Презентація на тему: "Загальні положення та принципи реформи шкільного харчування"

Про матеріал
Матеріал представлений для керівників закладів освіти для поглиблення знань з теми реформування шкільного харчування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальні положення та принципи реформи шкільного харчування

Номер слайду 2

Про реформу... Реформа системи харчування у закладах освіти, розпочата в Україні у 2020 році, – це важливий крок до здоров’я і щастя дитини та суспільства тощо. Наразі це комплекс заходів, метою яких є зміна системи харчування – від норм споживання, технологічних процесів, підходу до закупівлі продуктів, послуг харчування та обладнання харчоблоків до поведінкових аспектів і суспільного сприйняття та розуміння здорового харчування й корисних харчових звичок. Розробку та імплементацію реформи системи харчування в закладах освіти України започатковано з ініціативи першої леді Олени Зеленської. Реформу здійснюють профільні міністерства – освіти і науки, охорони здоров'я, економіки, окремі державні установи – Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Централізована закупівельна організація Державна установа «Професійні закупівлі», Державне підприємство «Прозорро», Центр громадського здоров’я МОЗ, Антимонопольний комітет України. Вона відбувається за підтримки міжнародних партнерів – Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ, українсько-швейцарських проєктів DECIDE - “Децентралізація для розвитку демократичної освіти” та «Діємо для здоров'я», експертного середовища та найкращих українських фахівців, як-от команда Євгена Клопотенка Cult. Food, Асоціація дієтологів України, Національна асоціація громадського харчування.

Номер слайду 3

•Закон України № 771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 р. •Закон України «Про освіту» із змінами та доповненнями № 2834-IX від 13.12.2022 р. •Постанова КМУ № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 24 березня 2021 р. •Наказ МОЗУ «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти» від 25.09.2020 р. № 2205. •Закон України № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» із змінами та доповненнями № 2718-IX від 03.11.2022. •Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)». Зі змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 429 від 17.10.2015; •Постанова Кабінету міністрів України №896 від 31 жовтня 2018р. «Порядок визначення періодичності здійснення планових заходів державного контролю відповідності діяльності операторів ринку (потужностей) вимогам законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, які здійснюються Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, та критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від її провадження». •Закон України Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів із змінами та доповненнями № 2718-IX від 03.11.2022 року. •Закон України «Про публічні закупівлі» зі змінами та доповненнями № 2629-VIII від 23.11.2018 року. •Наказ Міністерства економіки України «Про затвердження форм актів, складених за результатами проведення планових (позапланових) заходів державного контролю (інспектування) стосовно дотримання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин, та інших форм розпорядчих документів» від 21.01.2022 року № 143-22. Законодавча база

Номер слайду 4

Нові терміни та поняття. ДПСС (Держпродспоживслужба, Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів)ДСТУ (національний стандарт України)Програми-передумови, система НАССРПостанова КМУ № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 24 березня 2021 р.

Номер слайду 5

Застарілі терміни та поняття. Санстанція ГОСТСан. Пін Обов’язкові журнали, які вимагає санстанція Постанова «Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 2004 року

Номер слайду 6

Відповідальні особи за організацію харчування•Відповідно до ЗУ “Про повну загальну середню освіту” відповідальність за організацію харчування учнів у закладах освіти незалежно від підпорядкування, типу і форми власності, додержання вимог санітарного законодавства, законодавства про безпечність та якість харчових продуктів покладається на засновників та керівників відповідних закладів освіти. •Норми та порядок організації харчування учнів у закладах освіти встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Номер слайду 7

РЕФОРМА ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ. ЩО ЗМІНИЛОСЯ?

Номер слайду 8

Основа реформування шкільного харчування•Постанова КМУ № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 24 березня 2021 р. •Наказ МОЗУ «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти» від 25.09.2020 р. № 2205.

Номер слайду 9

Фактори, що впливають на організацію харчування у школі

Номер слайду 10

Необхідно пам’ятати!•Наказ «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти» вимагає, щоб для учнів було організоване щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм харчування Інтервал між прийомами їжі не повинен перевищувати чотири години.

Номер слайду 11

Норми споживання різних груп продуктів. ОВОЧІ Різноманітні, сезонні, крім картоплі, свіжі, заморожені або квашені щодня на сніданок, обід та вечерю разом із зеленню Квашені овочі можуть пропонуватися не частіше ніж три рази на тиждень (по одному разу на сніданок, обід та вечерю)

Номер слайду 12

Норми споживання різних груп продуктів

Номер слайду 13

Норми споживання різних груп продуктів

Номер слайду 14

Норми споживання різних груп продуктів

Номер слайду 15

Норми споживання різних груп продуктів

Номер слайду 16

Норми споживання різних груп продуктів. Птиця охолоджена/заморожена, крім водоплавної, маса порції без шкіри та кісток шість разів на тиждень під час сніданку, обіду або вечеріСвинина, телятина, яловичина охолоджена/заморожена, нежирні (менше 15 грамів жиру на 100 грамів м’яса) частини тушки, маса порції без кістки три рази на тиждень під час обіду

Номер слайду 17

Норми споживання різних груп продуктів

Номер слайду 18

Норми споживання різних груп продуктів

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Організація харчування може здійснюватися наступними способами:✔самостійно;✔аутсорсинг;✔кейтеринг.

Номер слайду 21

•Якщо заклад організовує харчування сам, то страви готують працівники школи. За дослідженням Decide, так готують їсти у 52% громад.•Аутсорсинг. Страви готують працівники приватного або комунального підприємства в харчоблоці закладу освіти. Потрібно укласти договір про передачу харчоблоку в оренду такому підприємству. За оцінкою Decide, так зробили у 34% громад.•Кейтеринг. Укладається договір із підприємством, яке готує й доставляє готові страви. Це найменш поширений спосіб приготування, його використовують 12% громад. У дитсадочку кейтеринг можливий, лише якщо немає можливості приготувати їжу у власному харчоблоці.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

•Меню-розклад* - документ, складений на основі примірного чотиритижневого сезонного меню з урахуванням технологічної документації на страви та вироби, наявних харчових продуктів, в якому зазначається повна назва страв та їх теоретичний вихід для кожної вікової групи, кількість порцій для здобувачів освіти/дітей різних вікових категорій, кількість продуктів харчування, необхідних для виконання меню (вага брутто/нетто): у чисельнику - на одного здобувача освіти/дитину, у знаменнику - на всіх здобувачів освіти/дітей. •Примірне чотиритижневе сезонне меню* - документ, що містить набір страв, вихід (масу) їх порцій для різних вікових груп, враховує особливі дієтичні потреби здобувачів освіти/дітей (у разі наявності), сезонність (осінь, зима, весна, літо).

Номер слайду 24

Заклади освіти можуть самостійно розробляти та затверджувати меню, а можуть скористатися меню, яке розроблене Євгеном Клопотенком. Можна скористатися ресурсом https://znaimo.gov.ua/.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Важливо! Дотримання у закладі освіти вимог Закону України Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів

Номер слайду 27

І на останок...«Зараз, під час війни, нагодувати корисно та якісно не менш важливо, ніж зігріти чи побудувати укриття. Все це – частина безпеки та наснаги дітей. Разом ми вже багато реалізували: розробили й затвердили Стратегію реформи до 2027 року. Оновили законодавчу базу, і зараз маємо прозорі та зрозумілі механізми впровадження змін. Модернізуємо кухні та їдальні у школах та садочках. А менш як місяць тому, у кінці грудня, закінчилося будівництво першої в Україні фабрики-кухні. Підвищуємо кваліфікацію кухарів, запускаємо в роботу кулінарні хаби, розробляємо навчальні програми, формуємо спільноту агентів змін. Усе це – інструменти для кожного з вас. Бо настає етап впровадження реформи на місцях, у ваших громадах. І це – найважливіший етап. Саме від вас – від громад та мешканців, місцевого керівництва та керівництва шкіл – залежатиме, чи стануть такі важливі зміни реальністю. Чи зможемо ми разом забезпечити нашим дітям однаковий доступ до поживної та якісної їжі і в маленькому селі, і у великому місті», – ініціаторка реформи Олена Зеленська.

pptx
Додано
15 вересня
Переглядів
25
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку