Презентація на тему: "Я досліджую дикорослі та культурні рослини"

Про матеріал
Презентація створена під час дистанційного навчання до підручника "Я досліджую світ" І.О.Большакова, М.С.Пристінська
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Я досліджую дикорослі та культурні рослини. Підготувала. Вчитель початкових класів. Лесик І. В.

Номер слайду 2

Вправа «Погода»— Яка зараз пора року?— Який місяць?— Яке число?— Тепло чи холодно надворі?—  Який стан неба?—  Яка температура повітря?—   Чи були сьогодні протягом дня опади?

Номер слайду 3

Гра «Яка картинка зайва і чому?»

Номер слайду 4

—  Машина — усе решта природа.—  Сонце — усе решта жива природа.—  Півень — усе решта рослини.—  Папороть — усе решта дерева.—  Чим сосна відрізняється від яблуні?Відповіді дітей:—  Сосна — хвойне дерево, а яблуня — листяне.—  У сосни шишки, а у яблуні — яблука.—  Сосна росте в лісі, а яблуня — в саду.—  На уроці ви дізнаєтеся, чим ще можуть відрізнятися рослини. Можливі відповіді

Номер слайду 5

Згрупувати предмети: жива і нежива природа. Предмети: камінь, сонце, річка, місяць, дерево, заєць, бузок, айстра, метелик, муха, гриб, людина. Висновок. Рослини належать до живої природи.2) Згрупувати рослини: дерева, кущі та трави. Рослини: береза, ялина, бузок, калина, айстра, мати-й-мачуха. Висновок. Рослини розподіляються за групами: дерева, кущі й трави.—    Чим різняться між собою кущі, дерева і трави?

Номер слайду 6

— Чим схожі й чим відрізняються ялина та яблуня? (Спільне — це дерева. Відмінності — ялина росте в лісі, яблуня — в саду, за нею доглядає людина. Обидва дерева дають користь людям.)—    Чим схожі й чим різняться аґрус і ялівець? (Спільне — це кущі. Відмінність — аґрус росте в саду, за ним доглядає людина. Ялівець росте в лісі.)— Чим схожі мати-й-мачуха і помідор? (Спільне — це трав’янисті рослини. Відмінності — помідори ростуть у городі, за ними доглядає людина, збирає урожай. Мати-й-мачуха росте всюди.)— На які групи можна розподілити всі рослини? (Перша група — це рослини, які вирощує людина. Їх називають культурними рослинами. Друга група — це рослини, які ніхто не саджає. Вони ростуть самі по собі, їх можна побачити скрізь: і в лісі, і на лузі, і біля водойми. Ці рослини називають дикорослими.)

Номер слайду 7

— На які дві групи розподілені всі рослини? (На культурні й дикорослі)—  Що таке культурні рослини? (Це рослини, які посадила, виростила людина. Вона доглядає за ними, збирає урожай.)—  Що таке дикорослі рослини? (Це рослини, які ростуть у природі самостійно, «дико»; люди їх не вирощують.)

Номер слайду 8

— Чи куштували ви плоди яблуні- «дички»?Діти розглядають плоди дикої яблуні та плоди яблуні, посадженої людиною (культурної рослини), роблять висновок, що плоди дикої яблуні маленькі й кислі, а садові яблука — великі та солодкі.

Номер слайду 9

Розгляньте малюнки про вирощування культурних рослин. Висновок. Люди виводять сорти культурних рослин. Це нелегка праця, що потребує певних знань і вмінь.

Номер слайду 10

— Навіщо люди вирощують культурні рослини?—  Які культурні рослини вам відомі?3. Заповнення таблиці—  На які групи розподіляються ці культурні рослини? (Дерева, кущі, трав’янисті рослини)

Номер слайду 11

https://www.youtube.com/watch?v=0a7dfpih. N6s. Фізкультхвилинка Робота над загадками. Відгадавши загадку, учні зазначають, до якої групи належить рослина — до культурних або дикорослих рослин.•     Зубів не має, а кусає. (Кропива)•     Має шкір сім, витискає сльози всім. (Цибуля)• Дівка в коморі,А коса надворі. (Морква) • На городі молода. Пишні коси розпліта,У зеленії хустинки. Золоті хова зернинки. (Кукурудза)

Номер слайду 12

• І печуть мене, і варять,І їдять мене, і хвалять, бо я добра. (Картопля) • Стиглий колос на ланах,Всі комбайни — на жнивах. Вони ходять з краю в крайІ збирають... (урожай).2. Тест «Так чи ні?»Чи культурні ці рослини: Помідор, гарбуз, малина,Морква, жито, огірки,Мак, кульбаба, буряки?(Кульбаба — дикоросла рослина, а мак і малина бувають і культурними, і дикорослими.)Чи культурні ці рослини: Кабачки, кавун і дині,Абрикос і полуниці,Подорожник і пшениця?(Подорожник помилково потрапив до переліку культурних рослин.)

Номер слайду 13

Підсумок уроку—  На які дві групи розподілені всі рослини?—  Що таке культурні рослини?—  Для чого людина їх вирощує?—  Що таке дикорослі рослини?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ребрина Maйя Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 квітня 2020
Переглядів
12301
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку