Презентація "Надзвичані ситуації"

Про матеріал
Презентація до узагальнюючого уроку "Безпека в побуті й навколишньому середовищі". Моделювання ситуацій під час НС.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що таке НС? Надзвичайна ситуація - це ситуація, яка становить загрозу життю, здоров’ю людей та навколишньому середовищу

Номер слайду 2

Які бувають НС? Природного та техногенного характеру

Номер слайду 3

Що таке пожежа? Неконтрольований процес горіння

Номер слайду 4

Коли відбулася Чорнобильська катастрофа? 26 квітня 1986 року

Номер слайду 5

Які шкільні приміщення найбільш пожежонебезпечні? Кабінети хімії, фізики та трудового навчання

Номер слайду 6

Скільки пожеж у середньому за рік відбувається по Україні Біля 97435

Номер слайду 7

Що робити, якщо загорівся телевізор? Знеструмити, накрити щільною мокрою тканиною

Номер слайду 8

Якщо ви відчули запах газу? Відчиніть у помешкані вікна та двері, негайно зателефонуйте в аварійну газову службу, повідомте про небезпеку всіх мешканців дому, евакуюйте їх.

Номер слайду 9

Ваші дії під час землетрусу? Не бігти на вулицю, якщо ви знаходитесь у приміщенні, триматися подалі від печі, вікон, балконів, не користуватися ліфтом. Якщо знаходитесь на вулиці - пересуватися подалі від будівель, споруд.

Номер слайду 10

Які НС можуть бути у нашому регіоні? Аварії на промислових об’єктах, снігопади, ожеледиця, повені, зсуви, провалля та ін.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Оберіть із запропонованих місць ті, що наибільш безпечні для укриття у будівлі (помешканні) під час землетрусу. 1. Місця всередині шаф, комодів, гардеробів. 2. Місця під міцно закріпленими столами і поряд із ліжками. 3. Місця біля колон. 4. Місця під підвіконнями. 5. Кути, утворені внутрішніми переділами. 6. Вентиляційні шахти та короба. 7. Отвори у капітальних внутрішніх стінах. 8. Балкони та лоджії. 9. Кути, утворені капітальними внутрішніми стінами. 10. Місця всередині комор і вбудованих шаф. 11. Дверні отвори. Відповідь: 2, 3, 7, 9, 11.

Номер слайду 13

Припустіть, що під час землетрусу ви не встигли евакуюватися із квартири, яка розташована на другому поверсі п’ятиповерхового будинку. Ви потрапили під завал, і вам притиснуло ногу конструкцією, яка впала. Ногу ви висвободили, ворушити пальцями і ступнею ноги маєте можливість. У помешканні є трохи вільного простору. Вихід із приміщення заблоковано конструкціями, що впали. Оберіть із запропонованих варіантів ваші подальші дії та визначте їх черговість. 1. Будете кричати, кликати на поміч, стукати металевими предметами по трубах, плитам. 2. Будете розгрібати завал у сторону виходу з приміщення. 3. Надасте собі посильну поміч, розтираючи притислу ногу. 4. Спробуєте підійти до віконного отвору. 5. Постараєтесь встановити підпірки під конструкції над вами. 6. Знайшовши у кишені сірники, спробуєте розвести невелике багаття, щоб зігрітися и озирнутися навколо. 7. Постараєтесь знайти теплі речі чи ковдру і одягнути їх на себе. Відповідь:1, 3, 5, 7.

Номер слайду 14

Перебуваючи на вулиці, ви побачили бурю, що наближається. До найближчого будинку приблизно 100 м. Часу сховатися в приміщенні у вас фактично немає. Недалеко від себе ви побачили канаву. Оберіть із запропонованих варіантів ваші подальші дії та визначте їх черговість. 1. Уважно, але швидко визначте відстань до межі бурі. 2. Швидко розрахуйте час, коли буря наблизиться до вас. 3. Стрибніть у канаву, лягайте на дно та притисніться до землі. 4. Швидко сховайтеся за кут першої будівлі, що потрапила на шляху. 5. Будете чекати, коли вщухнуть пориви вітру. 6. Сховаєтесь під найближчим деревом. 7. Добіжите до дому та сховаєтесь у ньому. Відповідь: 3, 5, 7.

Номер слайду 15

Молодий, на погляд інтелигентний чоловік підходить до дитини і каже, що він є добрим знайомим його батьків. Він просить впустити його у квартиру («Там я зачекаю маму і тата. Ось буде сюрприз!» ). Як треба вчинити? 1. Запитати у незнайомця прізвище, ім’я, по батькові мами і тата, де вони працюють і, отримавши правильну відповідь, впустити в дім. 2. Отримати від цього чоловіка більш повні відомості про батьків (звідки він їх знає, ким працює і т. п.), після цього знов-таки впустити в дім. 3. Не впускати ні за яких обставин. Рішення: Є категорії злочинців, які відстежують дітей після закінчення занять у школі чи під час канікул. Як правило, вони заздалегідь дізнаються про склад родини і навіть деякі подробиці про неї (прізвище, імена, професію батьків). Як тільки злодій потрапляє у квартиру, під гарним приводом відсилає дитину на вулицю (в кращому випадку), а сам здійснює крадіжку. Високої «кваліфікації» для того не вимагається. Головне — цинізм, жорстокість, безпринципність. Тому — не впускати його ні при яких обставинах.

Номер слайду 16

Повертаючись ввечері додому, чи будете ви: а) йти більш коротким шляхом, пролягаючим через двори, пустирі та погано освітлені місця; б) йти по тротуару обличчям до вуличного руху та як умога ближче до брівки; в) скористуєтесь попутним транспортом? Рішення: 1. Вечорами уникайте найкоротших маршрутів, пролягаючих через двори, сміттєзвалища та погано освітлені вулиці. 2. Йти по тротуару завжди обличчям до руху (щоб машина зловмисника не могла под’їхати до вас позаду) і якомога ближче до бровки (так зменшиться ризик нападу супротивника, який ховається за кутом чи у підворітті). 3. Тепер, щоб напасти на вас, йому доведеться «засвітитися», тобто пройти чи пробігти якусь відстань по яскраво освітленому тротуару, що зведе нанівець ефект раптовості.

Номер слайду 17

Ви знаходитесь вдома. Раптово у вашій квартирі з’явилися зловмисники. Ваши дії? Рішення: 1. Один із найпростіших і надійних способів убезпечити себе — швидче покинути приміщення, вибігти на сходовий майданчик, до сусідів, на вулицю. 2. Якщо це зробити неможливо, підніміть шум, тривогу: завалюючи меблями прохід, відступіть на балкон, розбийте віконне скло, привертаючи криком увагу сусідів та перехожих. 3. Постарайтеся замкнутися в іншій кімнаті, у крайньому випадку, можна зачинитися у ванній і пустити воду на підлогу (ваша безпека важливіше дрібних неприємностей із сусідями). 4. Коли у вас такої можливості немає (вас утримують, зв’язують, зачиняють і т.д.), захищайтеся будь-яким способом, застосовуючи для захисту речі, які, перебувають під рукою (ніж, стілець, посуд, жменя солі, перець і т. п.). 5. З метою звільнення від захоплення вдарити нападника у найбільш уразливі місця (коліно, кістка голені, очі, чоловіка — в пах). 6. Опинившись у відносній безпеці, негайно повідомте про те, що трапилося у поліцію.

ppt
Додано
26 грудня 2021
Переглядів
541
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку