Презентація на тему "Застосування педагогічних інноваційних: технологія web-квест "

Про матеріал

Презентацію застосувувала для прооведення педагогічної ради

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Педагогічна рада: “Застосовуємо педагогічні інновації: технологія web-квест” Гімназія Новокаховської міської ради. Заступник директора з НВРГриценко Н. В.

Номер слайду 2

Що таке web-квест?Одним із засобів розвитку навичок пошукової діяльності учнів є web -квест. Web-квест (від анг. webguest – інтернет пошук) – це тривалий цілеспрямований пошук, що може бути пов’язаний із пригодами або грою. Освітній web-квест – це сайт в Інтернеті, з яким працюють учні, виконуючи ту чи іншу навчальну задачу. Освітній web-квест – присвячується певній темі і складається з кількох, пов'язаних єдиною сюжетною лінією розділів, насичених посиланнями на інші ресурси глобальної мережі; є різновидом проектного навчання.

Номер слайду 3

Web-квест. Вперше модель web-квесту була представлена викладачем університету Сан-Дієго Берні Доджем у 1995 р. Сьогодні ця технологія використовується як найбільш вдалий спосіб використання Інтернету на уроках.

Номер слайду 4

Види web-квестів: Довгострокові - розраховані на тривалу роботу: тиждень, місяць, семестр. Короткострокові - розраховані на короткочасну роботу: один-два уроки.

Номер слайду 5

Види завдань для веб-квестів (за Берні Доджем)Переказ — демонстрація розуміння теми на основі подання матеріалів з різних джерел в новому форматі: створення презентації, плаката, оповідання. Планування та проектування — розробка плану або проекту на основі заданих умов. Самопізнання — будь-які аспекти дослідження особистості. Компіляція — трансформація формату інформації, отриманої з різних джерел: створення книги кулінарних рецептів, віртуальної виставки, капсули часу, капсули культури. Творче завдання — творча робота у певному жанрі - створення п'єси, вірші, пісні, відеоролика. Аналітична задача — пошук і систематизація інформації. Детектив, головоломка, таємнича історія — висновки на основі суперечливих фактів. Досягнення консенсусу — вироблення рішення по гострій проблемі. Оцінка — обґрунтування певної точки зору. Журналістське розслідування — об'єктивний виклад інформації (розподіл думок і фактів). Переконання — схиляння на свій бік опонентів або нейтрально налаштованих осіб. Наукові дослідження — вивчення різних явищ, відкриттів, фактів на основі унікальних он-лайн джерел.

Номер слайду 6

Структура web-квесту: ВСТУПЗавданняІнформаційні ресурси. Процедура роботи. Критерії оцінювання. Керівництво ВИСНОВОКчітко описані головні ролі учасників або сценарій, попередній план роботи, огляд усього веб-квесту; зрозуміло, цікаве і відповідає віковим особливостям учнів; посилання на ресурси в Інтернет, адреси веб-сайтів по темі), необхідних для виконання завдання.;яку необхідно виконати кожному учаснику веб-квесту при самостійному виконанні завдання; залежать від типу навчальних завдань, які вирішуються у веб-квесті; представлене у вигляді спрямовуючих запитань, які організовують навчальну роботу; підсумовується досвід, який буде отриманий учасниками під час самостійної роботи над веб-квестом.

Номер слайду 7

Етапи роботи над web-квестом: Початковий етап (командний). На цьому етапі учні знайомляться з основними поняттями з обраної теми, матеріалами аналогічних проектів. Розподіляються ролі в команді: по 1-4 людини на 1 роль. Всі члени команди повинні допомагати один одному і вміти працювати з комп'ютерними програмами. Рольовий етап. Цей етап представляє собою індивідуальну роботу в команді на загальний результат. Учасники одночасно, відповідно до обраних ролей, виконують завдання. В процесі роботи над веб-квестом відбувається взаємне навчання членів команди умінь роботи з комп'ютерними програмами та Інтернет. Команда спільно підводить підсумки виконання кожного завдання, учасники обмінюються матеріалами для досягнення спільної мети. Завдання. Цей етап, по-перше, включає в себе пошук інформації по конкретній темі та розробка структури звіту (у вигляді веб-сайту, веб-сторінки, презентації, буклету тощо). По-друге, це створення та доопрацювання матеріалів для звіту. Заключний етап. За результатами дослідження проблеми формулюються висновки та пропозиції. Проводиться конкурс виконаних робіт, де оцінюються розуміння завдання, достовірність використовуваної інформації, її ставлення до заданої теми, критичний аналіз, логічність, структурованість інформації, визначеність позицій, підходи до вирішення проблеми, індивідуальність, професіоналізм подання. 

Номер слайду 8

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Середній. Достатній. Високий. Розуміннязавдання. Включені матеріали, що не мають безпосереднього відношення до теми; використовується одне джерело, зібрана інформація не аналізується і не оцінюється. Включаються як матеріали, що мають безпосереднє відношення до теми, так і матеріали, що не мають відношення до неї; використовується обмежена кількість джерел. Робота демонструє точне розуміння завдання. Виконання завдання. Випадкова підбірка матеріалів; інформація неточна або не має відношення до теми; неповні відповіді на питання; не робляться спроби оцінити або проаналізувати інформацію. Не уся інформація узята з достовірних джерел; частина інформації неточна або не має прямого відношення до теми. Оцінюються роботи різних періодів; висновки аргументовані; усі матеріали мають безпосереднє відношення до теми; джерела цитуються правильно; використовується інформація з достовірних джерел. Результат роботи. Матеріал логічно не побудований і поданий зовні непривабливо; не дається чіткої відповіді на поставлені завдання. Точність і структурованість інформації; привабливе оформлення роботи. Недостатньо виражена власна позиція і оцінка інформації. Робота схожа на інші учнівські роботи. Чітке і логічне представлення інформації; уся інформації має безпосереднє відношення до теми, точна, добре структурована і відредагована. Демонструється критичний аналіз і оцінка матеріалу, визначеність позиціїТворчий підхід. Учень просто копіює інформацію із запропонованих джерел; немає критичного погляду на проблему; робота мало пов'язана з темою веб-квеста. Демонструється одна точка зору на проблему; проводяться порівняння, але не робляться виведень. Представлені різні підходи до вирішення проблеми. Робота вірізняється яскравою індивідуальністю і виражає точку зору мікрогрупи. Критерії оцінки робіт учнів

Номер слайду 9

Додаткові критерії щодо оформлення роботи (звіту)Матеріал оформлений у вигляді: буклету (критерій оцінки до 20 балів), презентації (критерій оцінки до 40 балів), веб-сторінки (критерій оцінки до 65 балів). Оцінюється: письменність оформлення, дизайн (поєднання фону, шрифтів і так далі), навігація (можливість орієнтуватися в матеріалі), наявність ефектів (анімація, мультимедіа), об'єм.

Номер слайду 10

Висновок Веб-квести найкраще підходять для роботи в мінігрупах, однак існують і веб-квести, призначені для роботи окремих учнів. Важливою умовою успішної роботи в проектній технології квест-уроку є наявність комп'ютерного обладнання з підключенням Інтернет-послуги. Іншою умовою є наявність ПК в учнів, що дозволяє в домашніх умовах продовжувати працювати з навчальними матеріалами.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Веб-квест «Безпека в Інтернеті»Мета:узагальнення і систематизація знань учнів щодо безпеки в Інтернеті;формування навичок та вмінь з пошуку інформації в Інтернеті, правильного використання інтернет-ресурсів для підтримки навчального процесу;формування вміння працювати в колективі та відповідальності;формування основ орієнтованої діяльності учнів, розвиток навичок самостійної роботи;розвиток навичок та вмінь аналізувати, систематизувати знайдену інформацію та робити висновки.

Номер слайду 13

Після проходження веб-квесту учні повинні:мати уявлення про послуги, які надає будь-якому користувачу всесвітня мережа Інтернет;знати правила етикет-спілкування;знати про небезпеки, що їх очікують в Інтернеті;ознайомитися з антивірусним, антиспамовим та анти шпигунським програмним забезпеченням;знати, що призводить до інтернет-залежності і як з цим боротися;що потрібно робити, щоб уникнути негативного впливу мережі на психіку людини;знати, що таке плагіат, про відповідальність за порушення прав інтелектуальної власності тощо

Номер слайду 14

Мотивація веб-квесту Інтернет — дуже потужний ресурс, який значно полегшує життя та відкриває майже необмежені можливості для самореалізації та саморозвитку кожного, спілкування, навчання, дозвілля. Але разом із тим в Інтернеті приховано досить багато небезпек як для дітей та і для дорослих. Знання цих небезпек дозволить їх уникнути. Мета веб-квесту — розглянути найпоширеніші сервіси мережі Інтернет, інтернет-небезпеки, які підстерігають кожного користувача, а також психологічні небезпеки, яким може піддаватися школяр в мережі та дізнатися про сучасні засоби антивірусного, антиспамового програмного забезпечення. Крім того ознайомитися з відповідальністю за порушення прав інтелектуальної власності.

Номер слайду 15

Рольовий етап Роль 1. Користувач мережі. Роль 2. Консультант з програмного забезпечення. Роль 3. Юрист. Роль 4. Психолог. Кожна мінігрупа після проходження веб-квесту повинна відповісти на тематичне питання веб-квесту: «Як зробити світ Інтернету безпечним для себе і свого комп’ютера?».

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

pptx
Додано
8 серпня 2018
Переглядів
2018
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку