презентація на тему "Жнива скорботи або геноцид українського народу".

Про матеріал
Учні навчаться: -визначати суть Голодомору 1932-1933рр; -пояснювати, чому Голодомор був однією з найтрагічніших подій історії України; -витлумачувати і доречно вживати поняття та терміни: «репресії», «колгоспи», «куркулі», «геноцид», «Голодомор», «чорні дошки»; -наводити приклади пам’ятників та пам’ятних місць, присвячених пам’яті жертв Голодомору;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жнива скорботи або геноцид українського народу.

Номер слайду 2

Учні мають навчитися:визначати суть Голодомору 1932-1933рр;пояснювати, чому Голодомор був однією з найтрагічніших подій історії України;витлумачувати і доречно вживати поняття та терміни: «репресії», «колгоспи», «куркулі», «геноцид», «Голодомор», «чорні дошки»;наводити приклади пам’ятників та пам’ятних місць, присвячених пам’яті жертв Голодомору;стисла розповідь про увічнення пам’яті жертв Голодомору.

Номер слайду 3

Які деталі на першій світлині свідчать про те, що на ній зображеноукраїнських селян?Чи змінилося, на вашу думку, життя селянських родин за років радянської влади? Чи стали люди жити заможніше?

Номер слайду 4

У грудні 1919 р. на більшій частині українських земель буловстановлено радянську більшовицьку владу. Так розпочаласядоба Української Соціалістичної Радянської Республіки (УСРР). Наприкінці 1922 р. УСРР увійшла до складу Союзу Радянських Соціалістичних Республік - скорочено СРСР.

Номер слайду 5

Прагнучи цілковитої влади, уряд більшовиків розгорнувборотьбу проти діячів української освіти, науки, мистецтва. Митців, учених, діячів держави та церкви, учителів, лікарів, якіне погоджувалися з діями партії більшовиків, заарештовували,висилали до Сибіру, ув’язнювали. Багатьох було розстріляно. Такі заходи називають репресіями.

Номер слайду 6

Від другої половини 1920-х років у селах почалося примусове створення колективних господарств - колгоспів. У селян відбирали землю, коней, худобу, знаряддя хліборобської праціВони переставали бути господарями, бо не могли розпоряджатися ні своєю землею, ні зібраним урожаєм. Хлібороби з діда-прадіда, ставши колгоспниками, перетворювалися на безправних наймитів.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Із такими порядками українські селяни не могли миритися. Але до тих, хто чинив опір, більшовики застосовували силу. їх оголошували куркулями, відбирали майно - розкуркулювали, цілими сім’ями масово вивозили до Сибіру, де залишали «на поселення»

Номер слайду 9

Сім’ю куркуля виганяютьіз власного двору. Донеччина.1930 р. Розкуркулювання селян. Донеччина. 1931 р. Яким настроєм перейняті зображені люди? Чи дають фотографії підстави для фотографії підстави для висновку про куркулів як про багатіїв, які нечесно здобули свої статки? Як ви можете пояснити присутність озброєної людини під час розкуркулювання? Які почуття у вас викликають події, засвідчені фотографіями?

Номер слайду 10

Найбільшим лихом тих років став Голодомор (від словосполучення морити голодом) - так називають спланований владою голод. Для селянських господарств було встановлено плани на сільськогосподарську продукцію. За тогочасними порядками виконання плану було обов’язковим, тож до тих господарств, які його не виконували, застосовували різноманітні покарання. Зокрема, був наказ вивозити із сіл весь хліб у рахунок хлібозаготівель— навіть той, який родини зібрали для власного споживання.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

«Сільським трудівникам випала справді гірка доля: урожай, здобутийїхньою тяжкою працею, відбирають і вивозять невідомо куди, прирікаючи їх наголод. Великі території майже безлюдні, земля не обробляється або, у найкращому разі, обробляється погано й заростає бур’янами. До того ж, внаслідок вивезення куркулів, село втратило найенергійнішуй найпрацьовитішу частину населення». Так характеризували ситуацію в українському селі в 1932 р. Англійські дипломати:

Номер слайду 13

Найтяжчими були зима-весна 1932—1933 рр., коли на родючих українських землях від голоду масово помирали люди.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Національний музей ≪Меморіал жертв Голодомору»

Номер слайду 17

Музей складається зі Свічі пам’яті, скульптури дівчинки з колосками в руках «Гірка пам’ять дитинства» на площі «Жорна долі», алеї «Чорні дошки» і Залу пам’яті, де представлені 19 томів Національної Книги пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр., що містять списки жертв геноциду - цим словом називають винищення окремих груп населення за расовими, національними, релігійними мотивами.«Закон про п’ятьколосків», 10 років ув’язнення

Номер слайду 18

1. Що ви дізналися про порядки, які заводили в Україні більшовики? 2. Що таке колгоспи? Чому їхнє створення викликало спротив українських селян? 3. Чому більшовицька влада намагалася знищити українські освіту,науку мистецтво?Що ви довідалися про переслідування незгідних із діями більшовиків?4. Поясніть, які більшовицькі порядки в українському селі зумовили появу прислів’ їв: Усюди плачі, усюди крики - селян учать, як їм жити; У колгоспі добре жить - один робить, сім лежить. Д/З : §16.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гудзь Альона
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Заєць Сергій
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
5 лютого 2022
Переглядів
1098
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку