Презентація на тему: " Вправи для мозку та самомасаж рук як один із видів корекції" для учнів з інтелектуальними порушеннями розвитку

Про матеріал
Вправи для мозку та самомасаж рук як один із видів корекції" для учнів з інтелектуальними порушеннями розвитку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВПРАВИ для мозку та САМОМАСАЖ РУК як один із видів корекції Роботу виконала вчитель трудового навчання Семененко Т. В.

Номер слайду 2

Мозок людини являє собою «співдружність» функціонально асиметричних півкуль - лівої і правої, кожна з яких - не дзеркальне відображення іншого, а необхідне доповнення. Для того щоб ТВОРЧО осмислити будь-яку проблему необхідні обидві півкулі: ліва півкуля, логічна, виділяє в кожній проблемі найважливіші, ключові моменти, а права півкуля, їх в цілому.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Пол Деннісон і його дружина Гейл Деннісона виявили величезні можливості природних фізичних рухів, які можуть бути використані для успішного розвитку і навчання, як дитини, так і дорослого. Їх відкриття лягли в основу програми під назвою «Гімнастика мозку» «Brain goom». Ця програма являє собою комплекс вправ, які сприяють розвитку міжпівкульної спеціалізації і міжпівкульної взаємодії. «Гімнастика мозку» «Brain goom». нагадує звичайну зарядку і проста у виконанні.

Номер слайду 5

Вправи для розвитку міжпівкульної взаємодії Ці вправи розвивають міжпівкульні зв’язки, синхронізують роботу півкуль, покращують розумову діяльність, сприяють поліпшенню пам’яті та уваги, полегшують процес читання і письма. Вправи необхідно виконувати щодня. Вони стануть у нагоді для маленьких перерв в ході заняття, або для налаштування на роботу перед заняттям, або просто як гра у вільну хвилинку.

Номер слайду 6

1. Масаж вушних раковин. Промасажуйте мочки вух, потім всю вушну раковину. В кінці вправи розітріть вуха руками.2. Кільце. По черзі і як можна швидше перебирайте пальці рук, з'єднуючи в кільце з великим пальцем послідовно вказівний, середній і т.д. Проба виконується в прямому і в зворотному (від мізинця до вказівного пальця) порядку. Спочатку вправа виконується кожною рукою окремо, потім відразу двома руками.3. Кулак-Ребро-Долоня. Дитині показують три положення руки на площині столу, послідовно змінюють одне одне. Долоню на площині, долоню, стислу в кулак, долоню ребром на площині столу, пряма долоня на площині столу. Дитина виконує вправу разом з педагогом, потім по памяті протягом 8 - 10 повторень моторної програми. Вправи виконуються спочатку правою рукою, потім - лівою, потім - двома руками разом. При засвоєнні програми або при ускладненнях у виконанні, педагог пропонує дитині допомагати собі командами («кулак-ребро-долоня»), що вимовляє вголос або про себе.

Номер слайду 7

4. Лезгинка. Ліву руку складіть в кулак, великий палець відставте в сторону, кулак розгорніть пальцями до себе. Правою рукою прямою долонею в горизонтальному положенні доторкніться до мізинця лівої. Після цього одночасно змініть положення правої і лівої рук. Повторити 6-8 разів. Домагайтеся високій швидкості зміни положень.5. Вухо-ніс. Лівою рукою візьміться за кінчик носа, а правою рукою - за про-протилежне вухо. Одночасно відпустіть вухо і ніс, хлопніть в долоні, змініть положення рук «з точністю до навпаки».

Номер слайду 8

6. Змійка. Схрестіть руки долонями одна до одної, зчепіть пальці в замок, виверніть руки до себе. Рухайте пальцем, який вкаже ведучий. Палець повинен рухатися точно і чітко. Торкатися до пальця не можна. Послідовно у вправі повинні брати участь всі пальці обох рук.7. Дзеркальне малювання. Покладіть на стіл чистий аркуш паперу. Візьміть в обидві руки по олівцю або фломастеру. Почніть малювати одночасно обома руками дзеркально-симетричні малюнки, літери. При виконанні цієї вправи відчуєте, як розслаблюються очі і руки. Коли діяльність обох півкуль синхронізується, помітно збільшиться ефективність роботи всього мозку. 8. Горизонтальна вісімка. Намалюйте в повітрі в горизонтальній площині цифру вісім три рази спочатку однією рукою, потім іншою, потім обома руками одночасно.

Номер слайду 9

Приклади симетричних малюнків:

Номер слайду 10

У розвитку мозку допомагають шахи, шашки, головоломки, кубик Рубіка, ребуси і кросворди,таблиці Шульте, п’ятнашки. Вправа «РАХУНОК»: Спокійно і глибоко вдихніть 10 раз. Не кваплячись порахуйте вголос від 1 до 100, і навпаки, від 100 до 1. Порахуйте до 50 і назад, але пропускаючи цифру, наприклад, 3 або яке ділиться на 3. Вправа «СЛОВО»: Візьміть в руки газету і прочитайте будь перше-ліпше слово. Складіть з цим словом десять різних речень. Вправа «БУКВА»: Закрийте очі і уявіть в голові будь-яку букву. Назвіть в слух до двадцяти предметів на цю букву.

Номер слайду 11

Якщо ви вирішили застосувати вправи «гімнастики мозку» «Brain goom» в роботі з дітьми, то вам необхідно систематично застосовувати їх для тренінгу певних функцій. Спробуйте - результати не змусять себе довго чекати! Так, застосування даного метода показало, що в результаті систематичного виконання кінезіологічних вправ у дітей покращилася пам'ять, увага, мова, просторові уявлення, дрібна й загальна моторика, знизилася стомлюваність, підвищилася здатність до довільного контролю.

Номер слайду 12

САМОМасаж кистей рук – це м’які масажні рухи та розминання кожного пальчика, долоні, зовнішньої сторони кисті. Це дуже корисне і приємне заняття, яке покращує рухові можливості дитини, розвиток психічних і мовленнєвих навичок ІГРОВИЙ САМОМАСАЖ РУК

Номер слайду 13

Су джок масажери(«Су»- кисть, «Джок»-стопа)

Номер слайду 14

Вантажний кран Вертоліт Естафета Качалочка прасочка добування вогню рулетка катання з гірки

Номер слайду 15

Вправи з віршованими текстами. Перший пальчик - наш дiдycь, Другий пальчик - то бабуся, Третій пальчик - наш татусь, А четвертий - то матуся, А мізинчик - наш малюк, Biн сховався тут. Сорока-ворона. Дітям кашу варила.(Перебирають пальчики від мізинчика, згинаючи їх в кулачок). Тому дала, тому дала, тому дала, тому дала,(беруться за великий пальчик, трясуть),А тому не дала. Бо він ледар: дров не рубав,Печі не палив, каші не варив,Діток гулять не водив – іди собі геть!(Легенько смикають за пальчик).

Номер слайду 16

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Інкл
Додано
28 серпня 2023
Переглядів
448
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку