Презентація на урок "Лялька мотанка"

Про матеріал
У презентації розповідаеться про історію виникнення ляльки мотанки, матеріали з яких вона виготовляється послідовність виготовлення ляльки та приклад виконання проєкту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: «НАРОДНА ЛЯЛЬКА “ПЕРЕГЕНЯ”» Підготувала Хлєбнікова Л.Д. Вчитель обслуговуючої праці Полтавського НВК №16

Номер слайду 2

«Наш оберег ішов з землі, Коли нас скіфами ще звали. І талісман той берегли, І щастя в доленьці шукали.» О О. Онищенко

Номер слайду 3

За свідченнями археологічних досліджень , перші ляльки- мотанки з’явились Близько 5 тисяч років тому…

Номер слайду 4

Лялька-мотанка здавен була оберегом в українській родині.Кожна матір робила для своєї дитини ляльку, щоб та гралась.

Номер слайду 5

Найпоширеніші ляльки - з соломи та інших трав’янистих матеріалів створені зі жмутка сухих стебел, перев’язаних лляними нитками у місцях, що підкреслюють загальний силует та виділяють голову, тулуб, талію. Силует фігурок збагачують виплетені косичкою руки. В окремих ляльок нижня частина має форму порожнистого конуса.

Номер слайду 6

Лялька буває різної форми великою й маленькою.Вважають, що лялька є посередником між живими й тими,кого на цьому світі вже чи ще немає.

Номер слайду 7

Сильно розвинутий культ Предків у нашій релігії вказує на те, що душі покійних родичів та героїв обожнювалися. Бог-Род (Пращур, Прабатько) народу та Богиня-Рожаниця (Предкиня,Перегеня,Прамати народу). В українському фольклорі береза (жіночий символ) протиставляється дубу (чоловічому символу). У Карпатах жінку, яка хоче народити ,умотували червоними поясами, що із себе знімали, залишали місце тільки для обличчя. Шию обв’язували білою хусточкою. Таку дівчину звали “Перегенею”. На честь української русалки – Перегені, подекуди виготовлялося її культове зображення: солом’яна лялька в жіночому вбранні.

Номер слайду 8

Мотанка є втіленням добра і лагідності,посередником між бабусею та онукою, старшим та молодшим поколінням.Тому в ній, зробленій нашвидкуруч, щоб заспокоїти, зайняти дитину, чи виготовленій старанно, як подарунок на свято, закладений родовий , етнічний фактор любові і сподівань, віри в добро та захист від злих сил. 

Номер слайду 9

В основі ляльки - мотанки – хрестоподібна фігура Хрест є оберегом -символом Сонця,життя і нових починань, і символізує саму людину,гармонію її персонального фізичного світу (горизонталь) і духовного (вертикаль). Обов’язково вузлова лялька мотається за рухом сонця – тоді вона принесе вдачу та щастя.

Номер слайду 10

Перед початком створення ляльки потрібно налаштуватись: Відкиньте всі погані думки... Постарайтеся налаштуватися на позитивний лад! Бажано брати червоні нитки, це відганяє нечисту силу(як говориться).

Номер слайду 11

Коли зав'язуєте вузлики, в'язати краще по 3 і на кожен вузлик нашіптувати чого ви хочете для тієї людини кому робите або свого будинку,наприклад:"На Здравiе, на Мир в сім'ї, на Лад!“ Коли зав'язують крайній (останній) вузлик, говорять "Тако бисть, тако єси, тако буди!" Лялечку зберігають у серванті, в залі, на видному місці, вона як оберіг хати від злого ока.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Екологічне дослідження Кудель - коротке плутане екологічно чисте волокно, цінна сировина текстильної промисловості. Виходить після очищення волокнистих відходів, які утворюються при переробці льняної і конопляної трести на довге волокно в тіпальних машинах. М’яке і тепле на дотик. З ним приємно працювати

Номер слайду 15

Технологія створення ляльки: Матеріали та інструменти: Кудель льону або іншого природного матеріалу. Нитки товсті червоні і бежеві (сірі) лляні. Нитки вовняні або напіввовняні червоні. Тасьма різнобарвна. Тасьма хвиляста. Ножиці гострі. Голка . Тканина для одягу. Полімерна глина для намиста.

Номер слайду 16

Хід роботи: 1.Беремо моток вовняних ниток,можна лляних, і відмотати ниток стільки,скільки показано на фото. Довжина волосся індивідуальна.

Номер слайду 17

2. Беремо кудель льону. Відрізаємо куделі стільки, яка довжина "косм" ляльки або трохи менше.

Номер слайду 18

3. Зв'язуємо “косми" ляльки в пучок, дуже туго, щоб не розв'язалися.

Номер слайду 19

4. Обкладаємо їх куделею льону, щоб за куделею не було видно ниток.

Номер слайду 20

5.Одержаний пучок обв'язуємо дуже туго лляною щільною ниткою.

Номер слайду 21

6. Після цього вивертаємо, як банан, рівняємо “косми" і тулуб, ножицями обрізаємо нерівні волоски.

Номер слайду 22

7.Тепер формуємо голову .

Номер слайду 23

8.Розділяемо кужіль на 2 частини. Вставляємо руки.

Номер слайду 24

9.Робимо руки та талію.

Номер слайду 25

10.Виходить лялька.

Номер слайду 26

Одяг ляльки Лялька одягнена у вишиту сорочечку, і спідничку та керсетку. Всі елементи одягу є оберегами: спідниця символізує землю.

Номер слайду 27

сорочка позначає три часи – минулий, теперішній і майбутній;

Номер слайду 28

Керсетка — жіноча безрукавка, яка мала багато місцевих варіантів довжини, пропорцій, декорування. Побутувала здебільшого на Київщині, Чернігівщині, Полтавщині, частково на Півдні України. Найрозвиненіших форм керсетка набула у другій половині XIX ст., коли чітко визначилися не лише основні принципи її крою, а й локальні особливості щодо пропорцій, колориту, оздоблення.

Номер слайду 29

обов’язковими атрибутами є пояс та намисто, які уособлюють достаток. Звернімо також увагу на те, що Перегеня оперезана (!) червоними поясами. Як зазначають етнографи, перев’язування червоною ниткою (а пояси плели чи ткали з ниток) завжди виконує роль оберега - захисту і магічного лікувального засобу.

Номер слайду 30

Також повинен бути головний убір – очіпок, віночок, стрічка чи хустка – що символізує зв’язок з небом. Вбрання Перегень мало свої відмінності. Серед них такі: на голову часом покладають вінок з польових квіток та стрічок Цікава деталь, що вінок для Перегені виплітається у вигляді корони. Дівчина, вдягнена у цей вінок називається молодою, панною, або княгинею Врожаю.

Номер слайду 31

Ось така вийшла у мене лялька!

Номер слайду 32

Економічний розрахунок Для виготовлення ляльки ми використали такі куповані матеріали: № п/п Назва Кількість Вартість за 1 одиницю,грн Вартість всього, грн 1. Кудель льону 4 6 24 2. Канва 20/20 см 32 3.2 3. Тканина для спідниці залишки ------- ----- 4. Бісер для віночка 50 г 2 5 5. Стрічки 10 шт.х0,5 0.3 1.5 6. Керамічна глина для намиста 1 шт 2 2 Вартість роботи 12 год 1 12 Всього: 47.7

Номер слайду 33

ОЦІНКА ПРОЕКТУ Технологічні критерії: Виріб получився оригінальний, відносно взятого матеріалу, довговічний, мало затратний. Одяг виконано у відповідності з вимогами до виконання ручних, машинних і прасувальних робіт. Конструктивні критерії: Зручний у використанні, міцний, надійний; конструкція відповідає призначенню виробу; конструкція відповідає розмірам фігури; конструкція (техніка моделювання) легка у побудові. Естетичні критерії: має оригінальну форму; композиційну завершеність; цікаве кольорове рішення; власний стиль, індивідуальність; відповідає традиціям національної культури.

Номер слайду 34

Екологічні критерії: виготовляється із екологічно чистого природного матеріалу використані відходи пошиття шкільних концертних костюмів; Існує можливість повторного використання деталей виробу по закінченню строку служби. Економічні, маркетингові критерії: необхідність в даному виробі на ринку : Мотанка є втіленням добра і лагідності,посередником між бабусею та онукою, старшим та молодшим поколінням. Тому в ній закладений родовий , етнічний фактор любові і сподівань, віри в добро та захист від злих сил.  можливість масового виробництва: Може виготовити будь – хто, навіть дитина молодшого шкільного віку.; собівартість проекту: при використанні відходів виробництва лялька виходить дуже дешевою; рівень продажної ціни: я вважаю, що цю ляльку не варто продавати, бо це оберег, створений оберігати родину, здоров’я. ЇЇ можна подарувати близькій людині, як сувенір, а не продавати ,бо «Наш оберег ішов з землі, Коли нас скіфами ще звали. І талісман той берегли, І щастя в доленьці шукали.»

Номер слайду 35

ppt
Додано
18 грудня 2020
Переглядів
1756
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку