Презентація на тему Зимова війна

Про матеріал
В цій презентаціїї коротко описано передумови, причини, хід та підсумки війни 1940-1941 років. Додатковий навчальний матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зимова війна. Ніколи стільки не брешуть, як під час війни, після полювання і до виборів…(Отто Фон Бісмарк)

Номер слайду 2

План: Передумови. Причини початку війни. Обмін нотами між Радянським і Фінським урядом Початок військових дій Створення уряду Куусинена Війна на Карельському перешийку. Радянсько-фінська війна очима радянських ідеологів. Підсумки війни. Підписання мирного договору 

Номер слайду 3

Передумови. Проголошення незалежності ФінляндіїУ грудні 1917 р. вона отримала незалежність з допомогою німецьких військових, придушивши повстання червоних і почавши розбудову молодої держави.

Номер слайду 4

14 жовтня 1920 Тартуський мирний договір Підписання договору про ненапад. 21 січня 1932, ГельсінкіПередумови

Номер слайду 5

Причини початку війни. Підписання "Пакту про ненапад" між СРСР і Німеччиною. Фінська нація - це національна меншина. В одному зі своїх виступів Молотов сказав: "Ми повинні бути досить реалістичними, щоб розуміти, що час малих народів пройшло". Ці слова стали вироком у долі прибалтійських держав.

Номер слайду 6

Причини початку війни. Німеччина у вигляді Гітлера поглинає Чехословаччину. Для СРСР Радянсько-фінська війна була одним з етапів підготовки до світової війни. (З військової точки зору придбання військових баз на Півдні Фінляндії і 74-х аеродромів і посадочних майданчиків у Фінляндії робило б позиції СРСР на Північно-заході практично невразливими.)

Номер слайду 7

Початок військових дій26 листопада 1939 року в 15 годин 45 хвилин наші війська, розташовані в кілометрі від села Майна розстріляні з фінської території артилерійським вогнем. (Проте насправді обстрілу не було — в 90-ті роки російський історик Аптекар знайшов в архівах зведення і донесення 70-ї стрілецької дивізії, до складу якої входив 68-й полк. Повідомлення про обстріл з фінської сторони там немає, і будь-яких втрат 25—28 листопада у складі дивізії не зафіксовано.)

Номер слайду 8

Обмін нотами між Радянським і Фінським урядом 26 листопада ввечері нарком закордонних справ Молотов прийняв посланця Фінляндії і вручив йому ноту з приводу провокаційного обстрілу радянських військ. Уряд провів розслідування, яким встановлено, що постріли були зроблені не з фінської сторони, а з радянської. Тому фінський уряд відхилив протест.

Номер слайду 9

Початок військових дій «Ми йдемо в Фінляндію не як завойовники, а як друзі і визволителі фінського народу від гніту поміщиків і капіталістів. Ми йдемо не проти фінського народу, а проти уряду Каяндера-Эркко, який гнобить фінський народ і спровокував війну з СРСР. Ми поважаємо свободу і незалежність Фінляндії, отриману фінським народом в результаті Жовтневої революції і перемоги Радянської влади...»

Номер слайду 10

Створення уряду Куусинена. В. Молотов подписывает договор между СССР и Териокским правительством. Крайний справа — О. Куусинен. У своїй декларації уряд Куусинена оголосило себе "Народним Урядом Республіки Фінляндія" і пообіцяло "спиратися на трудовий народний фронт". Народний фронт розглядався як реальна сила, здатна завдати поразки фашизму, домогтися обмеженою влади капіталізму і створити сприятливі умови для боротьби за соціалізм. Створена 1 грудня 1939 року в місті Теріоки уряд "Фінляндської демократичної республіки" радянський уряд у той же день уклало з ним договір ''Про дружбу і взаємодопомогу''.

Номер слайду 11

Війна на Карельському перешийку

Номер слайду 12

Співвідношення сил сторін на Карельському перешийку{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}З'єднання або частину7-а армія(рос.)Армія «Перешийок»(фін.)Загальне співвідношення. Піхотні (стрілецькі) дивізії961,51,6 :1 Окремі піхотні (стрілецькі) бригади141:4 Кавалерійські бригади-10:1 Танкові бригади5-5:1 Артилерійські полки1653,2:1 Артилерійські гармати12863493,75,4:1 Танки14903246,588:1 Літаки64436189,1:1 Загальна чисельність1690001330001,3:1

Номер слайду 13

Радянсько-фінська війна очима радянських ідеологів. Радянським громадянам необхідність фінської війни пояснювалася важким становищем фінського робітничого класу і бажанням СРСР звільнити їх "Від гніту хижацької групи капіталістів", а також тим, що Фінляндський уряд, з допомогою Англії та Франції розв'язує цю війну, а СРСР лише захищається ("Фінська вояччина спровокувала війну ", у той час як" Радянський Союз неухильно проводив свою миролюбну політику "). 

Номер слайду 14

Підсумки війнитривала всього 105 днівзахідний кордон СРСР відсунувся на 120-150 км.до СРСР відходить 40 000 км2на одного вбитого фінського солдата припадало 6 убитих радянських солдатів, а на одного пораненого фінського - 7 радянських ... загиблих та зниклих без вісти радянських українських вояків налічується близько сорока тисяч. СРСР, як агресора у грудні 1940 було виключено з Ліги Націй. А у другій світовій війні СРСР виключили з Червоного Хреста «Радянський Союз — колос на глиняних ногах без голови»війна-продовження — в 1941—1944 роках фіни воювали проти СРСР уже в союзі з Німеччиною

Номер слайду 15

Підписання мирного договору Стаття 1 Військові дії між СРСР і Фінляндією припиняються негайно. Стаття 2 Державний кордон встановлюється по новій лінії, по якій до складу СРСР включається весь Карельський перешийок з містом Виборг, Виборзькою затокою і його островами, Західне і Північне узбережжя Ладозького озера; ряд островів у Фінській затоці, частина півостровів. Стаття 3 Договірні сторони зобов'язуються взаємно утримуватися від будь-якого нападу одна на іншу, не укладати союзів і не братиучасть у коаліціях, спрямованих проти іншої сторони. Стаття 4 Фінляндська республіка погоджується здати СРСР в оренду з щорічною сплатою 8 млн фінських марок строком на 30 років півострів Ханко. Стаття 5 СРСР зобов'язується вивести свої війська з області Петсамо, добровільно відступленої Радянським державою Фінляндії. Стаття 7 Сторонами поновлюються економічні відносини і сторони починають переговори для укладання торговельних угод.

pptx
Додано
8 липня 2019
Переглядів
3133
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку