Поживні речовини. Види. Значення для організму людини. Білки – основний будівельний матеріал. ТваринніВиконують важливі функції в організмі: скорочення мязів, транспортування кисню, захист від інфекції і крововтрат тощо. РослинніВуглеводи – основне джерело енергіїПростіЗабезпечують організм енергією, можуть відкладатися про запас у печінціСкладніЖири – концентроване джерело енергії; здатні відкладатися про запас. ТваринніБеруть участь у теплорегуляції організму захищають шкіру і волосся. Утворюють підшкірну жирову клітковину, джерело енергіїРослинні Мінеральні речовини. Солі, кислоти. Підтримують сталість внутрішнього середовища, входять до складу багатьох тканин і частково виконують роль гуморальних регуляторів. Складові компоненти їжі
Тестові завдання1. У процесі харчування людина отримує:а) готові неорганічні речовини; б) готові органічні речовини; в) органічні та неорганічні речовини;2. Вкажіть функції харчуванняа) енергетична, харчова, регуляторна, інформативна та захисна;б) хімічна, біоенергетична, спрямовувальна, захисна та інформаційна;в) енергетична, біохімічна, спрямовувальна, інформативна та захисна;3. Харчові продукти – це … а) компоненти їжі, що використовуються в переробленому, зміненому вигляді;б) компоненти їжі, що використовуються в непереробленому, не зміненому вигляді;в) компоненти їжі, що використовуються в переробленому або натуральному, зміненому або незміненому вигляді.4. За хімічним складом харчові продукти поділяють на:а) білкові, жирові, рослинні; б) білкові, жирові, вуглеводні; в) мінеральні, органічні. злакові;5. Вітаміни – це …а) біологічно активні речовини різної хімічної природи, що необхідні для забезпечення важливих фізіологічних і біологічних процесів в організмі;б) неорганічні речовини хімічної природи, що необхідні для забезпечення важливих фізичних і розумових процесів в організмі;в)хімічні речовини, що необхідні для забезпечення важливих фізіологічних, біологічних і хімічних процесів в організмі.
6. За сучасною класифікацією харчові продукти поділяють на групи:а) традиційні, функціональні, спеціальні, продукти для дітей;б) рослинні, тваринні, мінеральні, органічні;в) функціональні, спеціальні, дитячі, органічні.7. Харчові продукти складаються за) білків, жирів, вуглеводів та додаткових речовин4б) води, мінералів, вуглеводів;в) поживні речовини та вода.8. Традиційні харчові продукти – цеа) натуральні незмінені рослинні і тваринні продукти;б) змінені, що забезпечують активність органів, знижують ризик захворювань;в) змінені дієтичні продукти, харчові добавки, продукти для спортсменів9. Функціональні харчові продукти – це а) натуральні незмінені рослинні і тваринні продукти;б) змінені, що забезпечують активність органів, знижують ризик захворювань;в) змінені дієтичні продукти, харчові добавки, продукти для спортсменів.10. Спеціальні харчові продукти – це а) натуральні незмінені рослинні і тваринні продукти;б) змінені, що забезпечують активність органів, знижують ризик захворювань;в) змінені дієтичні продукти, харчові добавки, продукти для спортсменів.