8 клас біологія
Контрольна робота
Травлення. Дихання
І варіант
Вибрати правильні відповіді
1. Відділ травної системи, у якому починає розщеплюватися крохмаль:
А ротова порожнина; Б шлунок; В дванадцятипала кишка; Г товста кишка.
2. Фермент слини, який знезаражує мікроорганізми та сприяє загоєнню ран слизової оболонки рота:
А амілаза; Б лізоцим; В муцин; Г мальтоза.
3. Захворювання травної системи, спричинене вірусною інфекцією:
А ботулізм; Б хвороба Боткіна; В холера; Г дизентерія.
4. Речовина, що переносить кисень по організму:
А протромбін; Б трипсин; В пепсин; Г гемоглобін.
5. Голосові зв′язки розташовані у:
А глотці; Б гортані; В трахеї; Г бронхах.
6. Газообмін у легенях відбувається через стінки:
А бронхіол; Б альвеолярних ходів; В альвеол; плеври.
7. Виберіть ознаку, характерну для видільної функції травної системи:
А всмоктування білків, жирів, вуглеводів; Б просування їжі травним трактом; В виведення з організму деяких продуктів обміну речовин; Г утворення ферментів, травних соків, слини, жовчі.
8. Виберіть ряд зубів у дорослої людини:
А 8 різців, 4 ікла, 20 кутніх; Б 4 різці, 8 іклів, 20 кутніх;
В 4 різці, 4 ікла, 26 кутних; Г 10 різців, 8 іклів, 10 кутніх
9. речовини, які розщеплюються під дією ферментів слини:
А жири; Б вуглеводи; В ліпіди; Г білки.
10. Складова зуба, яка виконує функцію його живлення:
А коронка; Б дентин; В пульпа; Г цемент.
11. Глюкоза, яка всмоктується з кишечнику в кров, у печінці перетворюється на:
А цукор; Б вазопресин; В тироксин; Г глікоген.
12. Установіть відповідність між відділом травної системи та ферментами, що секретуються:
1 ротова порожнина |
1 амілаза, лактаза, трипсин, мальтаза |
2 шлунок |
2 пепсин, ліпаза |
3 тонкий кишечник |
3 амілаза, мальтаза, |
Дати відповіді на запитання
1. Як відбувається нервова регуляція дихання?
2. Охарактеризувати хвороби травної системи бактеріального походження.
8 клас біологія
Контрольна робота
Травлення. Дихання
ІІ варіант
Вибрати правильні відповіді
1. Укажіть речовини, які розщеплюються під дією ферментів слини:
А білки; Б жири; В вуглеводи; Г сіль.
2. Частина зуба, яка забезпечує його живлення:
А дентин; Б цемент; В емаль; Г пульпа.
3. Під дією жовчі розщеплюються:
А білки; Б жири; В вуглеводи; Г ліпіди.
4. Вид тканини, який утворює стінки гортані:
А хрящова; Б кісткова; В жирова; Г епітеліальна.
5. Хрящ, який закриває під час ковтання їжі вхід до гортані:
А кадик; Б щитоподібний; В під′язиковий; Г надгортанник.
6. Позначте функцію травної системи, яка полягає в механічній обробці їжі:
А секреторна; Б рухова; В всмоктувальна; Г видільна.
7. Ферменти, які виробляють залози шлунка:
А лізоцим; Б амілаза; В пепсин; Г мальтаза.
8. Орган в який відкривається протока підшлункової залози:
А печінка; Б дванадцятипала кишка; В шлунок; Г жовчний міхур.
9. Вкажіть захворювання, спричинене вірусною інфекцією:
А холера; Б хвороба Боткіна; В ботулізм; Г дизентерія.
10. Речовина, яка входить до складу слини та сприяє загоєнню ран:
А муцин; Б мальтаза; В лізоцим; Г амілаза.
11. Функція жовчі полягає в:
А розщеплення білків; Б розщеплення жирів; В емульгація жирів; Г розщеплення вуглеводнів.
12. Установіть відповідність між травною залозою та речовинами, які нею виробляються:
1 підшлункова залоза |
1 пігменти, ліпіди |
2 слинні |
2 трипсин, хемотрипсин |
3 печінка |
3 амілаза, мальтаза |
Дати відповіді на запитання
1. Як відбувається гуморальна регуляція процесів дихання?
2. Які хвороби органів травлення, спричинені вірусною інфекцією?