Презентація на тему "Звуки в житті людини"

Про матеріал
Виконала учениця 9-А класу Ржищіської ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. Олега Кошового Бартко Анастасія
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звуки в житті людини. Виконала учениця 9-А класу. Ржищіської ЗОШ І-ІІІ ступенівім. Олега Кошового. Бартко Анастасія

Номер слайду 2

Мета проекту: Закріпити вивчений матеріал про звук як явище. Пояснити яке місце в житті людини посідає звук. З’ясувати як і чому відрізняються чоловічі та жіночі голоси. Розглянути таке явище, як відлуння і з’ясувати в чому його причини. Дізнатися більше про інфразвук та ультразвук. Пояснити, що таке шум, чому він шкідливий і як захищатися від нього у мегаполісах

Номер слайду 3

Світ звуків

Номер слайду 4

Природні й штучніФізичне явище, що являє собою механічну хвилю частотою коливань від 17 до 20 000 Гц. Звук. Специфічні характеристики звуку: Гучність Висота. Тембр. Визначається амплітудою коливань тіла, що звучить:чим більша частота хвилі, тим звук вищий. Визначається частотою звукової хвилі:чим більша амплітуда звукових коливань, тим звук здається голоснішим. Визначається наявністю й інтенсивністю обертонів. Коливання з більш високою частотою називається обертоном, або гармонікою. Акустика – наука, що вивчає звук. Джерела. Приймачі

Номер слайду 5

Слуховий аналізатор

Номер слайду 6

Відмінність між чоловічими та жіночими голосами. Звуковий апарат можна умовно розділити на дві частини 1. Синтез звуку2. Посилення або послаблення певних діапазонів частот звукових хвиль. Змінюючи положення органів в ротовій порожнині, ми певний діапазон звуків приглушаємо, а інший піднімаємо, формуючи, в тому числі, виразну мову. Чоловік здатний якісніше керувати своїм голосом. Жіночий голос набагато ніжніший, чистіший. Оголошення в місцях великих скупчень людей робляться переважно жіночим голосом, наприклад, на вокзалах, в аеропортах, на мітингах, змаганнях. В житті досить багато чоловіків, які можуть з дивовижною точністю наслідувати голоси як жінок, так й інших чоловіків. Жінкам це зробити важко або ж зовсім неможливо.

Номер слайду 7

Інфразвук та ультразвукІснують звукові хвилі, які людина не може почути, але дію яких здатна відчувати. Людина чує звук з частотами діапазоном від 17 Гц до 20 к. Гц. Інфразвук ν > 20 к. Гцν < 20 Гц Ультразвук. В природіВ людській діяльностіВ природіВ людській діяльності

Номер слайду 8

Інфразвук в океані або феномен «голосу моря»Інфразвук має деякі особливості: Величезну проникаючу здібність завдяки малому поглинанню. Погано розсіюється, тому поширюється на великі відстані практично без змін Його не можна ізолювати. У морі або океані не загасає на відстані аж до 1000 км від джерела його утворення. Сильний вітер і морські хвилі створюють інфразвукові хвилівітер, пролітаючи по гребнях штормових хвиль, породжує в повітрі низькочастотні інфразвукові коливання. Породжуються низькочастотні інфразвукові коливання. Генерується звук частотою 6 Гц. Зміна в поведінці і психіці людини. Саме з інфразвуком зв'язується поява міфу про співаючих морських сирен.

Номер слайду 9

Застосування ультразвуку. Очищення за допомогою ультразвуку. Ультразвук в медициніУльтразвук у хірургіїДослідження внутрішніх органів. Ультразвук в стоматології

Номер слайду 10

Відлуння. Приклад відлуння. Відлуння – це звук, відбитий від віддаленої перешкоди. Якщо відстань до перешкоди є досить великою, а звук коротким (удар, оплески, скрик), ми чуємо чітке повторення звуку. Якщо звук є довгим, то відлуння змішується з первинним звуком і відбитий звук буде нерозбірливим.

Номер слайду 11

Шум не просто роздратовує, він - шкідливий. Шум — нестійкі акустичні коливання, що характеризуються випадковою зміною амплітуди і частоти. Постійна дія сильного шуму може не лише негативно вплинути на слух, але й викликати інші шкідливі наслідки – дзвін у вухах, запаморочення, головний біль, підвищення втоми, зниження працездатності. Деякі поради щодо зменшення шуму в квартирі міського будинку: Нехай у вашому будинку стане хоч трохи тихіше.

Номер слайду 12

Цікаві факти про звук. Згідно з даними Всесвітньої асоціації охорони здоров'я, понад 120 мільйонів людей у світі страждають порушенням слуху. Гучние хропіння здатне досягти такого ж рівня звуку , що і відбійний молоток. Знаменитий композитор Бетховен був глухим. Але! Він до рояля приставляв кінець тростини , а інший кінець затискав в зубах. Такий звук цілком здатний дійти до внутрішнього вуха , яке у композитора, на відміну від зовнішнього, було абсолютно здоровим. Граніт проводить через себе звук в десять разів краще , ніж це робить повітря. Так званий «звук моря», який ми чуємо, підносячи мушлю до вуха, насправді являється цвуком циркуляції крові по судинам. Характерне клацання після помаху батогом обумовлений тим, що його кінчик рухається з надзвуковою швидкістю. Саме батіг можна визнати першим винаходом людини, подолав звуковий бар'єр.

Номер слайду 13

Висновок. Звук оточує людину з моменту її народження і до самої смерті. Звук - фізичне явище, що являє собою механічну хвилю частотою коливань від 17 до 20 000 Гц. Є звукові частоти, які знаходяться за слуховим порогом. Властивості звука ширко використовують у різних галузях. Він дозволяє нам багато дізнатися про світ. Але не завжди його вплив виявляється позитивним. Звук може негативно відображатися на самопочутті та стані здоров’я особи.

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Інші матеріали
Додано
15 липня 2020
Переглядів
35505
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку