Презентація на тему "Я-твердження"

Про матеріал
В презентації розкривається різниця між "я-твердженнями" та "ти-твердженнями".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Я-твердження” у спілкуванні. Різниця між “я- твердженнями” та “ти – твердженнями”. Позиції у спілкуванні

Номер слайду 2

Різниця між «Ти-твердженням» і «Я-твердженням». Важливим моментом покращення спілкування є вияв ваших почуттів та інтересів таким чином, щоб вони не сприймалися партнером/партнеркою як погроза у його адресу. Для цього рекомендується перейти від «Ти-тверджень» до «Я-тверджень». Якщо у фразі, яку ви використали, на першому місці стоїть «Ти», складається враження, ніби ви вважаєте, що лише ви самі маєте рацію, а ваш опонент помиляється, що ви звинувачуєте його у чомусь, вимагаєте від нього пояснення чи виправдання: «Ти не так поводишся», «Ти не повинен був цього робити», «Ти завжди робиш по-своєму», «Ти ніколи не…». Висловлювання такого типу спричиняють відхилення від суті проблеми і переносять увагу на особистість того, кого вважають неправим.

Номер слайду 3

«Ти-твердження» (звинувачують, доводять неправоту і т. п.) Чому ви завжди мене перебиваєте? Ви надокучили мені вашими запитаннями!Ти не слухаєш мене!Твоя поведінка – погана!«Я-твердження» (проявляють почуття, інтерес, орієнтують на результат).-Я хотів, щоб мене послухали. Коли мене не слухають, я відчуваю злість. Тому послухай мене. Коли ти так поводишся, то я відчуваю роздратування . Я хотів, щоб ти був тихішим. Різниця між «Ти-твердженням» і «Я-твердженням».

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Формула «Я-твердження»Коли я (описати ситуацію або поведінку людини)__Коли ти мене не слухаєш. Я відчуваю…(власні почуття і переживання стосовно ситуації) злість, сум, роздратуваннятому що… (пояснення, чому дії співрозмовника викликають такі емоції, висловлення власних інтересів) твоя поведінка мене ображаєось чому я хочу/бажаю/хотіла б… (бажані зміни в діях співрозмовника) щоб ти мене послухав

Номер слайду 7

Завдання: переформулюйте «Ти-твердження» на «Я-твердження»:-- Ти повинен добре вчитися!-- Ти повинен поважати старших!-- Ти маєш думати про майбутнє!-- Ти повинен слухати вчителів та батьків!-- Ти повинен на уроці сидіти спокійно і уважно слухати!

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Ситуації для обговорення. Учасники суперечки постійно перебивають один одного. Тобі вже довелося кілька разів нагадувати їм про основні правила взаємодії під час медіації. Ти чуєш дві різні версії того, що сталося від учасників суперечки . Одна з учасниць суперечки дуже гнівається. Вона каже: «Все одно ви мені не повірите». Протягом зустрічі майже всю посередницьку роботу взяла на себе твій/твоя партнер/партнерка з медіації. Тобі прикро, що він/вона не дав/дала тобі можливості проявити свої здібності.

Номер слайду 10

Позиції у спілкуванні

Номер слайду 11

Відповідь

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
23 жовтня 2023
Переглядів
707
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку