Презентація "Надання допомоги пораненим в умовах бойових дій"

Про матеріал
Способи та правила транспортування потерпілих при різноманітних ушкодження: перенесенням на руках, на плечах, на спині, з використанням носильних лямок і підручних засобів, на санітарних ношах. Вступ до курсу тактичної медицини. Причини попереджуваних смертей при бойовій травмі. Етапи надання домедичної допомоги Надання допомоги на етапі під вогнем (CUF, Care Under Fire) План дій на етапі під вогнем. Техніка виносу пораненого з небезпечної зони
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ VІІІ. Домедична допомога. ТЕМА: Надання допомоги пораненим в умовах бойових дій План уроку 1. Причини попереджуваних смертей при бойовій травмі.2. Етапи надання домедичної допомоги.3. Надання допомоги на етапі під вогнем.4. Техніка виносу пораненого з небезпечної зони.5. Індивідуальна аптечка першої допомоги. style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 2

Мета: Ознайомити учнів з заходами і засобами першої медичної допомоги; наскільки своєчасно, правильно і чітко буде надана перша медична допомога, настільки вищими будуть шанси щодо збереження життя й успішного лікування поранених і хворих на подальших етапах медичної евакуації.

Номер слайду 3

Неочікувана війна на сході України, яка виявила на першому етапі повну неготовність Збройних сил України (ЗСУ) та суспільства до забезпечення виживання військових та населення уражених сучасними видами зброї під час ведення бойових дій, стала причиною створення розділу «Тактична медицина». На початку цієї війни за деякими даними до 30% поранених, яких можна було врятувати, гинуло. У військових конфліктах, в яких беруть участь армії країн членів НАТО гине не більше 3% поранених, яких можливо врятувати! При чому, якщо в ЗСУ головна задача  — не дати загинути тим, кого можна врятувати, то медицина країн альянсу вже успішно вирішує завдання вищого рівня — порятунку тих, хто завжди вважався безнадійним і гинув у 100 % випадків. Британські військові медики повідомляють, що їм тепер вдається врятувати 25 % таких «безнадійно» уражених. Кожний боєць будь-якої  сучасної західної армії, крім майстерного володіння озброєнням, фізичної та тактичної підготовки, досконало володіє прийомами надання медичної допомоги в бойових умовах. Більше того, він завжди впевнений, що його товариші також будуть знати, що робити в разі його поранення і нададуть допомогу, як тільки умови бою це дозволять.

Номер слайду 4

Боєць, який не володіє знаннями з Тактичної медицини  є небезпечним сам для себе та своїх товаришів. Найбільш частими причинами загибелі від поранень, смерті від яких можна запобігти, є крововтрата — 60%, пневмоторакс — 30%, обструкція дихальних шляхів – 5%, інші причини—5% .

Номер слайду 5

Військова медична доктрина в військах ЗСУ передбачає, план надання першої допомоги:в порядку самодопомоги самим пораненим;в порядку взаємодопомоги іншим бійцем;бійцем-рятувальником (санітар в ЗСУ);парамедиком (санінструктор роти в ЗСУ).

Номер слайду 6

Дуже важлива роль цим планом відводиться бійцю–рятувальнику.  Боєць-рятувальник це солдат-немедик, який здійснює заходи із збереження життя як вторинну місію, після виконання своєї основної місії — бійця. 

Номер слайду 7

При наданні допомоги пораненому на будь-якому етапі застосовується правило C-A-B-C. Стандартна практика визначення ознак життя та порядку надання першої допомоги, відома як A-B-C (airway, breathing, circulation – дихальні (повітряні) шляхи, дихання, кровообіг) в тактичній медицині змінена на C-A-B-C, де додана перша „C”означає катастрофічну кровотечу (catastrophic haemorrhage), яку необхідно припинити в першу чергу.

Номер слайду 8

Етапи надання допомоги пораненим в військово-польових умовах. Перший етап — допомога в „червоній зоні” (англ. Care Under Fire – в різних джерелах перекладається як: „надання допомоги під вогнем”, в зоні обстрілу). Другий етап – допомога в „жовтій зоні” (англ. Tactical Field Care – в різних джерелах перекладається як: „надання допомоги на полі бою”, „надання допомоги в військово-польових умовах”, „надання допомоги в зоні укриття”). Третій етап – надання допомоги під час тактичної евакуації з поля бою в медичні заклади „зеленої зони” — мобільні польові госпіталі, військові чи цивільні шпиталі, спеціалізовані клініки (англ. Tactical Evacuation Care).

Номер слайду 9

Способи переміщення поранених. Переміщення пораненого в безпечну зону здійснюється з повним дотриманням принципу запобігання появі додаткових постраждалих. Обов’язково треба дотримуватися нижченаведених принципів надання допомоги постраждалим у тактичних умовах.(1) Надання допомоги постраждалому. (2) Запобігання виникненню додаткових ушкоджень. (3) Завершення місії. Переміщення пораненого в безпечне місце.

Номер слайду 10

ТЕХНІКА ПЕРЕМІЩЕННЯСучасні військові засоби індивідуального захисту, комплекс бойових засобів, боєприпаси, аварійне спорядження, вода, засоби зв’язку та інше устаткування. Завдяки такому обладнанню середня вага солдата значно збільшується – зазвичай на 25-30 кг. У зв’язку з таким збільшенням ваги переміщення постраждалого може виявитися проблематичним. (1) Індивідуальна техніка переміщення. (2) Волочіння. (3) На руках (за участю однієї людини і двох). (4) Використання носилок.

Номер слайду 11

ІНДИВІДУАЛЬНА ТЕХНІКА ПЕРЕСУВАННЯ1. Переповзання по-пластунськи.2. Переповзання на боку. 3. Перебігання. Ходьба/біг.

Номер слайду 12

ВОЛОЧІННЯВолочіння – це техніка, призначена для переміщення постраждалого на короткі відстані. При застосуванні волочіння постраждалий під час переміщення стає малопомітним. Така техніка є більш простою для виконання, ніж спроби підняти важкого постраждалого, і дозволяє рятувальникові використовувати комплект зброї. Волочіння однією людиною

Номер слайду 13

Волочіння двома людьми. Ця техніка є більш простою для рятувальників і дозволяє рухатися значно швидше. Вона вимагає значно менше енерговитрат, але рятувальники перебувають у вищому положенні, ніж під час застосування техніки навприсядки. У рятувальників більше можливостей задіяти зброю. 

Номер слайду 14

Устаткування для волочіння. Для допомоги в порятунку і переміщенні постраждалих було розроблено низку серійного устаткування. Це – нові для військових концепти, які можуть значно допомогти при переміщенні постраждалих. До них відносяться різного роду лямки, волокуші, тактичні носилки. Лямка спеціальна. Спеціальна лямка Rescue Assault Tether (Rat)

Номер слайду 15

Волокуші. Волокуші Slick.

Номер слайду 16

Волокуші Black Hawk.

Номер слайду 17

Перенесення на плечі. 

Номер слайду 18

Перенесення на спині (метод Хауса)

Номер слайду 19

Перенесення двома людьми. 

Номер слайду 20

Індивідуальна аптечка першої допомоги             (IFAK – Individual First Aid Kit). Відповідно до задач, які необхідно вирішити при наданні першої медичної допомоги в бойових умовах, сучасна тактична аптечка повинна містити (у відповідності з правилом C-A-B-C)

Номер слайду 21

C. Кровоспинні засоби:1) Джгут для зупинки артеріальної кровотечі C. A. T.— Combat Application Tourniquetджгут Есмарха 2. Бандаж для першої допомоги з аплікатором для тиску на рану - – The First Care Bandage3. Гемостатичний засіб на основі хітозану чи каоліну – Celox, Chito. Sam у вигляді гранул або більш сучасні (бойової марлі) - Combat Gauze, Quik. Clot та ін.

Номер слайду 22

А. Засіб забезпечення прохідності дихальних шляхів:4)Назофарингеальний (носоглотковий) повітровід (The Pro-Breathe, Kendall Argyle та ін.) B. Засоби для боротьби з порушеннями дихання:5)Оклюзійний грудний пластир Ашермана — Asherman Chest Seal, Halo (або інший) 6)Набір для декомпресії — Decomression Kit. (Спеціальна голка з катетером для декомпресії грудної клітки – ARS (Air Release System)).7) Спеціальна маска із клапаном для штучного дихання методом „рот-в-рот” – CPR Face Shield (або інша).

Номер слайду 23

C. Засоби для зупинення менших кровотеч, підтримання кровообігу, боротьби з шоком та інші засоби:8) Звичайні стерильні бінти та серветки та/або перев’язувальні пакети. 9) Термоковдра HRS або Blizzard Survival Blanket.10) Внутрішньовенний катетер G18 (зелений).11) Трикутна хустка,пластир котушковий, пластир бактерицидний,ножиці,рукавички гумові,антисептик(хлоргексидин), англійські булавки,незмивний маркер,розчин діамантового зеленого(зеленки) у вигляді маркера – антисептик для невеликих ран.12) Медикаменти: — знеболювальні ненаркотичні (парацетамол, діклофенак, ібупрофен, або ін.);— антибіотики (цефалексін, норфлоксацин або амоксіцилін, або ін.)

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Захист України, Презентації
Додано
9 лютого 2023
Переглядів
6786
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку