Тема: їжа та її компоненти. Склад харчових продуктів. Значення компонентів харчових продуктів
Номер слайду 2
Харчові продукти – це компоненти їжі, що використовуються в натуральному чи переробленому, зміненому чи незміненому вигляді.
Номер слайду 3
За походженням харчові продукти поділяють на:
Номер слайду 4
За сучасною класифікацією харчові продукти поділяються на такі групи:
Номер слайду 5
Також до харчових продуктів відносяться:
Номер слайду 6
За хімічним складом продукти харчування бувають
Номер слайду 7
Номер слайду 8
Складові компоненти їжіПоживні речовини. Види. Значення для організму людини. Білки -Вуглеводи - Жири - Мінеральні речовини
Номер слайду 9
Поживні речовини. Види. Значення для організму людини. Білки – основний будівельний матеріал. ТваринніВиконують важливі функції в організмі: скорочення мязів, транспортування кисню, захист від інфекції і крововтрат тощо. РослинніВуглеводи – основне джерело енергіїПростіЗабезпечують організм енергією, можуть відкладатися про запас у печінціСкладніЖири – концентроване джерело енергії; здатні відкладатися про запас. ТваринніБеруть участь у теплорегуляції організму захищають шкіру і волосся. Утворюють підшкірну жирову клітковину, джерело енергіїРослинні Мінеральні речовини. Солі, кислоти. Підтримують сталість внутрішнього середовища, входять до складу багатьох тканин і частково виконують роль гуморальних регуляторів. Складові компоненти їжі
Номер слайду 10
Харчова цінність – це сукупність властивостей харчових продуктів, що забезпечують фізіологічні потреби людини в енергії та будівельному матеріаліУ добовому раціоні доцільно використовувати білки, жири та вуглеводи у співвідношення 1:1:4.
Номер слайду 11
Від чого залежать енергетичні витрати організму? 2
Номер слайду 12
Вітаміни – це біологічно активні речовини різної хімічної природи, що необхідні для забезпечення важливих фізіологічних і біологічних процесів в організмі.
Номер слайду 13
Номер слайду 14
«Надходження води в організм та її витрати».
Номер слайду 15
Тестові завдання1. У процесі харчування людина отримує:а) готові неорганічні речовини; б) готові органічні речовини; в) органічні та неорганічні речовини;2. Вкажіть функції харчуванняа) енергетична, харчова, регуляторна, інформативна та захисна;б) хімічна, біоенергетична, спрямовувальна, захисна та інформаційна;в) енергетична, біохімічна, спрямовувальна, інформативна та захисна;3. Харчові продукти – це … а) компоненти їжі, що використовуються в переробленому, зміненому вигляді;б) компоненти їжі, що використовуються в непереробленому, не зміненому вигляді;в) компоненти їжі, що використовуються в переробленому або натуральному, зміненому або незміненому вигляді.4. За хімічним складом харчові продукти поділяють на:а) білкові, жирові, рослинні; б) білкові, жирові, вуглеводні; в) мінеральні, органічні. злакові;5. Вітаміни – це …а) біологічно активні речовини різної хімічної природи, що необхідні для забезпечення важливих фізіологічних і біологічних процесів в організмі;б) неорганічні речовини хімічної природи, що необхідні для забезпечення важливих фізичних і розумових процесів в організмі;в)хімічні речовини, що необхідні для забезпечення важливих фізіологічних, біологічних і хімічних процесів в організмі.
Номер слайду 16
6. За сучасною класифікацією харчові продукти поділяють на групи:а) традиційні, функціональні, спеціальні, продукти для дітей;б) рослинні, тваринні, мінеральні, органічні;в) функціональні, спеціальні, дитячі, органічні.7. Харчові продукти складаються за) білків, жирів, вуглеводів та додаткових речовин4б) води, мінералів, вуглеводів;в) поживні речовини та вода.8. Традиційні харчові продукти – цеа) натуральні незмінені рослинні і тваринні продукти;б) змінені, що забезпечують активність органів, знижують ризик захворювань;в) змінені дієтичні продукти, харчові добавки, продукти для спортсменів9. Функціональні харчові продукти – це а) натуральні незмінені рослинні і тваринні продукти;б) змінені, що забезпечують активність органів, знижують ризик захворювань;в) змінені дієтичні продукти, харчові добавки, продукти для спортсменів.10. Спеціальні харчові продукти – це а) натуральні незмінені рослинні і тваринні продукти;б) змінені, що забезпечують активність органів, знижують ризик захворювань;в) змінені дієтичні продукти, харчові добавки, продукти для спортсменів.