Презентація на тему "Залізо: фізичні та хімічні властивості"

Про матеріал
Презентація на тему: "Залізо: фізичні та хімічні властивості". В даному матеріалі розкрито властивості, застосування та біологічна роль Заліза.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізичні та хімічні властивості заліза. Піготувала Камінська Наталія Євгенівна, вчитель хімії

Номер слайду 2

Мета: поглибити знання про особливості будови Феруму як представника побічної підгрупи; розглянути фізичні й хімічні властивості заліза, встановити залежність між будовою та властивостями, вдосконалювати вміння характеризувати хімічні властивості речовин за допомогою хімічних реакцій; розвивати пізнавальний інтерес, самостійність під час виконання завдань, вміння порівнювати, узагальнювати, робити висновки; виховувати науковий світогляд учнів при вивченні властивостей заліза; сприяти екологічному вихованню.

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання На тривалентний метал масою 10,8 г подіяли сульфатною кислотою. Виділився газ об’ємом 13,44 л (н.у.). Який це метал? У якому періоді та групі він знаходиться? Обчисліть число протонів і нейтронів у ядрі.

Номер слайду 4

Мотивація начальної діяльності Я поширений в природі, Кожному стаю в пригоді. Де мене зустріти можна, З вас, напевне, знає кожен. Магнетит і гематит, Лимоніт і сидерит – Руди ці – матусі рідні, А татусь – метеорит Я умію воювати, Але вмію й будувати Рейки, кораблі, машини, Теплоходи і турбіни. Кров чому у вас червона? Бо в крові є мої йони. Вголос мовте для загалу Назву чорного металу.

Номер слайду 5

“Залізо не тільки основа всього світу, найголовніший метал усієї навколишньої природи. Воно є основою культури і промисловості, знаряддя війни й мирної праці. І складно в усій таблиці Менделєєва знайти інший такий елемент, який був би так пов’язаний з минулими, теперішніми та майбутніми долями людей.” О. Ферсман

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Дівчина піднялася на високу гору. На небі почали збиратися важкі чорні хмари. Загримів грім, заблищали блискавки. Стало темно, як уночі. Дощ тривав три дні і три ночі.

Номер слайду 9

Як тільки злива припинилася, почала оживати природа. А Рудана зникла назавжди. У багатьох місцях з’явилися скелі з виходом на поверхню залізної руди. Кажуть, що це кров Рудани перетворилася на руду. Тому, хто знайде її серце – відкриються всі земні багатства.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Магнітний залізняк (магнетит) Fe3O4

Номер слайду 12

Червоний залізняк (гематит) Fe2O3

Номер слайду 13

Бурий залізняк (лимоніт) Fe2O3·nН2O

Номер слайду 14

Шпатовий залізняк (сидерит) FeСO3

Номер слайду 15

Залізний колчедан (пірит) FeS2

Номер слайду 16

ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ Чисте залізо – сріблясто – білий метал, досить м’який, ковкий, має сильні магнітні властивості. Густина заліза становить 7870 кг/м3, температура плавлення - 1539°С. Залізо та його сплави притягуються магнітом і легко намагнічуються в магнітному полі, є добрими провідниками струму й тепла. На магнітних властивостях заліза і його сплавів ґрунтується використання їх як матеріалу для виготовлення серцевин трансформаторів, вантажопідіймачів, телефонних мембран тощо.

Номер слайду 17

Fe Неметали Солі Кислоти Вода

Номер слайду 18

Cl2 O2 S H2O (t0) H2O + O2 + Fe + CuSO4 Fe3O4 FeCl3 FeS Fe3O4 + H2 Fe (OH)3 HCl H2SO4 H2SO4 конц HNO3 конц На холоді пасивують залізо H2SO4 (t0) HNO3 (t0) Fe(NO3)3+NO2 ↑+H2O Fe(SO4)3+SO2 ↑+H2O FeSO4+H2↑ FeCl2+H2↑ FeSO4+Cu

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Біологічна роль Феруму в організмі людини.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Переносить кисень до клітин Переносить вуглекислий газ до легень Постачає кисень в м'язи Перекидає електрони у ланцюгу дихання Переносить електрони в процесі утворення АТФ Входить до складу білка феритину

Номер слайду 24

Залізо використовують при виготовленні сердечників електромагнітів та якорів електромашин, як каталізатор хімічних процесів, для виготовлення анодних пластин залізо-нікелевих акумуляторів. Карбонільне залізо використовують для нанесення найтонших плівок і шарів на магнітофонні стрічки і диски носіїв постійної пам'яті, як антианемічний засіб та ін. Застосування Залізний порошок використовують при зварюванні, а також для цементації міді. Залізовуглецеві сплави чавун і сталь — основний конструкційний матеріал, що застосовується у всіх галузях промисловості.

Номер слайду 25

Цікаві факти про залізо Які істоти винні в кольорі Кривавого водоспаду в Антарктиді? В Антарктиді з льодовика Тейлора часом виходить Кривавий водоспад. Вода в ньому містить двовалентне залізо, яке, з'єднуючись з атмосферним повітрям, окислюється і утворює іржу. Це і надає водоспаду криваво-рудий колір. Однак двовалентне залізо у воді виникає не просто так - його виробляють бактерії, що живуть в ізольованому від зовнішнього світу водоймі глибоко під льодом. Ці бактерії зуміли організувати життєвий цикл при повній відсутності сонячного світла і кисню. Вони переробляють залишки органіки, а «дихають» тривалентні залізом з навколишніх порід.

Номер слайду 26

Від 12,7 до 27,8 мг 80% знаходиться в еритроцитах 20% в клітинах, м'язах, ферментах

Номер слайду 27

Анемії Пониження концентрації гемоглобіну Гіперплазія кісткового мозку Пониження функції шлункового соковиділення Погіршення обміну речовин

Номер слайду 28

Колір того чи іншого металу залежить і від ступеня нагріву, самої обробки і від хімічних властивостей. Залізо, сталь, і чавун у всіх своїх «іпостасях» мають незрівнянну ні з яким іншим металом колірну палітру. У холодному стані воно може бути сірим і чорним, майже білим, блакитним і синім, золотавим і червонуватим. Залізо є єдиним металом, який може сам себе прикрашати декоративним орнаментом, що проступає як би зсередини. Варіанти цього фактурного орнаменту нескінченні, і їх не можна зарахувати до жодного із загальновідомих, так як цей малюнок народжується самим металом.

Номер слайду 29

Варіант І. Fe → FeCl2 → Fe(OH)2 → FeO Варіант ІI. Fe → FeCl3 → Fe(OH)3 → Fe2O3 4*. На розчинення суміші алюмінію і заліза масою 1,95 г витратили хлоридну кислоту об’ємом 14,96 мл із масовою часткою НСl 20 % і густиною 1,098 г/см3. Обчисліть масу заліза в суміші.  

Номер слайду 30

5*. Масова частка Феруму в залізній руді становить 30 %. Визначте масу руди для добування заліза масою 0,2 т, якщо його вихід становить 89 %. 6*. У розчин купрум (ІІ) сульфату занурили залізну пластинку масою 10,0 г.Через деякий час її витягли, промили, висушили. Тепер маса пластинки становила 10,75 г. Яка маса заліза розчинилася, а міді — виділилася?  

Номер слайду 31

Опрацювати §

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Кривобородько Віра Борисівна
    Чомусь поморочила голову, поки відкрила скачану презентацію. Помічаю, що вчителі-колеги часто змішують поняття "хімічний елемент" та "проста речовина". Сполуки Феруму, а не заліза (бо залізо - це проста речовина). Біологічна роль : також застосовуємо поняття "Ферум", а не залізо. До складу сполук входять атоми елемента. Залізо - проста речовина , утворена атомами даного елемента. У елемента з порядковим номером 26 назви простої речовини та елемента не співпадають, Раніше у початкових хімічних поняттях навчали учнів розрізняти коли йдеться про елемент, а коли про речовини (тому що назва була одна). За сучасною номенклатурою ці поняття розділили і навіть в таблицю внесли дві назви (елемент і його проста речовина), щоб не плутали. "Ріжуть слух" такі помилки і не мають логіки. Погодьтеся.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Підкалюк Любов Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Когут Світлана Маркіянівна
    Дякую щиро! Чудова презентація! Методично грамотно підібраний матеріал. Цікавий, викликає інтерес до вивчення теми в учнів.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
27 лютого 2020
Переглядів
8162
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку