Презентація на тему "Згубна дія алкоголю на організм людини"

Про матеріал
Наше дослідження має за мету дізнатися, що таке алкоголь на який його вплив на наш організм
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Згубна дія алкоголю на організм людини

Номер слайду 2

Мета. Дізнатися, що таке алкоголь на який його вплив на наш організм

Номер слайду 3

Алкоголь. Усі так звані алкогольні напої поділяються на дві категорії: міцні і легкі. Такий поділ алкогольних напоїв залежить від вмісту у них етилового спирту. Чим більша його концентрація — тим міцніший напій. Наприклад, вважається, що горілка, ром, коньяк — це міцні напої, а такі, як пиво, вино, шампанське, алкогольні соки — легкі.

Номер слайду 4

Етанол. Етиловий спирт або етанол. Формула — С2 Н5 ОНЕтанол — рідина, яка легша за воду, має специфічний запах. За дією на організм є наркотиком. В невеликих дозах спричиняє наркотичне сп'яніння, у великих — навіть смерть. Етиловий спирт — є розчинником. Ця функція широко використовується у фармації, медицині та харчовій промисловості. Етанол є основою ВСІХ алкогольних напоїв

Номер слайду 5

Вплив. З точки зору фармакології, етанол відноситься до групи депресантів, які пригнічують центральну нервову систему. Близько 20% етилового спирту всмоктується в шлунку і 80% — в дванадцятипалій кишці. Звідти через кров алкоголь розходиться по всьому організму. Не залишається практично жодного органу, який би не підпадав під негативну дію етанолу.

Номер слайду 6

Що відбувається, коли алкоголь потрапляє до організму. У організмі постійно міститься невелика кількість етилового спирту, що утворюється на проміжкових етапах обміну вуглеводів, або внаслідок бродильних процесів у травному тракті. Концентрація його у крові не перевищує 0,1-0,3 г/л. Невелика кількість етанолу, що надходить до крові у результаті вказаних процесів, не є небезпечною, оскільки швидко знешкоджується ферментними системами печінки та інших тканин.Інакше проходять реакції при надходженні до організму великих доз алкоголю із зовнішнього середовища. Алкоголь швидко всотується слизовою оболонкою порожнини роту, шлунку та кишечнику. У шлунку всотується близько 20% прийнятого алкоголю та біля 80% - у тонкому кишечнику. Після споживання алкоголю натщесерце його максимальна концентрація спостерігається через 30-60 хвилин. Після споживання їжі концентрація алкоголю у крові зростає повільніше, тому її максимум спостерігається після 1,5-2 годин. При цьому, частина алкоголю (до 30%) зв'язується з їжею та не потрапляє у кров. Вільний алкоголь повністю зникає з організму після 5-15 годин після споживання. Найбільша кількість поглинутого етанолу концентрується у головному мозку та печінці, менша — в інших органах (легені, нирки, м'язи, тощо).

Номер слайду 7

Що відбувається, коли алкоголь потрапляє до організму. Близько 90-95% спожитого алкоголю окиснюється і лише незначна частина виводиться з сечею (2-4%) та через легені із видихуваним повітрям (3-7%). Швидкість окиснення алкоголю коливається залежно від індивідуальних особливостей організму, вона генетично детермінована та становить у різних людей від 4 до 14 г/год. Початкова стадія розпаду етанолу здійснюється головним чином у печінці під впливом ферменту алкогольдегідрогенази, який перетворює алкоголь в ацетальдегід. Потім ацетальдегід розноситься потоком крові до усіх органів та тканин, де і проходить його подальше хімічне перетворення: під дією ферменту ацетальдегіддегідрогенази утворюється вільний ацетат і зв'язаний — у формі ацетилкоензиму А. Ці сполуки вступають у цикл Кребса (цикл лимонної кислоти) та через ряд проміжкових стадій розпадаються до СО2 та Н2 О.

Номер слайду 8

Що відбувається, коли алкоголь потрапляє до організму. Окрім основного процесу етиловий спирт руйнується й іншими шляхами, також, перетворюючись в ацетальдегід. Ці шляхи метаболізму етанолу набувають великого значення при хронічному споживанні алкоголю. Саме тому у алкоголіків зростає максимально переносима доза етилового спирту. Ацетальдегід — хімічно активна та дуже токсична сполука. Тому вплив алкоголю на біохімічні та функціональні процеси в організмі, на структуру клітин та тканин складається по суті з ефектів двох речовин — етилового спирту та ацетальдегіду, що з нього утворюється.

Номер слайду 9

Як рівень алкоголю у крові впливає на поведінку та стан людини{00 A15 C55-8517-42 AA-B614-E9 B94910 E393}Вміст алкоголю у кровіСтан людини0.2 г/л. Дружелюбність,швидкість візуальної реакції зменшується0.6 г/л. Хороше загальне самопочуття, ментальний релакс, легке зниження когнітивних здібностей0.9 г/л. Балакучість, підвищена емоційність, відчуття пригнічуються, контроль слабшає1.2 г/л. Сплутаність мови, хитка хода1.5 г\л. Отруєння2 г/л. Нудота, втрата працездатності, встрата контролю над власним тілом3 г/л. Заціпеніння4 г/л. Втрата свідомості, коматозний стан6 г/л. Смерть, спричинена серцевою та дихальною недостатністю

Номер слайду 10

проблеми здоров’я, пов’язані із зловживанням алкоголю. Ожиріння печінки. Гепатит (запалення печінки)Цироз печінки. Рак печінки. Гастрит (запалення шлунка). Рак ротової порожнини, горлянки, стравоходу. Порушення обміну речовини. Ожиріння. Діабет. Кардіоміопатія (серцеві порушення). Підвищений кров’яний тиск. Гостре порушення мозкового кровообігу. Захворювання нервової системи. Безпліддя. Внутрішньоутробні порушення плоду. Токсичне порушення кровотворення.

Номер слайду 11

наслідки зловживанням алкоголем. Агресивна нераціональна поведінка. Насильство. Депресія. Нервовість. Часті простудні захворювання. Ризик запалення легенів. Цироз печінки. Кровотечі, виразка шлунка, недоїдання. Тремтіння кінцівок рук, погіршення тактильних відчуттів. Запалення підшлункової залози. Погіршення ходи. Болі в стопах, віднімаються пальці на ногах. Серйозна втрата пам’яті. Передчасне старіння.«Характерний» ніс п’яниці. Послаблення серцевих м’язів, серцева недостатність. Зменшення захисних реакцій. Авітаміноз

Номер слайду 12

10 страшних наслідків зловживання спиртним1. Алкоголь провокує коливання рівня цукру в кровіРіч у тім, що зазвичай після того, як ми приймемо певну дозу спиртного, рівень цукру у нас в крові суттєво знижується або підвищується. І у підсумку це викликає відчуття слабкості, запаморочення, проблеми з орієнтацією.2. Погіршується серцевий ритм. Надмірне вживання спиртних напоїв може викликати почастішання пульсу та збої у роботі серця. Токсини, що містяться в алкоголі, потрапляють в кров і порушують нормальну роботу різних систем організму, зокрема серцево-судинної системи.3. Почервоніння шкіри. Один з результатів дії алкоголю на систему кровообігу — розширення судин, а це призводить до помітного почервоніння шкіри. У деяких людей алкоголь викликає значні перепади температури тіла та посилене потовиділення.4. Виникають проблеми із зором, а саме його помутніння. Токсини, що потрапляють у кров, впливають на зір, він стає розпливчастим і затуманеним. Зауважимо, що це є досить небезпечним явищем, і не лише тому, що наслідком може бути поступове погіршення зору, але і тому, що людина в такому стані з більшою імовірністю може стати жертвою нещасного випадку.

Номер слайду 13

10 страшних наслідків зловживання спиртним6. Проблеми з травленням. Алкоголь порушує кислотно-лужний баланс шлунка, через що дратується та запалюється його слизова оболонка, що захищає стінки шлунка від кислоти, яка міститься в шлунковому соці. Результатом цього може бути гастрит або кислотний рефлюкс. А найгірше, що може статися, – це виразка шлунку, рак шлунку та рак стравоходу.7. Дегідратація (зневоднення організму)Нирки належать до органів, які найбільш страждають від зловживання спиртним. Їм доводиться посилено працювати, виводячи з організму токсини. В результаті організм втрачає надто багато рідини та солей.8. Головний боліВисокий рівень вмісту токсинів у крові та проблеми з метаболізмом є причиною головного болю, а також похмільного синдрому. Часто через кілька годин після вживання спиртних напоїв людина відчуває м’язове напруження та у неї починається головний біль (мігрень).9. Нудота. У тих, хто випиває занадто багато, часто буває нудота та блювота, порушується травлення. Людина відчуває запаморочення і з тяжкістю зберігає рівновагу. У деяких людей такі симптоми виникають навіть після невеликих "доз" спиртного.10. Проблеми з печінкою. Печінка відіграє важливу роль у переробці речовин, що містяться в алкоголі. Тому надмірна "доза" спиртного прямо впливає на неї та порушує її нормальну роботу. Якщо інтоксикація печінки алкоголем відбувається регулярно, її стан погіршується та виникає цироз печінки.

Номер слайду 14

Позитивний вплив алкоголю на організм людинишампанське можна в невеликих дозах приймати для слабкого серця;глінтвейн підтримує організм при бронхіті, застуді, пневмонії, грип;горілка здатна знижувати холестерин;пиво гальмує процес старіння, знижує ризик виникнення хвороб серця.

Номер слайду 15

Як зменшити негативний вплив алкоголю. Пийте багато води. Алкоголь має здатність виводити рідину з організму. Позаяк, якщо ви збираєтесь пити алкоголь, випийте перед цим додаткові 1-2 л води. Уникайте напоїв з газом. Вуглекислий газ сприяє пришвидшенню засвоєння алкоголю.Їжте. Ситий шлунок сповільнює засвоєння алкоголю. Тим самим даючи організму час для того, щоб поступово його виводити. Не захоплюйтесь жирною їжею. Так, жири мають здатність створювати захисну плівку, яка не дає шлунку всотувати алкоголь. Втім, багато жирної їжі швидше принесе шкоду, ніж користь. Тримайте темп. Дотримуйтесь правила 1 міцного напою на 1 годину. Якщо хочете просто скласти компанію, а не напитися - це оптимальний варіант. При дотриманні такого дозування, організм матиме достатньо часу для того, щоб своєчасно виводити алкоголь.

Номер слайду 16

Джерелаhttps://harchi.info/articles/vplyv-alkogolyu-na-organizm-lyudynyhttps://naurok.com.ua/urok-otruynist-spirtiv-zgubna-diya-alkogolyu-na-organizm-lyudini-140581.htmlhttps://health.24tv.ua/yak_alkogol_znushhayetsya_nad_organizmom_10_strashnih_naslidkiv_zlovzhivannya_spirtnim_n1055760http://radka.in.ua/zdorovya/vpliv-alkogolu-na-organizm-ludini-me.html#i-4

Номер слайду 17

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
13 листопада 2021
Переглядів
12324
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку