Вуглеводи (сахариди) - органічні речовини з загальною формулою Сn(H2 O)m, де n =>3 + N, S, P (рідко){5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}В організмі рослин. В організмі тварин≈ 2-5 % сухої маси тварин (max у клітинах печінки та м’язів) отримують з їжі≈ 60–90 % - сухої маси рослин (max у плодах, бульбах) утворюються в результаті фотосинтезун₂осо₂о₂
Моносахариди(1 молекула)Олігосахариди(2-10 молекул)Полісахариди(>10 молекул)Класифікація вуглеводів- тріози (3 С) - тетрози (4 С)- пентози (5 С) 1. рибоза 2. дезоксирибоза- гексози (6 С)1. галактоза2. фруктоза3. глюкозадисахариди (2 молекули) 1. сахароза2. лактоза3. мальтоза3. тригалоза- структурні 1. хітин2. целюлоза- резервні 1. крохмаль2. глікоген- захисні 1. гепарин2. пектини3. муцин
ІІІ. Полісахариди> 10 молекул (глікозидні зв’язки) (С6 Н10 О5)n- несолодкі, - гідрофобні, - не кристалізуються,- ослизнюються (при високих to) резервна функція: 1. крохмаль 2. глікоген 3. інулін структурна функція: 1.целюлоза 2. хітин 3. муреїн захисна функція: 1. муцин 2.гепарин 3.пектини