Презентація на тему "Захист прав споживачів".

Про матеріал
Презентація на тему "Захист прав споживачів" - матеріали для уроків правознавства у 9 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Захист прав споживачів

Номер слайду 2

Всесвітній день захисту прав споживачів.15 березня 1961 року Джон Ф. Кеннеді виголосив у Конгресі США промову, в якій він назвав чотири основні права споживача. Цими правами стали: право на інформацію, право на безпеку, право на вибір і право бути почутим. Товариства захисту прав споживача всього світу зробили ці слова своїм маніфестом.

Номер слайду 3

Фундаментальні права споживачів, закріплені Декларацією ООНПраво на задоволення базових потреб. Право на безпеку. Право на інформацію. Право на вибір. Право бути почутим. Право на компенсацію. Право на споживчу освіту. Право на здорове довкілляppt_xxshearppt_x

Номер слайду 4

Закон*** 12.05.91 Україна прийняла закон “Про захист прав споживачів”. Утворено Державну інспекцію зі захисту прав споживачів.*** В 1992 їй надано статусу Державного комітету України у справах захисту прав споживачів, також захист прав споживачів здійснює Антимонопольний комітет України.*** В 2008році було створена Державна житлово-комунальна інспекція

Номер слайду 5

Закон “Про захист прав споживачів”Цей Закон регулює відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг різних форм власності, встановлює права споживачів, а також визначає механізм їх захисту та основи реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів.

Номер слайду 6

Громадські організаціїУ 1989 була зареєстрована громадська організація «Українська асоціація споживачів», яка взяла на себе відповідальність працювати за міжнародними правовими нормами. У 2003 році зареєстрована громадська організація "Експерт", основною метою діяльності якої є виявлення на ринку неякісних, небезпечних для споживання продуктів харчування та інформування про це споживачів. Також в Україні працюєряд інших організацій, які захищають права споживачів.

Номер слайду 7

Права споживачів у КонституціїСт. 42: «Держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів» Ст. 50: «Кожен має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена».

Номер слайду 8

28 листопада — Всесвітній день відмови від покупок. Мета цього дня – звернути увагу на соціальні, економічні та екологічні наслідки культури споживацтва, дати зрозуміти людству, що крім товарів, у світі є багато більш цінних і цікавих речей. Ідея цього свята-акції зародилася в Америці в 1992 році. З ініціативою відмовитися від покупок в цей день виступив канадський журналіст естонського походження Калле Ласн.

Номер слайду 9

Виробник - суб’єкт господарювання, який виробляє товар або заявляє про себе як про виробника товару чи про виготовлення такого товару на замовлення, розміщуючи на товарі та на упаковці чи супровідних документах, що разом з товаром передаються споживачеві, своє ім’я, торговельну марку.

Номер слайду 10

Продавець – суб’єкт господарювання, який згідно з договором реалізує споживачеві товари або пропонує їх до реалізації.

Номер слайду 11

Споживач - фізична особа, яка придбала, замовила, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов’язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов’язків найманого працівника.

Номер слайду 12

Виконавець - суб’єкт господарювання, який виконує роботи або надає послуги.

Номер слайду 13

Спеціальна інформація про осіб, продукцію чи послуги, що розповсюджується в будь-який спосіб із метою одержання прибутку, називається рекламою. Реклама має значний вплив на споживачів. Вона радить нам, що їсти і пити, як одягатися, куди ходити за товарами, які кінофільми дивитися, де подорожувати, як виглядати, які ліки вживати

Номер слайду 14

Питання командам. Західний Дід Мороз, тобто Санта Клаус, завжди зображається одягненим в червоне і біле. Це не випадково. До 1930 року художники малювали його в одязі будь-якого кольору. Чому тепер у Санта Клауса немає синього кожушка?

Номер слайду 15

Стаття 4 Закону “Про захист прав споживачів”Споживачі мають право на:1) захист своїх прав державою; 2) належну якість продукції та обслуговування; 3) безпеку продукції; 4) необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про продукцію, її кількість, якість, асортимент, а також про її виробника (виконавця, продавця); 5) відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок недоліків продукції (дефекту в продукції), відповідно до закону; 6) звернення до суду та інших уповноважених органів державної влади за захистом порушених прав; 7) об'єднання в громадські організації споживачів (об'єднання споживачів).

Номер слайду 16

Споживачі зобов'язані:1) перед початком експлуатації товару уважно ознайомитися з правилами експлуатації, викладеними в наданій виробником документації на товар; 2) в разі необхідності роз'яснення умов та правил використання товару - до початку використання товару звернутися за роз'ясненнями до продавця або до іншої вказаної в експлуатаційній документації особи, що виконує їх функції; 3) користуватися товаром згідно з його цільовим призначенням та дотримуватися умов, встановлених виробником товару в експлуатаційній документації; 4) з метою запобігання негативним для споживача наслідкам використання товару - застосовувати передбачені виробником в товарі засоби безпеки з дотриманням передбачених експлуатаційною документацією спеціальних правил. ppt_x

Номер слайду 17

Зниження купівельної спроможності штовхає переважну частину зубожілого населення до придбання низькоякісних товарів, які пропонуються за низькими цінами. Тому держава повинна відігравати домінантну роль у формуванні та проведенні ефективної політики захисту споживача.

pptx
Додано
3 лютого 2022
Переглядів
1718
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку