Презентація на тему Зміна клімату

Про матеріал
Змі́на клі́мату — суттєва та тривала зміна у статистичному розподілі погодних умов протягом тривалих проміжків часу: від десятиліть до мільйонів років.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тернопільська обласна радауправління освіти та науки тернопільськоїоблдержадміністраціїкременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса Шевченка. Виконав студент 2 курсу21-Е групи факультету фізичного вихоання,біології та психології Шуманський. А. МПрезентація на тему« Зміна клімату »

Номер слайду 2

ПЛАНЗміна клімату. Наслідки зміни клімату Антропогенна теорія зміни клімату. Природа аномальної спеки в Україні зміна клімату на Землі Здоров’я людини. Цікаві факти Список використаних джерел

Номер слайду 3

Зміна клімату означає коливання глобальних температур та погодних явищ, що виникає з часом. Клімату властиво змінюватися, однак зараз зміна клімату відбувається внаслідок глобального потепління, яке переважно викликане діяльністю людини, через яку змінюється склад атмосфери

Номер слайду 4

Наша Земля - це живий організм , і з ним потрібно звертатися відповідно. Сьогоднішню діяльність людини на Землі можна характеризувати як паразитичну (вирубка лісів , виснаження надр Землі , забруднення поверхневих і підземних вод , гігантське нагромадження шкідливих відходів виробництва , забруднення повітряного середовища )

Номер слайду 5

Наслідки зміни клімату вже видно в усьому світі: Нищівні пожежі в Австралії; Цунамі в Індійському океані;Пожежі в Сибіру;Повені та зсуви в Бразилії;Землетруси у всьому світі;Танення льодовиків в Антарктиді

Номер слайду 6

Одним з наслідків зміни клімату є зміщення кліматичних поясів: напівпустелі заміщуються пустелями , степи заміщаються напівпустелями , лісостепи заміщуються степами , а ліси , відповідно, лісостепом.. На сьогоднішній день в Україні немає серйозних досліджень на цю тему , але деякі матеріали все ж починають з'являтися.

Номер слайду 7

В результаті космічних , природних і антропогенних факторів на Землі періодично відбувається зміна клімату. Всі ці три фактори комплексно і взаємопов'язано впливають на стан клімату Землі .

Номер слайду 8

Антропогенна теорія зміни клімату. У 2007 році Міжурядова група експертів зі зміни клімату (МГЕЗК) – міжнародний орган, який об’єднує тисячі вчених із 130 країн світу – представила свій Четвертий оціночний звіт, в якому містяться узагальнені висновки про минулі і нинішні кліматичні зміни, їх вплив на природу і людину, а також про можливі заходи з протидії таким змінам. В цій Доповіді говориться, що з 90%-ною вірогідністю зміни клімату, які ми зараз спостерігаємо, пов’язані з діяльністю людини. Антропогенне походження сучасних кліматичних змін, зокрема, підтверджують палеокліматичні дослідження, основані на аналізі вмісту парникових газів в бульбашках повітря, що замерзли в льоді. Вони показують, що такої концентрації СО2 як зараз не було за останні 650 000 років (а за ці роки відбувалося не одне потепління нашої планети). Причому в порівнянні з доіндустріальною епохою (1750 рік) концентрація вуглекислого газу в атмосфері зросла на третину. Сучасні глобальні концентрації метану і оксиду азоту також істотно перевищили доіндустріальні значення. Зростання концентрації цих трьох основних парникових газів з середини 18 століття, на думку вчених, з дуже високим ступенем імовірності пов’язане з господарською діяльністю людини, в першу чергу – спалюванням вуглецевого викопного палива (тобто нафти, газу, вугілля тощо), промисловими процесами, а також знищенням лісів – природних поглиначів CO2 з атмосфери.

Номер слайду 9

Природа аномальної спеки в Україні , на думку деяких вчених , криється в глибинах Тихого океану і Атлантики. Підтверджено залежність клімату від температурних змін поверхневого шару приекваторній частині Тихого океану. Так при збільшенні температури води на 0,5 º С на протязі не менше 5месяцев , наступний рік завжди буває вкрай спекотним. Підвищення температури води в Тихому океані спостерігалося в 2009 році.

Номер слайду 10

Українська погода зароджується в районі Ісландії та Азорських островів , там зароджуються циклони й антициклони , що приносять нам тепло або холод , вологу або посуху. Спека в Україні - «заслуга» Азовського антициклону , потужного і сухого , протягнуло свою мову на багато тисяч кілометрів. Застійна екстремальна спека в Україні пояснюється поведінкою , так званої струменевої течії на великій висоті в атмосфері.

Номер слайду 11

Сформована ситуація створила умови для переміщення повітряних мас на Україну з території середньої та нижньої Волги і Північного Кавказу. Саме над цими територіями в значній мірі степовими , без лісу створюються всі умови для прогрівання приземного шару повітря до температури від 40 до 43 градусів. Саме з східними і південно - східними вітрами в Україну приходить розпечене повітря .

Номер слайду 12

Останні 100 років на всій планеті спостерігається тенденція постійного підвищення температури. За даними нашого Гідрометцентру , річна температура цього року в Україні підвищилася в середньому на 1,5 градуса , а зимова - на 2-2,5 градуса . Насправді , це дуже багато. Що стосується вкрай холодної зими , то вона може бути як одиничним наслідком розбалансованості кліматичної системи , так і одним з проявів загальної тенденції.

Номер слайду 13

Так , висновки Інституту стратегічних досліджень свідчать про те , що в Україні може з'явитися не існувала раніше зона помірно теплого сухого лісу , характерного для центральних штатів США . А в степовій зоні будуть формуватися умови, характерні для степів Іспанії , в кримських же степах умови трансформуються у бік субтропічних .

Номер слайду 14

Такі зміни дуже можливі, але коли і як вони відбудуться , спрогнозувати нереально. Як показав час , кліматичні зміни відбуваються набагато швидше , ніж припускали вчені . І вони можуть прискоритися багатьма факторами .

Номер слайду 15

Сьогодні зміна клімату на Землі дуже слабо вивчено через недостатню кількість знань людини на сьогоднішній день. На думку міжнародної наукової комісії при ООН за процес зміни клімату на планеті відповідальні парникові гази. Наслідками цієї зміни вважають урагани , епідемії , повені , опустелювання , зростання середньорічної температури , що веде до танення льодовиків і підвищення рівня світового океану.

Номер слайду 16

На клімат Землі впливає постійний приплив сонячної енергії. Ця енергія , як правило , надходить у формі видимого світла . Близько 30 % енергії відразу ж відбивається назад у космос , а 70 % проникає крізь атмосферу і нагріває земну поверхню. Земля віддає назад у космос цю енергію у формі інфрачервоних випромінювань

Номер слайду 17

Людство не замислюється, що клімат - це вельми тендітна і вразлива річ. При виверженні великих вулканів змінюється освітленість , сонячне світло не досягає земної поверхні , змінюється температура іноді локально , іноді на дуже великих площах. Відомий факт , що при великих бомбардуваннях змінюється клімат на Землі. Це доводить те , що навіть дуже невеликі локальні короткострокові явища змушують клімат змінюватися. Вчені попереджають , що до кінця цього століття температура на Земній кулі може зрости на 4 градуси , що спричинить серйозні зміни планетарного масштабу.

Номер слайду 18

Як же людина може вплинути на стан клімату на Землі?По-перше , необхідно економити витрати електроенергії , води і тепла для виробництва яких витрачається величезна кількість палива , а відповідно відбуваються значні викиди парникових газів. По-друге , припинити вирубку зелених насаджень на Землі , забруднення поверхневих вод і грунтів .І найголовніше - потрібно любити Землю , а не намагатися знищити все живе і неживе на ній .

Номер слайду 19

Глобальна зміна клімату - найгостріша проблема, яка стоїть перед людством. Згідно прогнозів провідних міжнародних наукових центрів з дослідження клімату, протягом наступного століття температура підвищиться на 2-5 градусів. Такі темпи потепління спричинять серйозні кліматичні зміни і різні екосистеми опиняться під загрозою зникнення.

Номер слайду 20

Здоров’я людини

Номер слайду 21

Цікаві факти

Номер слайду 22

Вчені з США та Японії повідомили, що площа зимових льодів в Беринговому морі скоротилася до рекордно низького рівня за останні 5,5 тис. років. До цих пір вважалося, що цей регіон найменш вразливий перед кліматичною кризою. Однак, згідно зі свіжим прогнозом, в наступні десятиліття льоду взимку тут не буде зовсім. Швидкість танення льоду стрімко збільшуєтся. За останні кілька років Гренландский крижаний щит втрачає масу швидше, ніж нарощує, з'ясували американські дослідники. У 2019 році обсяг талої води на 200 льодовиках острова склав 55 млрд тонн - цього достатньо, щоб затопити штат Флорида. За словами вчених, тепер льоди будуть лише втрачати масу, незалежно від дій людства в боротьбі з глобальним потеплінням, оскільки «точку неповернення» пройдено.

Номер слайду 23

Зміна клімату обертається масовим вимиранням морських мешканців. Зростання температури океану вже ставить під загрозу його екосистеми. У журналі Nature Climate Change опублікована робота, згідно з якою вимирання загрожує багатьом безхребетним, в тому числі промисловим мідіям і іншим молюскам. Тепла вода служить для них сигналом до початку нересту в невідповідні для цього періоди. Це порушує їх природну міграцію, а у личинок скорочуються шанси вижити. Якщо нинішні темпи викидів CO2 і потепління води збережуться, до кінця XXI століття вимре близько 15% видів організмів, що мешкають в тропічних широтах Світового океану. До такого висновку прийшли вчені з Університету Гонконгу. За словами дослідників, подібної втрати біорізноманіття не відбувалося за останні 15 тисяч років. Одночасно з ростом температури води підвищується і рівень її окислення. Вчені з Гавайського університету в США встановили, що до 2100 року це призведе до повного зникнення коралових рифів.

Номер слайду 24

Глобальне потепління перетворить міста в печіЗа даними ВООЗ, від аномальної спеки з 2000 по 2016 роки в усьому світі постраждало 125 млн людей, десятки тисяч загинули. Співробітники Американської кардіологічної асоціації попереджали: спека викликає близько 30 смертельних порушень роботи життєво важливих органів, в тому числі серця і мозку. Якщо викиди парникових газів не знизяться, до 2100 року три з чотирьох жителів планети будуть страждати від аномальної спеки не рідше разу на рік - число жертв кратно зросте. При поточних темпах потепління до 2100 року температура в містах підвищиться на 4,4 °C від доіндустріального рівня. До такого висновку прийшла міжнародна група вчених в дослідженні, опублікованому в Nature Climate Change. Це значно перевершує прогноз для планети в цілому. Різниця обумовлена ефектом «острова тепла»: через щільну забудову і надлишок транспорту в містах значно спекотніше, ніж в селах. Крім того, там слабкіші вітри і вища вологість. Сьогодні в містах живе більше половини населення планети, а в 2050 році будуть жити вже 70% землян, відзначають автори роботи. Сильне підвищення температури стане величезним викликом для охорони здоров'я, попереджають вчені.

Номер слайду 25

Глобальне потепління вже не зупинити. До такого висновку прийшли норвезькі вчені, чиє дослідження опубліковане в Scientific Reports. Згідно з ним, навіть якщо з 2020 року антропогенні викиди парникових газів припиняться, середня температура повітря все одно буде рости. Це продовжиться мінімум до 2500 року (подальший період робота не охоплює). На той час зростання глобальної температури складе від 2,2 до 3,1 °C від доіндустріального рівня. Концепцію «точки неповернення» кліматологи обговорюють вже не одне десятиліття. Відповідно до неї, в певний момент часу процес потепління стане самопідтримуваним, незалежно від зусиль людства. Відбудеться це, коли ряд показників кліматичної системи - наприклад, концентрація вуглекислого газу в атмосфері і середня температура повітря - перевищить небезпечні порогові значення. Поки ж вони - предмет запеклих наукових дискусій. Норвезькі вчені вважають, що ці значення вже перевищені.

Номер слайду 26

Ми живемо в найспекотніший час в історії спостережень. Дослідники з Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) прийшли до висновку, що десятиліття з 2011-го по 2020-й виявилося найспекотнішим за всю історію спостережень. Саме на нього припали три найтепліших роки - 2016-й, 2019-й і 2020-й. У минулому році середня температура на Землі наблизилася до 14,9 °C, що на 1,2 °C вище доіндустріального рівня.

Номер слайду 27

Список використаних джерел:- Заморока А. М. Сонячна активність і глобальні похолодання // Станіславівський натураліст,17. VIII.2012 [Архівовано 18 березня 2014 у Wayback Machine.].- Заморока А. М. Глобальні потепління: яка їх природа? // Станіславівський натураліст,17. VIII.2012 [Архівовано 19 лютого 2014 у Wayback Machine.].- Заморока А. М. Потепління глобальне, та не настільки… // Станіславівський натураліст,30. XI.2011 [Архівовано 19 січня 2012 у Wayback Machine.]. ГІС-моделювання поширення вразливих до змін клімату земноводних та плазунів України / О. Д. Некрасова, В. М. Титар, В. В. Куйбіда. – НАН України, Інститут зоології ім. І.І. Шмальгаузена : К., 2019. – 204 с. ISBN 978-966-02-8956-7- Глобальные изменения климата земли: факторы, факты и прогнозы: рек. указ. лит. / М-во культуры и туризма Украины, ОГНБ им. М. Горького ; авт.-сост. И. Э. Рикун ; науч. ред. В. А. Дьяков ; ред. И. С. Шелестович. − О., 2009. − 131 с. − (Проблемы. ------ Гипотезы. Открытия ; вып. 52). − Указ. имен: с. 128−130. Напівемпіричні моделі та сценарії глобальних і регіональних змін клімату: монографія / С. Г. Бойченко ; НАН України, Ін-т геофізики ім. С. І. Субботіна. − К. : Наук. думка, 2008. − 310 с. : іл. − Бібліогр. : с. 284−301 (293 назви). − ISBN 978-966-00-0796-3.

Номер слайду 28

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Додано
9 листопада 2022
Переглядів
2366
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку