Презентація "Національно-визвольна війна українського народу середини XVII ст. (1)

Про матеріал
Презентація (2 із 4 серії презентацій до теми «Національно-визвольна війна українського народу середини XVII ст.) допомагає учням у більш доступній формі сприймати навчальний матеріал про битви 1648 – 1651 рр. у ході війни, розвивати просторову компетентність шляхом роботи з мапами та контурними картами, а також логічну, аксіологічну складові історичної компетентності шляхом роботи із деталізованими схемами битв, які подані у більш доступній для сприйняття учнями формі. Презентація може бути використана для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Христинівська спеціалізована школа І-ІІІ.ступенів №1 ім. О. Є. Корнійчука Христинівської міської ради Черкаської області Новіцька Ж.В. Інформаційний матеріал (2) до теми “Національно-визвольна війна українського . народу середини XVII ст.” 8 клас Національно – визвольна війна українського народу середини XVII ст. Битви 1648 – 1651 років

Номер слайду 2

Бій під Жовтими Водами. Битва під Жовтими Водами є яскравою сторінкою в історії військового мистецтва запорожців. Загони Богдана Хмельницького налічували приблизно 8 – 10 тис. козаків, мали 4 гармати. До запорожців приєдналися татарський загін і 4 – 5 тис. реєстрових козаків. Після першої сутички з козаками польське військо зібралося в укріпленому таборі. У ніч на 6 травня 1648 року воно зробило спробу відійти і з’єднатися з іншою частиною своїх військ, але біля урочища Княжі Байраки натрапило на засідку і було вщент розгромлене. Майже 3тис. поляків потрапили в полон.

Номер слайду 3

Бій під Корсунем У битві під Корсунем Хмельницький на чолі 15 – тисячного загону змусив 20 – тисячну армію Речі Посполитої залишити вигідні позиції та прийняти бій на незручній для польської кавалерії пересіченій місцевості – Гороховій Діброві. Шеститисячний резервний загін Максима Кривоноса, вдаривши із засідки, завершив розгром поляків. Польські гетьмани Потоцький і Калиновський потрапили в полон, було захоплено весь обоз і прапори коронного війська.

Номер слайду 4

Бій під Пилявцями Таку саму тактику, як під Корсунем, застосував Хмельницький і в битві під Пилявцями, що відбулася 21 – 23 вересня 1648 року на берегах річки Пиляви. Сили сторін були майже рівними: до 100 тис. козаків і 5 тис. татар проти 80 – 90 тис. поляків. Центральним пунктом бою була гребля через річку. 23 вересня Хмельницький захопив греблю й розпочав наступ на ворожі позиції, що посіяло паніку серед поляків і змусило частину їх до втечі. При цьому Богдан Хмельницький вдався до психологічного маневру: зробив вигляд, що вітає татарські загони, які насправді прибули 25 вересня і одразу вирушили на Львів.

Номер слайду 5

Облога Львова У жовтні козацько – селянське військо дійшло до Львова й оточило його. Проте нестача продовольства, смерть від чуми Максима Кривоноса, бездоріжжя, епідемії змусили Богдана Хмельницького зняти облогу, задовольнившись викупом. Почавши переговори з посланцями польського короля Яна Казимира, гетьман припинив бойові дії, хоча міг іти на Варшаву.

Номер слайду 6

Битва під Берестечком

Номер слайду 7

У лютому 1651 року поляки порушили мирний договір. Королівська армія вступила на Брацлавщину. Найбільший бій Визвольної війни відбувся під Берестечком на Волині. 18 червня 1651 р. зустрілися 150-тисячна королівська і 100-тисячна козацька армії. Союзниками козаків був 50-тисячний загін татарської кінноти на чолі з ханом Іслам-Гіреєм. Бій тривав три дні. Перевага була на боці повстанців, але татари не були зацікавлені в перемозі козаків, вони хотіли взаємного ослаблення воюючих сторін. Татари залишили свої позиції. Богдан Хмельницький спробував їх зупинити, прибув до хана, але татари взяли його в полон. Поляки оточили табір козаків і штурмували його 10 днів. Козаки під командуванням Івана Богуна прорвали оточення і більша частина армії відійшла на Київщину. З півночі на допомогу полякам йшло литовське військо. У воюючих сторін почалися проблеми із продовольством і фуражем. Б. Хмельницький змушений був погодитись на переговори, результатом яких став Білоцерківський мирний договір, підписаний 18 вересня 1651 р. в місті Біла Церква. Битва під Берестечком

Номер слайду 8

Література Антонович В. Про козацькі часи в Україні. – К, 1991. Апанович О. Розповіді про запорізьких козаків. - К, 2015. Ілюстрована енциклопедія історії України: Від найдавнішого часу до кінця ХVІІ ст. – К, 1998. Історія України в особах: Литовсько-польська доба. – К, 1997. Історія України в особах: Козаччина. К, 2010. Кащенко А. Оповідання про славне Військо Запорізьке. – К, 2019. Крип’якевич І. Було колись в Україні. К, 2000. Мицак Ю, Плохій С, Стороженко І. Як козаки воювали. – Дніпропетровськ, 1999. Спалах у темряві: середина XVII ст. – к 2002. Українське козацтво: Мала енциклопедія. – К,2002. Гісем О. В. Історія України: підруч. Для 8 класу / О. В. Гісем, О. О. Мартинюк. – Х., 2016.

ppt
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
20 лютого 2022
Переглядів
505
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку