 % більша, аніж в крові. Аналогічні показники простежуються і на потомстві.

Номер слайду 5

Відхилення у розвитку. Відхилення фізичного й розумового розвитку дітей з'являються як результат зачаття в нетверезому стані, або вплив алкоголю на плід, що розвивається в утробі матері.

Номер слайду 6

Загроза алкоголю. Виникає загроза епілепсії у дітей, оскільки алкоголь вільно проникає у плід через плаценту, пошкоджує нервову систему.

Номер слайду 7

Дія на нервові клітини. Алкоголь — наркотична отрута, що діє насамперед на нервові клітини кори головного мозку. При цьому значно ослаблюється процес гальмування і відносно переважає процес збудження.

Номер слайду 8

Передозування. Великі дози алкоголю чинять паралізуючий вплив на деякі відділи центральної нервової системи. При ураженні центрів довгастого мозку настає порушення терморегуляції, дихання і серцевої діяльності—так званий коматозний стан.

Номер слайду 9

Вплив на шлунково-кишковий тракт. Алкоголізм викликає глибокі розлади діяльності шлунково-кишкового тракту, печінки, органів дихання, нирок, статевих залоз та ін. Організм алкоголіка втрачає опірність до захворювань.

Номер слайду 10

Вплив на зародок Шкідливий вплив споживання алкоголю під час вагітності на новонародженого відомо протягом століть і згадується ще в біблейські часи: «Зрозумівши, що ти завагітніла і носиш сина, не пий вина і сильних напоїв».

Номер слайду 11

Цікаво знати…У Стародавньому Карфагені і Спарті закони забороняли вживання алкоголю нареченими, щоб не допустити зачаття в стані сп'яніння та інтоксикації. Ближче до сучасності, в 20-х роках 18-го століття, в період «епідемії джина» в Британії, Британський Королівський Рада Лікарів доповідав Парламенту, що алкоголь є причиною народження «слабких, кволих і немічних дітей».

Номер слайду 12

Що таке нікотин?Нікотин — алкалоїд, який продукують рослини родини пасльонових. Біосинтез нікотину відбувається в коренях рослин, а накопичується він у листках. Його основна функція — захист рослини від поїдання, особливо комахами.

Номер слайду 13

Звикання до паління. В малій концентрації, тобто з середньої сигарети в організм поступає приблизно 1 мг нікотину, речовина діє на ссавців як стимулятор. Це один із факторів, що спричинюють звикання до тютюнопаління.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Наркотики і зародок Героїн, кокаїн, крек, ЛСД та фенциклидин (РСР). Коли мати приймає наркотик, разом з нею приймає наркотик і дитина. Якщо мати наркоманка, наркоманом стає дитина, і після пологів у нього спостерігаються точно такі ж симптоми «ломки», як при відмові від наркотиків (сильна дратівливість і нервове збудження). У дітей, чиї матері приймали наркотики під час вагітності, частіше виникають проблеми після народження, а наслідки можуть залишитися на все життя.

Номер слайду 16

Наслідки для плоду. Можливе вплив наркотиків на розвиток дитини включає в себе ризик народження мертвого плоду, викидня, зниженої ваги новонародженого, затримки розумового розвитку, передчасних пологів, а також розвитку синдрому раптової смерті дитини.

Номер слайду 17

Вплив на мозок дитини. Дослідники вважають, що такі наркотики, як опій і кокаїн, завдають шкоди дитині і непрямим чином, звужуючи кровоносні судини плаценти і обмежуючи таким чином постачання киснем плоду, створюють задушливий ефект, подібний дії нікотину. Кокаїн впливає на мозок дитини, приводячи до підвищеної дратівливості.

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
15 березня 2020
Переглядів
4223
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку