16 червня о 18:00Вебінар: Збереження здоров’я дітей з особливими освітніми потребами

Презентація до уроку: "Сенсорні системи рівноваги, нюху та смаку"

Про матеріал
У презентації подано матеріал про сенсорні системи рівноваги, смаку і нюху, їх будову та функції. Слайди супроводжуються схемами та малюнками.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сенсорні системи рівноваги, нюху і смаку

Номер слайду 2

Сенсорна система рівноваги виконує такі функції:сприйняття зміни положення в просторі голови і тіла людини;сприйняття напрямку і швидкості руху;підтримка рівноваги

Номер слайду 3

Сенсорна система рівноваги складається з відділів:острівцева частка кори великого мозкупериферичний відділ - вестибулярний апарат із механорецепторамипровідниковий відділ – присінково-завитковий нервмозочокядра стовбура мозкуцентральний відділ

Номер слайду 4

півколові каналиприсінокорганирівновагизавиткакістковий лабіринтперетинчастий лабіринт. Внутрішнє вухо – лабіринт: завитка присінок три півколові канали Від механорецепторів надходять сигнали: - статичні – пов’язані із положенням тіла - динамічні – по’вязані із прискоренням

Номер слайду 5

Присінок. Присінок заповнений ендолімфоюовальний мішечоккруглий мішечокгорбики - плямиволоскові клітинивійкижелатиноподібна речовинакристали отоліти. При зміні положення голови ендолімфа зміщується, тисне на отоліти, подразнюються війки

Номер слайду 6

Півколові каналиендолімфаампула – розширення каналугребінецьволоскові клітинижелеподібна речовина. При обертальних рухах ендолімфа відстає від стінок каналів, змінюється тиск на волоскові клітини

Номер слайду 7

Вестибулярний аппарат виконує функції в умовах земного тяжіння, інакше рідина і отоліти не будуть тиснути, людина не буде отримувати інформацію про положення тіла. Невагомість у космосі

Номер слайду 8

Морська хвороба виникає через конфлікт сигналів, що йдуть від органів зору і вестибулярного апарату до ЦНСядро вестибулярного нервацентр блювання

Номер слайду 9

Нюхова сенсорна система – це система, яка забезпечує сприйняття хімічних подразнень і формування відчуття запаху У нашій носовій порожнині знаходиться близько 200 мільйонів нюхових клітин. Людина здатна розрізняти більше 10 000 запахів Запах свіжого хліба, скошеної трави і кави для людини є найприємнішими

Номер слайду 10

Відділи нюхового аналізатора:периферичний відділ – орган нюху (ніс) із хеморецепторамипровідниковий відділ – нюховий нервцентральний відділмигдалевидне тілоталамусскронева частка кори півкуль

Номер слайду 11

Нюхові рецепторинюховий епітелій Площа рецепторної зони – 2,5-5 кв.смрецепторні клітиниаксон рецепторної клітинивійкипідтримуючі клітинибазальні клітини. Тривалість життя рецептора – біля 2 місяців. Кількість нюхових рецепторів – від 6 до 10 млннюховий епітелій

Номер слайду 12

Нюхові рецепториаксон рецепторної клітинивійкисинапсирешітчаста кістканюховий епітелій Пахучі речовини контактують з війками хеморецепторів. Молекула пахучої речовини має підходити, як ключ до замкаклітини нюхових трактів. Аксони нюхових трактів йдуть до кори півкуль

Номер слайду 13

Властивості нюху:людина розрізняє шість первинних запахів;інтенсивність нюху залежить від будови, концентрації і швидкості проходження пахучої речовини;нюх адаптується до дії запаху;запахи викликають інші відчуття: смакові, температурні тощогаругнильнийефірнийквітковийгострийкамфари

Номер слайду 14

Смакова сенсорна система – це система, яка забезпечує сприйняття хімічних подразнень і формування відчуття смаку Відділи нюхового аналізатора:периферичний відділ – орган смаку (язик) із хеморецепторамипровідниковий відділ – лицевий нервязико-глотковий нервблукаючий нервцентральний відділталамусскронева частка кори півкуль

Номер слайду 15

Смакові рецептори – це смакові брунькирецепторна клітинапідтримуюча клітинабазальні клітиниволоски. Тривалість життя смакової бруньки – близько 10 діб. У одній бруньці – 40-60 клітин. Кількість смакових бруньок – біля 2 000епітелій

Номер слайду 16

Смакові бруньки об’єднані у смакові сосочкигрибоподібні сосочкижолобкуваті сосочкилистоподібні сосочкиниткоподібні сосочки

Номер слайду 17

Смакові бруньки сприймають смаки:солений гіркий солодкий кислий умамі

Номер слайду 18

нервидовгастий мозокталамускора великого мозку. Мозок сприймає:смак, текстуру, вологість, температуру, жирність, запах

Номер слайду 19

Чи маєте запитання?

Номер слайду 20

Відео до уроку ви можете переглянути за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=uk. Zt. Jiz. SHTw

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Отрощенко Юлія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Потапова Галина Іванівна
    Отличная работа! Благодарю!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 березня
Переглядів
1335
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку