Презентація до уроку: "Сенсорні системи рівноваги, нюху та смаку"

Про матеріал
У презентації подано матеріал про сенсорні системи рівноваги, смаку і нюху, їх будову та функції. Слайди супроводжуються схемами та малюнками.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сенсорні системи рівноваги, нюху і смаку

Номер слайду 2

Сенсорна система рівноваги виконує такі функції:сприйняття зміни положення в просторі голови і тіла людини;сприйняття напрямку і швидкості руху;підтримка рівноваги

Номер слайду 3

Сенсорна система рівноваги складається з відділів:острівцева частка кори великого мозкупериферичний відділ - вестибулярний апарат із механорецепторамипровідниковий відділ – присінково-завитковий нервмозочокядра стовбура мозкуцентральний відділ

Номер слайду 4

півколові каналиприсінокорганирівновагизавиткакістковий лабіринтперетинчастий лабіринт. Внутрішнє вухо – лабіринт: завитка присінок три півколові канали Від механорецепторів надходять сигнали: - статичні – пов’язані із положенням тіла - динамічні – по’вязані із прискоренням

Номер слайду 5

Присінок. Присінок заповнений ендолімфоюовальний мішечоккруглий мішечокгорбики - плямиволоскові клітинивійкижелатиноподібна речовинакристали отоліти. При зміні положення голови ендолімфа зміщується, тисне на отоліти, подразнюються війки

Номер слайду 6

Півколові каналиендолімфаампула – розширення каналугребінецьволоскові клітинижелеподібна речовина. При обертальних рухах ендолімфа відстає від стінок каналів, змінюється тиск на волоскові клітини

Номер слайду 7

Вестибулярний аппарат виконує функції в умовах земного тяжіння, інакше рідина і отоліти не будуть тиснути, людина не буде отримувати інформацію про положення тіла. Невагомість у космосі

Номер слайду 8

Морська хвороба виникає через конфлікт сигналів, що йдуть від органів зору і вестибулярного апарату до ЦНСядро вестибулярного нервацентр блювання

Номер слайду 9

Нюхова сенсорна система – це система, яка забезпечує сприйняття хімічних подразнень і формування відчуття запаху У нашій носовій порожнині знаходиться близько 200 мільйонів нюхових клітин. Людина здатна розрізняти більше 10 000 запахів Запах свіжого хліба, скошеної трави і кави для людини є найприємнішими

Номер слайду 10

Відділи нюхового аналізатора:периферичний відділ – орган нюху (ніс) із хеморецепторамипровідниковий відділ – нюховий нервцентральний відділмигдалевидне тілоталамусскронева частка кори півкуль

Номер слайду 11

Нюхові рецепторинюховий епітелій Площа рецепторної зони – 2,5-5 кв.смрецепторні клітиниаксон рецепторної клітинивійкипідтримуючі клітинибазальні клітини. Тривалість життя рецептора – біля 2 місяців. Кількість нюхових рецепторів – від 6 до 10 млннюховий епітелій

Номер слайду 12

Нюхові рецепториаксон рецепторної клітинивійкисинапсирешітчаста кістканюховий епітелій Пахучі речовини контактують з війками хеморецепторів. Молекула пахучої речовини має підходити, як ключ до замкаклітини нюхових трактів. Аксони нюхових трактів йдуть до кори півкуль

Номер слайду 13

Властивості нюху:людина розрізняє шість первинних запахів;інтенсивність нюху залежить від будови, концентрації і швидкості проходження пахучої речовини;нюх адаптується до дії запаху;запахи викликають інші відчуття: смакові, температурні тощогаругнильнийефірнийквітковийгострийкамфари

Номер слайду 14

Смакова сенсорна система – це система, яка забезпечує сприйняття хімічних подразнень і формування відчуття смаку Відділи нюхового аналізатора:периферичний відділ – орган смаку (язик) із хеморецепторамипровідниковий відділ – лицевий нервязико-глотковий нервблукаючий нервцентральний відділталамусскронева частка кори півкуль

Номер слайду 15

Смакові рецептори – це смакові брунькирецепторна клітинапідтримуюча клітинабазальні клітиниволоски. Тривалість життя смакової бруньки – близько 10 діб. У одній бруньці – 40-60 клітин. Кількість смакових бруньок – біля 2 000епітелій

Номер слайду 16

Смакові бруньки об’єднані у смакові сосочкигрибоподібні сосочкижолобкуваті сосочкилистоподібні сосочкиниткоподібні сосочки

Номер слайду 17

Смакові бруньки сприймають смаки:солений гіркий солодкий кислий умамі

Номер слайду 18

нервидовгастий мозокталамускора великого мозку. Мозок сприймає:смак, текстуру, вологість, температуру, жирність, запах

Номер слайду 19

Чи маєте запитання?

Номер слайду 20

Відео до уроку ви можете переглянути за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=uk. Zt. Jiz. SHTw

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 12
Оцінки та відгуки
  1. Ляскало Ольга Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Василенко Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Панкратьєва Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Раєва Алла Фахраддинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Шафранська Ірина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Пашаєва Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Linna Lina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Григор'єва Юлія Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Сергей Примаченко
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Коменда Олександр Олександрович
    Кращі з кращих презентацій!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Отрощенко Юлія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Потапова Галина Іванівна
    Отличная работа! Благодарю!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 9 відгуків
pptx
Додано
17 березня 2020
Переглядів
21684
Оцінка розробки
5.0 (12 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку